Sinele fals este un fel de personalitate de imprumut care poate fi adaptata societatii, dar care lasa subiectului un sentiment acut de inutilitate, vid pentru ca acesta, in loc sa integreze experientele mediului in self-ul sau, isi transforma self-ul la mediu, pentru ca nu se poate adapta la acesta.

Este un mecanism de aparare.

Sinele fals se creeaza pentru a putea face fata evenimenteleor dureroase din viata ta. Pentru ca nu ai avut alta cale, nu ai avut alte instrumente, a trebuit sa te disociezi, sa creezi un sine fals care sa te ajute sa ii faci pe plac persoanei “abuzive”, sa supravietuiesti. 

Acest sine fals, insa, contine niste tipare care te fac sa actionezi si azi in maniera in care a rebuit sa actionezi in copilarie pentru a putea supravietui.

Poate ca si azi trebuie sa faci pe plac cuiva pentru a primi mancare, caldura, iubire sau pentru a evita sa fii ranit emotional, fizic, verbal, etc. Acest tipar poate continua si in viata ta de adult si, poate ca si azi, esti cel care face pe plac celorlalti pentru a ramane in siguranta.

sinele fals si sinele autentic

Cel mai probabil, la vremea respectiva, te aflai in o relatie de victim-abuzator (persecutor), iar faptul ca si azi continui sa faci acest lucru, nu va face decat sa fii perceput ca o victima si sa fii tratat ca atare. Mirosul sangelui atrage pradatorul. Abuzatorii te vor folosi pentru ca vei fi detectat de radarul lor si te vor folosi, fara sa iti ofere nimic inapoi - energie sau iubirea pe care o meriti.

O iubire cu conditii nu este iubire. Dar acest lucru l-ai invatat: pentru a primi iubire, trebuie sa te comporti intr-un anume fel, sa fii perfect sau sa nu gresesti. 
Dar este normal ca un copil sa nu mai fie iubit pentru ca a gresit? Numai daca este perfect? Numai daca nu greseste? Numai cand este folosit de parintii lui?

Simte iubirea pentru acel copil neajutorat, iubeste-l pentru ca asta merita orice fiinta umana. Permite iubirii sa iti intre in suflet, primeste compasiunea pentru copilul tau interior, trateaza-te ca pe copilul tau pretios.

Fii sinele tau autentic, serveste-i pe ceilalti sanatos, in relatii umane interdependente, si nu fiind dependent sau codependent. 

Acest lucru te va ajuta sa te tii departe de relatii sau actiuni daunatoare pentru tine ori cele de tip abuzator-victima.

Sinele tau adevarat este sub toate aceste programe de supravietuire care te fac sa actionezi in functie de asteptarile altora! sursa: Psiholog Simona Constantinescu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole