Explicarea sentimentelor cu ajutorul unor povesti
Temerile, anxietatile nocturne, cosmarurile... iata cateva modalitati de a explica...
Din dorința de a-l motiva pe cel mic să învețe și să reușească în viață îi tot povestești că există copii mai pregătiți și mai buni decât el, în mai multe privințe.
Ceea ce pare însă o banală comparație poate să ascundă riscuri care se vor repercuta peste ani asupra destinului copilului tău, transformându-se adesea în adevărate răni psihice.
Uneori dorind sa il motivam pe cel mic sa invete si sa munceasca astfel incat sa poata reusi in viata, ii povestesti despre alti copii care muncesc mai mult si care au obtinut rezultate in bune. Te-ai gandit pana acum daca nu cumva aceasta comparatie cu alti copii are si repercusiuni negative?
Ceea ce pentru tine poate parea doar o banala comparatie, poate sa declanseze in copilul tau anumite trairi care peste ani se pot transforma adesea in adevarate rani psihice cu modificari de comportament si o imagine despre sine deformata.
Ai incercat sa-ti reamintesti acele momente in care parintii tai te comparau cu ceilalti copii? Cum te simteai atunci cand si tu erai in aceasta postura si erai comparata cu alti copii, sau cand ti se tot repeta ca nu esti la fel de buna ca anumite fete sau baieti de varsta ta? Sunt aproape sigura ca aceste comparatii te dureau, ca ai simtit ca poate esti inferioara fata de altii si uneori te-ai gandit ca nu esti suficient de speciala astfel incat sa meriti dragostea parintilor tai, ca parintii tai si-ar dori un copil mai bun si nu pe tine, sau pur si simplu te-ai temut ca nu vei reusi niciodata. Ar fi mare pacat ca si noi la randul nostru sa repetam greselile parintilor, mai ales ca stim ca acestea pot produce multe suferinte!
Comparatiile de acest fel trezesc in mintea copilului tau dorinta de a ii depasi pe ceilalti, de a deveni mai performanti, ceea ce pana la un punct poate parea normal, dar poate aparea si teama ca niciodata nu va reusi sa te multumesca, pentru ca alti copii pot mai mult. Copilul poate percepe ca nu-l apreciezi destul cand ii compari mereu actiunile cu ceea ce au reusit altii, iar asta ii poate declansa o neincredere in sine si o teama de esec. Este recomandat sa reusesti sa-ti vezi si accepti copilul asa cum este el, cu toate defectele si calitatile sale, sa-l iubesti si atunci cand nu este asa cum iti doresti, sa-i acorzi timp si atentie fara sa-i ceri ceva in schimb. Oare ce este mai important sa fie mai performant decat alti copii sau sa se simta implinit sa fie fericit si multumit cu lucrurile pe care le face?
Continuarea pe clickpentrufemei.ro