Nu de putine ori in viata, o femeie, doreste sa stie daca este sau nu insarcinata. Si asta este normal. Daca ai avut un contact sexual neprotejat sau nu esti sigura de eficienta metodelor de contraceptie folosite vei dori sa afli raspunsul cu ajutorul unor teste de sarcina.

O alta situatie este atunci cand simti unul sau mai multe dintre simptomele fizice ce pot prevesti o sarcina (intarzierea menstruatiei, stari de greata, varsaturi, oboseala, pofte, stare de somnolenta, cresterea si intarirea sanilor, urinari frecvente) si vrei sa confirmi sau sa infirmi o posibila sarcina.

Tipuri de teste de sarcina

Exista doua tipuri majore de teste de sarcina ce pot diagnostica o sarcina. Ambele tipuri verifica prezenta hormonului HGH.
- Teste de sarcina pe baza de urina: sunt cele mai utilizate teste de sarcina pentru ca pot fi facute foarte usor acasa, sunt ieftine si folosesc urina recoltata in special dimineata. Testele de sarcina care folosesc urina au o precizie mare, de aproximativ 98 - 99 %, in conditiile in care testul este folosit conform instructiunilor.
- Teste de sarcina pe baza de sange: pentru acest test este necesar sa mergeti la un cabinet medical dotat corespunzator, unde vi se recolteaza o picatura de sange, si detecteaza daca hormonul HCG este prezent in sange. Acest test de sarcina are o precize extrem de ridicata (peste 99.9%), si poate depista o sarcina cu mult timp inainte fata de testele de sarcina ce folosesc urina, putand detecta sarcina dupa minim 6-8 zile de la contactul sexual. Testele de sarcina care folosesc sangele sunt sensibil mai scumpe decat cele care folosesc urina.

Ce poate influenta rezultatele unui test de sarcina?

Un test de sarcina fals pozitiv inseamna ca testul de sarcina indica prezenta unei sarcini la o femeie care nu este in realitate insarcinata.
In unele cazuri medicamentele care contin hormonul HCG, ce sunt folosite in special pentru tratarea infertilitatii pot influenta testele de sarcina.

Testul de sarcina este negativ, pot fi totusi insarcinata?

teste de sarcinaChiar daca pe prospectul multe teste de sarcina pe baza de urina scrie ca sunt 99% eficiente in depistarea sarcinii inca din prima zi de intarziere a ciclului menstrual, realitatea practica si studiile arata ca nu pot determina cu precizie o sarcina atat de devreme. Sau daca o detecteaza, rezultatul este atat de slab, incat poate fi interpretat gresit.
Eficienta acestor teste de sarcina este mult mai mare la o saptamana de la intarzierea menstruatie, asa ca puteti repeta testul pentru a fi sigura.

Precizia unui test de sarcina poate fi influentata de mai multi factori:

- Marca testului. Ca la multe alte produse marca si tipul testului de sarcina sunt importante, unele teste de sarcina sunt mai sensibile decat altele, fiind mai bune in detectarea mai precoce a nivelului de HCG.
- Timpul dintre conceptie si nidatie. Ambele tipuri de teste de sarcina se bazeaza pe identificarea hormonul HCG la femei, care se produce doar dupa ce ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterin (nidatie). La majoritatea femeilor nidatia are loc la aproximativ 6 zile de la fertilizare. Dar totusi la aproximativ 10% dintre femei, nidatia are loc mult mai tarziu, chiar si dupa prima zi de intarziere a ciclului. Astfel testele de sarcina vor da rezultate corecte din prima zi de intarziere a ciclului doar la o parte din femei, nu la toate.
- Momentul utilizarii testului. La inceput catitatea hormonului HCG este mica si creste in timp, astfel, daca testul este folosit foarte devreme este foarte posibil sa nu poate identifica hormonul in urina. Calitatea rezultatului creste daca se utilizeaza la testul de sarcina urina de dimineata, si testul se face la o saptamana de la intarzierea menstruatiei
- Modul de utilizare. Nerespectarea instructiunilor de pe prospect poate determina un esec a oricarui tip de teste de sarcina.
- Femeia care il utilizeaza. Nu exista doua femei cu aceeasi fiziologie, fiecare femeie este unica si cantitatea de hormon HCG prezent in urina difera de la o femeie la alta. Astfel, ca la unele femei testul va fi pozitiv la o zi de intarziere a ciclului menstrual, in timp ce altele trebuie sa mai astepte cateva zile.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole