Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility Europe are loc in acest an la Bucurest
Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility...
Dupa 37 de ani, imbatranirea tesutului determina o scadere a fertilitatii. La aceasta varsta, productia noastra de ovule se reduce la jumatate, hormonii incep, incet incet menopauza, iar pe uter pot sa apara si lucruri nedorite, cum ar fi fibroamele sau alte leziuni benigne. Per total, infertilitatea atinge 20 % dintre cuplurile aflate in aceasta perioada a vietii. Nu trebuie insa sa renuntati la bebelus, deoarece un numar foarte mare de femei de 40 de ani, chiar si mai mult raman insarcinate, din dorinta sau printr-un simplu "accident".
Dar, dupa 40 de ani perioada medie in care puteti ramane insarcinata se mareste considerabil. Daca intre 15 si 19 ani media este de 2,6 luni, in schimb intre 40 si 45 de ani, aceasta creste la 12 luni. De asemenea, si rata de avort spontan sufera o crestere puternica, ridicandu-se la 33,8 % dupa 40 de ani si ajunge la 53 % peste 45 de ani. In mod evident, conceperea si implantarea devin mai delicate. Daca sunteti de parere ca a venit momentul sa incercati, trebuie sa aveti bine in vedere si riscurile unei sarcini tardive inainte sa incepeti aceasta aventura.
Odata ce v-ati hotarat, incepeti prin a consulta parerea ginecologului vostru, chiar inainte sa intrerupeti contraceptia. De fapt, unele probleme de sanatate, mai frecvente la 40 de ani, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul, pot avea nevoie de avizul medicului inainte de a incepe o sarcina. Medicul vostru trebuie sa se asigure si ca sanatatea hormonala este buna. Daca totul este in regula, incercati sa aveti cat mai multe momente intime alaturi de partener pentru a creste sansele sa ramaneti insarcinata si aveti rabdare!
O sarcina provoaca dezechilibre fiziologice importante. Astazi, medicii ginecologi cunosc foarte bine eventualele riscuri si complicatii ale unei sarcini tarzii. De unde si motivele unei supravegheri mai atente.
Trei ecografii si o amniocenteza permit medicului sa fie sigur ca bebelusul este bine, ca el creste normal si ca nu prezinta nici o anomalie cromozomiala cum ar fi trisomia 21, deoarece riscul creste odata cu varsta : de la 1/2000 inainte de 25 de ani la 1/50 la 40 de ani.
In cazul in care in familie exista antecedente de boli genetice, poate sa va fie propusa o prelevare de mici fragmente din placenta, pentru a descoperi daca exista anomalii specifice, cum ar fi hemofilia. Medicul poate sa va propuna si prelevarea de sange fetal in cautarea unei infectii, cum ar fi toxoplasmoza.
Dar, per total, accidentele aparute pe timpul sarcinii la femeile tinere datorita neglijentei si nepasarii sunt mai numeroase decat cele care se intalnesc la femeile mai in varsta, deoarece acestea sunt mai motivate si mai prudente.