ADHD sau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie este o afectiune ce apare la copii. De obicei ne dam seama de prezenta acestui sindrom cand copilul este prescolar sau scolar, atunci cand este in comunitate sau cand incepe sa invete si este nevoie sa fie atent si sa se concentreze. Cu toate ca sindromul ADHD este catalogat ca boala, dificultatile pe care le intampina copilul cu acest sindrom pot fi trecute cu ajutorul parintilor, psihologului sau a medicului. O parte din copii pierd acest sindrom odata cu trecerea anilor, insa un procent destul de insemnat il au si la varsta adulta.

Caracteristicile ADHD sunt:

  • hiperactivitatea - copilul este agitat, nelinistit, are probleme serioase in a sta in banca la locul lui, vorbeste neintrebat si nu se poate stapani chiar daca invatatorul ii atrage atentia.
  • neatentia - orice lucru din jurul lui il poate distrage de la activitatea pe care o face si nu reuseste sa se adune sau sa se concentreze chiar daca este pedepsit.
  • impulsivitatea - este caracteristica cea mai greu de controlat si cea care atrage impotriva lor atentia publica aproape imediat.  Chiar daca nu doresc acest lucru, colegii vor fi loviti sau jigniti, de multe ori fara motiv. Frustarile ce degurg de aici sunt de inimaginat uneori.

Cauzele ADHD sunt inca discutate de catre specialistii care nu se pun de acord de ce apare la unii copii. O parte dintre specialisti atentioneaza ca tutunul si drogurile consumate de mama in timpul sarcinii au o incidenta sporita. O alta cauza de luat in calcul este data de procentul de 25% de bolnavi de ADHD care au pe linie genetica cel putin un membru al familiei care a suferit de acest sindrom. Exista studii importante in lume care fac referire la substantele ce se gasesc in aditivii alimentari sau in cantitatea de plumb aflata in sangele fetal. Serotonina se pare ca este hormonul care este direct raspunzator de aparitia ADHD.

adhd - deficit de atentie

Diagnosticul ADHD se pune destul de greu. Medicul neurolog pediatru sau neuro-psihiatru trage concluziile problemelor prezentate de parinti, a problemelor aparute la scoala si dupa un consult amanuntit al copilului. Diagnosticul se pune si in functie de etapa de dezvoltare a copilului (varsta, nivelul de inteligenta). Daca ai indoieli in ceea ce il priveste pe copilul tau, poti completa un chestionar ADHD cu care poti apoi sa mergi la un medic specialist sau la psihologul scolii.

Tratamentul ADHD nu este unul standard, fiecare bolnav ajungand la o schema proprie de tratament medicamentos imbinat sau nu cu sedinte comportamentale impreuna cu psihologul. Multe din medicamentele folosite in tratarea ADHD pot da efecte adverse ce trebuie contracarate sau ce duc la schimbarea tratamentului.

Mai multe sfaturi pentru copilul cu ADHD venite de la un medic primar in neurologie pediatrica gasesti pe neurologiepediatrica.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole