În perioada de "curtare" se pun bazele unei relații - se construiește fundația pe care va fi așezată apoi întreaga construcție.
Se scriu contracte subtile, invizibile dar puternice, care, conștiente sau nu, avantajoase sau nu, vor rula fidel pe toata durata relației.

Acum se stabilește dinamica energiei masculin-feminin și se împart roluri.
De ex, dacă mai mult femeia îl curtează (în mod fățiș sau subtil) pe bărbat și nu invers, ea va fi apoi "bărbatul" în relație. Ea va avea mai multă inițiativă, va face planuri, va depune efort, va proteja relația sau îl va proteja emoțional pe el, iar bărbatul în timp va deveni pasiv, dezinteresat, "moale".

Când dinamica energiei masculin- feminin e inversată, de obicei atracția dintre parteneri scade sau dispare.

Fără perioada de curtare, construim castele pe nisip și "semnăm" contracte inconștiente, dezavantajoase pentru ambii parteneri.

E fascinant de fiecare dată să realizez împreună cu clienții mei, în cadrul procesului de psihoterapie, că dinamica emoțională din primele momente în care și-au cunoscut partenerii a rămas aceeași oricât de mulți ani a durat relația. (Și că desigur, urmează și aceasta un tipar deja preexistent...)

Câți oameni mai au acum răbdare să se cunoască și să construiască o relație înainte de... a intra în ea?
Câți bărbați mai vor să cucerească și câte femei mai au răbdare și încurajează să fie curtate și cucerite încet și sigur?...

Spor la relații conștiente! 

Autor Vistiana Long

vistiana long psiholog

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole