Cateva zile de intarziere a ciclului menstrual, greata, sani tari, deja te imaginezi insarcinata si nu te mai gandesti decat la asta. Care sunt semnele care anunta sarcina?

Intarzierea menstruatiei este, in general primul semn de sarcina, mai ales ca cele mai multe femei au un ciclu menstrual regulat si sunt sanatoase. Exista insa si alte cauze care determina o intarziere a menstruatiei.

1. Test de sarcina negativ. Poti fi totusi insarcinata?

Este posibil, dar cu o sarcina foarte recenta pentru ca testul de sarcina sa iasa pozitiv, din cauza unei ovulatii tardive in ciclu. Aceasta ovulatie tardiva poate sa fie: obisnuita (ciclurile sunt intotdeauna lungi), neobisnuite (cand ciclurile sunt de obicei de 28-30 de zile).

Trebuie sa refaci testul de sarcina cateva zile mai tarziu.

2. Dupa semnele de sarcina, menstruatia vine totusi dupa o saptamana. Ce s-a intamplat?

Aceasta poate fi o disovulatie sau o anovulatie completa (absenta producerii de ovule de catre ovarul femeii).

Exista si situatia in care a avut loc un avort spontan, dar acest lucru nu se poate vedea decat in urma unui dest de sange care arata o crestere temporara a gonatropinei cronionice (HCG). Acesta este un hormon secretat de placenta din momentul instalarii embrionului in uter.

3. Ai o intarzierea a menstruatiei imediat dupa ce renunti la anticonceptionale, iar testul este negativ?

Aceasta este obisnuita amenoree post-pilula. Ovulatia nu "se pune in miscare" imediat dupa intreruperea anticonceptionalelor, deoarece aceasta a fost perturbata.

4. Ai o intarziere a menstruatiei, dar esti sigura ca nu este vorba de o sarcina.

Exista nenumarate cauze care determina o intarziere a menstruatiei fara sa fie vorba de sarcina. Unul dintre motive este absenta ovulatiei sau intarzierea acesteia. In mod normal asteptati cateva zile pana sa mergeti la un control, deoarece este foarte probabil ca menstruatia sa vina in acel moment.

5. Ai o intarziere a menstruatiei dupa un tratament cu Clomid

mi-a intarziat menstruatiaExista doua ipoteze: ineficienta acestui tratament sau este vorba de o sarcina. Solutia este sa mai asteptati cateva zile, incepeti o curba a temperaturii, faceti un test de sarcina si vedeti daca amenoreea continua.

6. Menstruatia vine dupa 15 zile. Ce s-a intamplat?

Daca este ceva neobisnuit, cel mai probabil este vorba despre o anomalie de ovulatie temporara adica despre cicluri probabile. Exista femei ale caror cicluri dispar de la cel mai mic incident si care au, ocazional amenoree tranzitorie si reversibila cu ocazia unui soc emotional simplu sau chiar o schimbare de viata (transplant, concediu).

Daca este ceva obisnuit cauzele sunt multiple.

7. Nu sunt insarcinata. Cum fac sa imi reglez ciclurile menstruale?

Cea mai simpla metoda este sa asteptati ca ciclul menstrual sa se regleze de la sine, in mod natural.

Daca din diferite motive (inceputul unui tratament pentru stimularea ovulatiei, inceperea contraceptiei) este necesara reglarea ciclurilor menstruale poate fi prescris un tratament hormonal care va provoca niste sangerari cateva zile mai tarziu.

Sanii grei si intariti cu sfarcurile iesite in afara si colorate mai inchis decat inainte si, uneori acoperite cu umflaturi mici, granulare reprezinta un alt semn care poate sa aiba loc la inceputul sarcinii din cauza secretiei de hormoni sexuali. Aceste schimbari ale sanilor apar de multe ori extrem de devreme.

Adesea gustul se schimba, fara nicio tulburare digestiva. In popor se spune ca renunti la alimentele care iti placeau in favoarea altora. Uneori este vorba doar de un dezgust care se poate manifesta atat pentru un fel de mancare cat si pentru vin sau tigari.

Semnele de sarcina clasice cum ar fi greata, apar tarziu, cam pe la sfarsitul primei luni de sarcina. Dupa unele estimari jumatate din femeile care au unele din simptomele mentionate sunt si insarcinate. Varsaturile sunt destul de rare.

Pe timpul sarcinii hiper-salivatia si sensibilitatea la un miros sunt adesea asociate si se intampla frecvent ca un miros sa provoace greata.

Multe femei s-au plans de constipatie si balonare la inceputul sarcinii.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole