Aportul de fier, iod, calciu, vitamina B9 si D trebuie sa fie substantial mai mare la inceputul sarcinii. Acesta este momentul de a deprinde obiceiuri sanatoase pentru a petrece noua luni in perfecta liniste !

Aveti grija de voi inainte de conceptie

Obiceiurile bune nu se dobandesc peste noapte! In plus, anumitor vitamine le ia un pic de timp pentru a se stoca in organism. Restabilirea rezervelor de fier dureaza o luna, vitamina B9 4 luni, etc... Deci, cu cat aveti o dieta mai dezechilibrata cu atat va va lua mai mult timp pentru a va construi rezervele necesare pentru viitorul copil! Nu va faceti griji daca nevoile dvs. sunt crescute in primele zile ale sarcinii, pentru ca natura este bine facuta si organismul se adapteaza. Inca de la inceput, se vor optimiza toate substantele nutritive prezente in alimentatie. De exemplu, in timpul sarcinii, fierul este absorbit de 3 pana la 9 ori mai bine decat in mod normal!

Vitamine si minerale care trebuie monitorizate

Vitamina B9 (acid folic)

Nevoile cresc cu 30% (aproximativ 400 microgrames pe zi) si trebuie sa creasca valoarea aporturilor voastre, chiar inainte de sarcina, din momentul in care va decideti ca vreti sa concepeti un copil. Este esential ca acidul folic sa fie in doza suficiente in primele trei luni. Un deficit poate avea consecinte grave asupra copilului: poate sa determine o anomalie de inchidere a tubului neural cu leziuni neurologice severe, dar , de asemenea, si un retard de crestere.

natalvit-logo

Unde se gaseste vitamina B9? In drojdia de bere, legume frunze, cum ar fi salata verde, spanacul, macrisul, varza, dar, de asemenea, in nuci si seminte oleaginoase, oua, caise si pepene galben.

Ar trebui sa suplimentam aportul de vitamina B9?  Toate femeile care isi doresc sa conceapa – cu cel putin o luna inainte de inceputul sarcinii - ar trebui sa ia suplimente pana la sfarsitul primului trimestru. In general, pentru femeile insarcinate este prescrisa o doza de supliment alimentar de 0,4 mg pe zi. Pentru femeile care prezinta risc de carenta (istoric de malformatii neonatale in familie, ce nu sunt prea mancacioase, paciente tratate pentru epilepsie cu anti-convulsive... ) sunt prescrise suplimente alimentare care contin 5 mg pe zi.

Vitamina D

 Nevoile de vitamina D sunt dublate pe toata durata sarcinii. Aceasta vitamina participa la mineralizarea oaselor, ea fiind cea care permite sintetizarea calciului.

Unde gasim vitamina D ? In pestele gras, oua, lapte imbogatit. Aceasta este produsa si de piele datorita luminii soarelui.

Ar trebui suplimentat aportul de vitamina D ? Da, din luna a 7, este recomandat pentru femeile gravide sa ia o capsula pe zi. Nu uitati ca aceasta permite absorbtia de calciu !

Fierul

 Nevoile de fier sunt de doua ori mai mari in primele sase luni de sarcina pentru a raspunde cresterii masei sanguine a mamei si a fatului. Atentie, in cazul in care exista un deficit de fier efectele asupra copilului sunt reduse, voi sunteti cele care vor avea de suferit: oboseala extrema, iritabilitate, probleme de concentrare, si o scadere a sistemului imunitar.

Unde gasim fierul ? La fiecare masa, consumati carne (carne de vita sau manzat), peste sau oua. Adaugati in mod regulat in alimentatia voastra legume uscate si cereale. Fierul de origine animala este mai bine absorbit decat cel provenit din fructe si legume. Pentru a facilita absorbtia incercati sa il combinati cu vitamina C. Stropiti pestele si crustaceele cu lamaie si adaugati patrunjel proaspat! Si beti un suc de portocale dimineata.

Ar trebui suplimentat aportul de fier ? Medicul va prescrie fier numai daca suferiti de anemie sau sunteti vegetariana. Cum carnea ofera in plus si vitamina B12, esentiala pentru formarea de celule rosii din sange care transporta oxigenul la toate celulele din corpul nostru, daca nu consumati frecvent carne, medicul va va prescrie si vitamina B12.

Calciul

Nevoile sunt de aproximativ 1000 mg pe zi. Fatul are nevoie pentru a-si construi scheletul de 30 g de calciu in timpul acestor noua luni.

Unde gasim calciu ? In produsele lactate. Consumati 3 la 4 produse lactate pe zi, in special iaurt si branza, dar care sa nu fie foarte grasa. Si daca va place, beti lapte! Puteti sa va faceti budinci, orez cu lapte, precum si alte preparate. Dar aveti grija si la silueta, monitorizandu-va permanent greutatea...

Ar trebui suplimentat aportul de calciu ? A priori nu, mai putin la cele care nu suporta produsele lactate, indiferent de modul lor de preparare... Nu va bazati pe continutul de calciu din legume: el este prezenta in cantitati insuficiente pentru a va satisface nevoile.

Iodul

Nevoile de iod cresc in timpul sarcinii: acestea ajung de la 150 la 200 micrograme pe zi. Iodul este esential pentru dezvoltarea creierului copilului. Un deficit creste riscul de greutate mica la nastere, si poate provoca intarzieri in dezvoltarea intelectuala , mai mult sau mai putin importante.

Unde gasim iodul ? In fructele de mare, stridii, dar, de asemenea, in lapte, iaurt, oua si sare iodata.

Ar trebui suplimentat aportul de iod ? Nu este usor de realizat aportul recomandat de iod in timpul sarcinii. Acesta este motivul pentru care, in general, suplimentarea este recomandata in timpul sarcinii. Dar adresati-va medicului pentru a va sfatui.

Atentie : Fara exces de vitamina A

Vitamina A este necesara pentru organism in timpul sarcinii, dar trebuie sa aveti grija sa nu consumati in exces. Exista un risc de supradozaj, care poate provoca malformatii la fat. In timpul acestei perioade , nu consumati prea des ficat, care este foarte bogat in aceasta vitamina, chiar daca acesta reprezinta o sursa importanta de acid folic.

Administrarea unui complex de vitamine si minerale – precum Natalvit IQ – in perioada preconceptionala este extrem de importanta. O doza de 0.6 mg de acid folic, continuta in acest complex, scade riscul de defecte de tub neural cu pana la 70%. Defectele de tub neural sunt  malformatii congenitale grave si sunt cauzate de o dezvoltare incompleta a tubului neural care include creierul si maduva spinarii.

natalvit IQComplexul de vitamine si minerale Natalvit va fi util apoi pe toata perioada sarcinii, precum si in perioada postnatala (de alaptare). Utilizarea Natalvit scade riscul aparitiei defectelor congenitale (luxatie congenitala de sold, hipotiroidism congenital, piciorul stramb congenital) dar scade si simptomele ce insotesc primul trimestru al sarcinii: greata, varsaturi sau cefalee (dureri de cap). Natalvit poate fi achizitionat de la orice farmacie, fara prescriptie medicala.

Participa in perioada 3-20 decembrie 2013 la concursul “Fii o mamica chic cu Natalvit IQ” si castiga un voucher de 1500 RON cu care iti poti cumpara cele mai frumoase haine pentru femei insarcinate de la Mama Boutique!

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole