Examenul medical preconceptie: De ce este nevoie sa faceti acest examen medical si la ce sa te astepti? Pentru a putea sa ii oferi copilului tau cel mai bun start in viata va trebui ca inca de dinainte de a ramane insarcinata sa iti faci un control medical amanuntit pentru a putea diagnostica eventualele afectiuni de care ai putea suferi si pentru a evita astfel administrarea de medicamente pe timpul sarcinii.

De altfel, aceasta verificare va fi si piatra de temelie a fisei pe care medicul tau o va intocmi, completa si pe care se va baza pe intreaga perioada a viitoarei tale sarcini.

Un astfel de examen medical trebuie sa aiba loc intr-un interval de timp cuprins intre maxim un an si minim trei luni inainte de a ramane insarcinata.

Multe intrebari si cateva sfaturi

Primul lucru pe care medicul tau il va face, va fi sa iti puna o groaza de intrebari despre starea ta de sanatate si despre stilul tau de viata. Motivul principal nu este acela de a te agasa ci pentru a-si crea o imagine completa a afectiunilor de care ai suferit pana acum si pentru a vedea daca vreuna dintre ele poate sa iti afecteze sarcina. In acest sens, medicul va cauta orice problema ce iti poate influenta abilitatea de a ramane insarcinata sau care poate afecta sanatatea ta si a copilului tau.

In urma completarii imaginii de ansamblu, medicul tau iti va expune eventualele motive de ingrijorare (daca exista) si eventualele solutii si tratamente pe care ar trebui sa le urmezi.

Istoricul tau obstetric

examen preconceptieMedicul tau va dori sa stie daca ai mai fost insarcinata, incluzand aici nasterile premature, pierderile de sarcina sau sarcinile ectopice precum si orice avort pe care l-ai suferit pana la data examenului.

In ceea ce priveste eventualele sarcini duse la bun sfarsit, doctorul te va intreba despre modul in care ai nascut (natural sau prin cezariana) sau daca au fost folosite forcepsul ori pompa de vid.

Un alt subiect pe care va trebui sa il detaliezi va face referire la eventualele complicatii pe care le-ai avut in timpul sau dupa terminarea sarcinii si, daca cumva copilul a fost afectat.

Toate aceste informatii vor ajuta medicul sa estimeze eventualele riscuri la care esti expusa dar si tratamentele pe care ar trebui sa le urmezi pentru a fi sanatoasa pe tot parcursul sarcinii si dupa aceea. Spre exemplu, o sarcina ectopica anterioara iti poate afecta fertilitatea insa reprezinta si un semnal de alarma pentru medic, care iti poate da o trimitere la ecograf inca din fazele incipiente ale sarcinii pentru a confirma ca nu este vorba de o alta sarcina ectopica. Un alt exemplu priveste situatia in care ai avut mai multe avorturi spontane, situatie in care medicul tau te va trimite la un control genetic al cromozomilor. In fine, daca ai avut o sarcina in care fatul a avut un defect al tubului neural, vei primi o prescriptie pentru mai mult acid folic, scazand astfel riscurile de repetare a unei astfel de sarcini.

Istoricul tau medical

Prima intrebare va fi legata de eventualitate in care ai avea boli cronice, cum ar fi astmul, diabetul, tensiunea arteriala crescuta sau alte boli ce iti pot afecta viitoarea sarcina. De altfel, medicii in general nu recomanda pentru femeile cu afectiuni cronice, o incetare a tratamentului ci mai degraba o adaptare a acestuia si a dozelor prescrise la starea de femeie insarcinata.
Tot in cadrul intrebarilor legate de istoricul medical, vei fi intrebata si despre eventualele operatii chirugicale la care ai fost supusa dar si despre orice tip de alergie ai putea avea, indiferent daca este vorba de alergie la medicamente, latex, alimente sau de orice alta natura.

O alta chestiune abordata va fi aceea a medicamentelor pe care lei iei in momentul de fata, deoarece, unele tipuri de medicatie pot fi nesigure pentru copil. In acest sens, poate fi o idee buna sa aduci cu tine flacoanele medicamentelor pe care le iei.

Pe de alta parte, medicul iti va recomanda sa incepi sa iei o doza de 400 micrograme de acid folic in fiecare zi, in conditiile in care acidul folic previne aparitia unor defecte grave ale tubului neural la fat, cum ar fi spina bifida. De asemenea daca iei un supliment alimentar cu vitamine, ai grija sa nu fie unul ce contine doze mari de vitamina, care pot fi periculoase pentru copil.

Istoricul vaccinurilor efectuate

Medicul tau va dori sa stie ce vaccinari ai avut si ar fi bine sa iti aduci carnetul de vaccinari, daca ai asa ceva, pentru a nu scapa din vedere nici o informatie.
Daca nu ai nici un fel de documentatie saU dovada ca ai fost vaccinata impotriva rubellei sau a varicelei si atat timp cat nu esti insarcinata, ti se va face o testare si in functie de rezultat vei putea fi vaccinata. In aceste conditii este bine sa stii ca vaccinul impotriva varicelei are doua doze ce trebuie administrate la o distanta cuprinsa intre patru si opt saptamani.

Alte vaccinuri pe care, daca nu le-ai facut, acum ar fi momentul sa le faci, sunt cele antitetanos si impotriva hepatitei B. Iar daca intentionezi sa calatoresti in strainatate,medicul iti va prescrie si alte vaccinuri specifice.

Vaccinarile sunt foarte importante, deoarece orice boala contractata pe perioada sarcinii poate pune in pericol sanatatea copilului tau.
Istoricul emotional si social

In ceea ce priveste aceasta sectiune a chestionarului, trebuie sa te astepti la intrebari referitoare la eventualele probleme psihice pe care le-ai avut sau le ai. In aceasta categorie integrandu-se si depresiile precum si disfunctiile alimentare (bulimia). De asemenea, medicul te va intreba daca urmezi vreun tratament cu medicamente in acest sens iar in anumite cazuri s-ar putea sa ti se prescrie alta medicatie adaptata sarcinii.

In plus, medicul tau va dori sa stie daca ai fost vreodata victima violentei domestice sau daca, in acest moment, esti implicata intr-o relatie in care esti abuzata. Este bine sa stii ca abuzul poate lua multe forme - poate fi fizic (lovire, palmuire, etc.), sexual sau poate lua forma unei combinatii de astfel de elemente negative.

Pentru tine este esential sa fi cinstita cu medicul tau pentru ca deseori abuzurile tind sa se escaladeze in perioada sarcinii. Mai mult, studiile au evidentiat ca indivizii ce isi abuzeaza partenerele pe perioada sarcinii vor deveni mai tarziu parinti ce isi vor abuza copii. In cazul in care va fi nevoie, medicul tau va putea sa te directioneze catre un centru specializat in violenta domestica.

Stil de viata

Daca consumi alcool, fumezi sau folosesti droguri, medicul va insista sa renunti la orice astfel de practica nesanatoasa inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Unele studii spun ca prea multa cofeina poate afecta sanatatea viitorului copil.

In cazul in care urmezi o dieta speciala, medicul iti va cere mai multe informatii pentru a vedea daca tu primesti suficient de multi nutrienti. Insa, daca esti sedentara si mai ales daca ai mai si prins ceva greutate in ultima vreme, medicul iti va recomanda sa incepi sa iti faci un program de exercitii fizice.

Pentru situatia in care esti sub sau supra ponderala, vei primi recomandari si veti stabili impreuna un plan pentru a reveni la o greutate normala.

Daca ai vreun animal de casa sau daca te ocupi de gradinarit, poti fi expusa la aparitia toxoplasmozei, care, desi este relativ inofensiva pentru adult, poate fi periculoasa pentru viitorul fat. In acest sens, un test de sange poate determina daca ai avut pana acum toxoplasmoza si daca esti imuna la aceasta afectiune.

Daca insa, nu esti imuna la toxoplasmoza, ai grija sa nu te ocupi de gradinarit fara manusi, evita sa schimbi nisipul pisicii si evita pe cat posibil sa consumi alimente incomplet gatite. Este, de asemenea, o idee buna sa te speli pe maini cat se poate de bine dupa ce te-ai jucat cu animalul de casa, cand intri in casa dupa ce ai lucrat in gradina dar si dupa ce ai pregatit carnea cruda.

In fine, medicul te va intreba despre factorii de risc la care sunteti expusi tu si partenerul tau atat acasa cat si la munca. De asemenea medicul ta va sfatui sa eviti cu desavarsire baile si saunele fierbinti deoarece o crestere brusca a temperaturii corporale in prima faza a sarcinii poate afecta in mod grav fatul.

Examenul fizic si ginecologic

In afara de cazul in care ai avut unul de curand, medicul tau iti va face o examinare completa, incluzand o masurare a inaltimii, greutatii si presiunii sanguine. De asemenea iti va examina zona genitala pentru a verifica prezenta oricarei leziuni care sa indice o infectie sau o boala cu transmitere sexuala. In continuare iti va examina cervixul si vaginul folosind un instrument special. Tot pe parcursul acestei examinari va preleva probe de celule pentru a verifica eventuala infectare cu gonoree sau chlamidia.
In plus daca suferi de descarcari vaginale sau daca ai mancarimi in zona organelor genitale, medicul va prelua o mostra de celule si pentru a verifica prezenta unor infectii vaginale cum ar fi tricomoniasis.
In fine, medicul va efectua o verificare a ovarelor, uterului si cervixului pentru a vedea daca exista dureri, tesuturi cu probleme sau orice alta neregula.

Testele de sange

Un excelent mod de a verifica daca ai nevoie de un supliment alimentar pe baza de fier, o reprezinta analizele de sange, in conditiile in care sarcina poate exacerba efectele anemiei cauzate de deficienta de fier.
Tot cu ajutorul analizelor de sange se poate determina daca suferi de vreo boala cu transmitere sexuala sau daca esti expusa riscului de a contracta hepatita B.

Testele si consultul medical de preconceptie le poti face la anumite clinici medicale, de exemplu Centrul Medical Romclinic din Bucuresti.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4