Explicarea sentimentelor cu ajutorul unor povesti
Temerile, anxietatile nocturne, cosmarurile... iata cateva modalitati de a explica...
Vocea noastra interioara este acea voce slaba, in surdina, dar omniprezenta in noi.
In spatele unei voci care te critica, si care este, de cele mai multe ori, ecoul unei voci a trecutului, este totusi si o voce pozitiva care spune : "Fa lucrurile bine, vei fi mandru de tine, si apreciat de ceilalti”.
Aceasta voce iti permite sa construiesti, sa fii mai bun.
Cand insa, devine prea imperativa, fara nuante, intransigenta, iti aduce suferinta, te face sa te simti ca nu esti bun de nimic, ca rezultatele nu se ridica la inaltimea exigentelor tale. Vocea aceasta iti transmite din nou regulile de viata pe care ti le-ai creat si care iti guverneaza existenta.
Problema apare atunci cand vocea interioara negativa predomina atunci cand situatia nu este total negativa, sau vocea interioara pozitiva predomina cand situatia nu e total pozitiva.
Este necesar ca vocea interioara sa ramana adaptata la context, fara sa il vada cu mai mult optimism decat este necesar sau, dimpotriva, cu prea mult pesimism.
Alta data, vei putea spune: "da, ai dreptate, asa este, pot si vreau sa fac acest lucru, pot si aleg sa fac bine altora sau sa le daruiesc ceva, din prea-plinul meu".
Sau ii spunem: "sunt ocupat, discut cu cineva, e inutil sa imi amintesti de toate esecurile si sa imi spui ca nu sunt bun de nimic”
Ne putem domoli vocea interioara critica prin dezbateri, negocieri dar si multa ratiune
Articol scris de Psih. Simona Constantinescu