Ce să-ţi spui atunci când vorbeşti cu tine însuţi?
Să nu cazi în capcana de a-ţi spune că dacă tu nu te iubeşti, atunci cine altcineva o s-o...
Bebelusii se nasc cu nevoia de a forma relatii stranse cu adultii iubitori si receptivi: expertii in copilarie numesc aceasta "atasament".
Bebelusii formeaza o legatura puternica cu cei care stau cel mai des cu ei. Aceasta relatie importanta va determina perceptia lor asupra lumii si locului lor in lume.
In cazul in care, in primii ani de viata lor, ei nu au posibilitatea de a forma relatii de atasament stranse si permanente cu adulti foarte prezenti, le va fi mult mai dificil sa aiba incredere in ei, sa aiba incredere in ceilalti si sa invete. Atasamentul bebelusului fata de mama este mult mai puternic si mai sanatos in cazul in care acesta este alaptat la san.
Un atasament puternic si sigur cu adultii iubitori ajuta copiii sa se adapteze mai usor la circumstantele noi si sa depaseasca orice situatie dificila de-a lungul vietii sale. Acest lucru conduce la conceperea lumii ca pe un loc prietenos si sigur.
Faptul ca aveti grija de el, ca raspundeti nevoilor lui si ca il invatati sa inteleaga si sa raspunda la aceste semnale (de exemplu, luandu-l in brate si rasfatandu-l cand plange) ajuta copilul sa isi formeze atasamente sanatoase si linistitoare.
Nimeni nu este perfect
Relaxati-va si nu va faceti griji pentru greselile pe care le-ati putea face. Va va lua un pic de timp pentru a invata sa intelegeti ceea ce copilul incearca sa comunice cu voi. Toti parintii invata prin incercari si erori. Pe masura ce copilul stie ca poate conta pe voi de cele mai multe ori, se va dovedi surprinzator de iertator si se va adapta.