Unele greseli in educatia copiilor
Exista o serie de erori si greseli, pe care le fac de multe ori parintii in...
Si tu ca restul mamelor, ti-ai dori ca puiul tau sai fie politicos si sa fie un exemplu printre prietenii tai si ai lui, iar cand va fi mai mare toti sa ii aprecieze buna educatie primita in cei sapte ani de-acasa. Asadar, nu te supara prea tare pe el atunci cand refuza sa-si ceara scuze, chiar daca a inteles ca a gresit, exista cateva trucuri prin care sa-il determini sa spuna cuvintele magice "Te rog sa ma ierti!", „Iarta-ma!“ si "Imi pare rau!".
Fiecare copil vede in proprii parinti un model pe care va incerca sa il imite in tot ceea ce acestia fac. Daca atunci cand tu gresesti sau incalci o regula nu vei schita niciun gest sau nu vei spune nimic prin care sa ii arati ca ai gresit si ca nu e bine ce ai facut, si copilul va considera ca e normal sa gresesti fara sa ai mustrati de constiinta. Sa-ti recunosti gresela nu este un semn de slabiciune, dimpotriva, este un semn de maturitate si responsabilitate. Asumarea responsabilitatii propriilor fapte (bune sau rele), este una dintre lectiile de viata importante pe care cei mici trebuie sa le invete. Asa ca, atunci cand gresesti, recunoaste deschis fata de el, explica-i ce anume ai gresit si explica-i ce anume simti in acel moment. Unui copil ii va fi mult mai greu sa inteleaga cat de important este sa-si ceara scuze daca el nu isi vede parintii spunand „Iarta-ma!“
Chiar daca reusesti sa-l determini sa spuna cuvintele magice prin care isi exprima parerea de rau, asta nu semnifica obligatoriu ca regreta ca a facut o fapta rea. Pentru a evita greselile pe viitor este necesar ca scuzele sa fie insotite de remuscari si de o promisiune ca nu va repeta greseala. E mai greu sa ii induci aceste sentimente si nu-l poti obliga pe cel mic sa simta asa ceva. Si totusi nu este imposibil, depinde foarte mult de felul in care reactionezi, de circumstantele in care se produce fapta, de felul cum il vei face sa inteleaga astfel incat copilul tau sa simta ca e gresit si asa isi va putea invata lectia. E important sa ii explici consecintele actiunilor lui, sa inteleaga ca cineva a fost „ranit“ sau "pagubit" si acum sufera, compara situatia actuala cu o experienta in care el a suferit si intreaba-l daca ar vrea sa treaca din nou prin aceeasi situatie, ajute-l sa se puna in locul celeilalte persoane si vei vedea ca si regretele vor fi mai sincere.
Continuarea pe clickpentrufemei.ro