Ai fost la un control ginecologic si medicul tau ti-a spus ca ai uter retrovers? Nu te speria nu este nimic grav. Cand o femeie sta in picioare, uterul ei este, de obicei, inclinat spre inainte, pe vezica urinara. In acest caz, se spune ca uterul este antevers. Aceasta pozitie a uterului este cel mai frecvent intalnita in randul femeilor. Exista unele femei care au o alta pozitie a uterului, cand acesta este inclinat spre spate. In acest caz uterul este numit uter retrovers. Retroversia uterului nu este o boala, si in general, nu este nimic neobisnuit sau alarmant.

Cauzele de retroversie a uterului

Retroversia uterina poate fi congenitala, adica de la nastere, sau poate aparea dupa nastere. Intr-adevar, dupa nastere, ligamentele care tin uterul in fata pot fi slabite si nu mai au puterea sa tina uterul. Retroversia uterina poate fi, de asemenea, din cauza unui fibrom, care va atrage inapoi uter. Aceasta situatie apare in special la femeile de peste 40 de ani. De asemenea, este comuna trecerea de la pozitia anteversa la pozitia retroversa si vice-versa, fie din cauza unei vezici urinare pline, care impinge inapoi uterul, fie un rect plin care-l impinge inainte.

De ce uterul devine retrovers ?

O parte din lumea medicala sustine ca este o situatie genetica si ca respectivele femei se nasc de fapt cu uter retrovers. Dar anumiti specialisti (sustinuti si de studii) sustin ca motivul ce determina aparitia uterului retrovers este de fapt slabirea celor doua ligamente care tin uterul in pozitia sa si sunt prinse de coloana vertebrala inferioara (sacrum). Aceasta slabire a acestor ligamente poate a avea drept cauza o cadere puternica pe spate -  lovitura in zona de prindere a ligamentelor, “trage” cele doua ligamente si formeaza adeziuni in aceasta zona sacrala, care cu timpul aduc uterul in pozitia retroversa

De multe ori, cand uterul este retrovers, prin atingere poate fi simtit locul in care sacrum a fost lovit. Alte motive care determina miscarea uterului spre spate sunt operatii in zona sacrala/pelviana, endometrioza, infectii cronice in zona pelviana – motive care determina aparitia adeziunilor care determina ca ligamentele sa fie dure si scurte. Constipatia cronica, mersul pe tocuri si alergatul pe zone dure determina slabirea ligamentelor.uter retrovers

Simptomele unui uter retrovers

Nu sunt, de obicei, nu exista simptome de retroversie a uterului. Cu toate acestea, unele femei isi pot da seama de aceasta. Au fost raportate senzatii de greutate in abdomen, inainte si in timpul menstruatiei, si durere mai mult sau mai putin intensa si probleme in timpul actului sexual. De fapt, in timpul penetrarii, penisul poate intra in contact cu fundul vaginului, pe care uterul retroverted poate apasa.

Unele simptome pot aparea in timpul sarcinii, cu cat bebelusul va creste, uterul se va ridica si va reveni in pozitia anteversa. Incepand cu saptamana 18 de sarcina de la conceptie, daca ai uter retrovers, s-ar putea sa simti dureri puternice in zona lombara/sacrala. Cateodata aceste dureri sunt atat de puternice incat femeia nu se poate misca pentru cateva zile.

Cea mai simpla metoda de diagnosticare a unui uter retrovers este controlul ginecologic, medicul ginecolog poate determina cu usurinta in ce pozitie este uterul tau . Majoritatea femeilor au aflat ca au uter retrovers de la medicul lor. 

Totusi daca ai urmatoarele simptome, merita sa verifici in ce poztitie se afla uterul tau :

  • dureri menstruale;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • tendinta spre prolaps uterin;
  • probleme de fertilitate (mai ales inexplicabile);
  • greutate in folosirea tampoanelor (gen OB) sau a cupei menstruale (gen Moon Cup);
  • constipatie inainte de menstruatie care se elimina imediat cu inceperea menstruatiei
  • aparitia hemorozilor inaintea menstruatiei
  • dureri lombare si sacrale care se agraveaza inainte de menstruatie.

Uterul retrovers se poate trata?

O femeie, in general, traieste bine, cu un uter retrovers. Cu toate acestea, tratamentul chirurgical poate fi luat in considerare daca uterul retrovers este cauza unor dureri prea intense in timpul actului sexual.

Cu ajutorul masajului pelvian si uterin, poate fi amplificata flexibilitatea uterina si circulatia sanguina in aceasta zona, iar adeziunile pot fi reduse.  Acest lucru poate sa reduca (sau chiar sa elimine) toate acele simptome neplacute si sa inlature problemele de fertilitate.

Uterul retrovers si infertilitate: exista o legatura?

Retroversia uterina nu este responsabila pentru infertilitate sau avort spontan. O femeie cu un uter retrovers poate avea copii la fel ca o femeie cu un uter antevers. Singura diferenta notabila este aparitia contractiilor mici, in primele trei luni de sarcina la femeile care au un uter retrovers. Intr-adevar, uterul care creste in timpul sarcinii, tinde sa atenueze, prin urmare, contractiile destul de normale.

Uterul retrovers poate afecta fertilitatea din doua motive:

  1. Spermatozoizii ajung ceva mai greu in uter si apoi in trompele uterine unde are loc conceptia, acest lucru poate fi influentat prin alegerea anumitor pozitii sexuale in timpul conceptiei ( de exemplu femeia este intinsa pe burta)
  2. Adeziunile formate in zona pelviana ce au determinat aparitia uterului retrovers, ingreuneaza miscarea si flexbilitatea uterului si a trompelor uterine, si acest lucru de fapt determina aparitia problemei de fertilitate.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole