Un copil dificil la masa
Casa ta devine un adevarat camp de batalie atunci cand este vorba de a lua masa?...
Vesela, palete, tiga, cratite, oale de gatit ... Fiecare ustensila de gatit are o utilitate culinara bine stabilita. Dar din ce material sa fie facute? Traditional, cum ar fi din fier, cupru, otel sau otel inoxidabil sau mai modern, din aluminiu? Iata o privire de ansamblu asupra avantajelor si dezavantajelor fiecaruia.
Pret, usurinta de intretinere, compatibilitatea cu inductia, proprietatile antiadezive, rezistenta sunt factori care pot influenta alegerea dumneavoastra. Un alt punct important, cat de mult conduce caldura materialul respectiv (daca se incinge repede). La fel de importante sunt si temperatura si durata gatitului pentru a se limita pierderile de vitamine (cu cat putem gati la temperaturi mai mici si intr-un timp cat mai scurt, cu atat scade pierderea de vitamine), sau formarea de compusi toxici in alimente (de degradare a substantelor nutritive). Un fund gros, care nu se deformeze, de asemenea, previne supraincalzirea. In cele din urma, din fericire, materialele din care se fac vasele au in comun siguranta pentru sanatate.
Exista 17 categorii de materiale care pot intra in contact cu produsele alimentare si sunt prezentate de doua reglementari europene. Principiul de baza al acestor reglementari este inertia, altfel spus ca aceste materiale nu ar trebui sa lase sa desprinda din ele componente care sa ajunga in alimente in cantitati care pot prezenta un risc pentru consumatori sau care schimba calitatea organoleptica a compozitia acestora.
Cu toate acestea, unii compusi din materiale pot migra in cantitati mici in alimente. Acesta este motivul pentru care este nevoie sa se treaca pe etichete niveluri de plumb si cadmiu pentru vasele de ceramica si ustensilele din plumb si aluminiu.
Plumbul si cadmiul au,de fapt in compozitie metale a caror exces este toxic pentru om (risc de intoxicare cu plumb, blocaj renal si hipertensiune arteriala cu cadmiu), si a caror valoare toxicologica de referinta a fost revizuita recent de catre comisiile de experti internationale.
Unii producatori au preferat, de asemenea, sa anticipeze reglementarea si si-au realizat deja ustensilele de gatit fara plumb si cadmiu.
Cuprul este cel mai bun conductor de caldura. Bucatarii care gatesc in mod traditional folosesc unelte de cupru cositorit, adica, in partea de jos sunt acoperite cu un strat de staniu. Dar, staniul se deterioreaza treptat, si este nevoie ca oalele si tigaile sa fie resmaltuite treptat. Acest lucru este scump si cel mai important, nu avem inca date privind toxicitatea posibila care ar putea sa apara. Exista, de asemenea, ustensile din cupru, acoperite cu otel inoxidabil, fara inconveniente pentru sanatate: ele pot dura la infinit, dar acestea sunt si foarte scumpe. Cuprul nu este potrivit pentru plitele cu inductie, dar este usor de intretinut, cu apa si sapun. Pentru ca alimentele sa nu se lipeasca, trebuie sa fie ud, dar mai ales sa nu fie zgariat.
Fonta este un aliaj de fier cu putin carbon. Aceasta conduce bine caldura si o elibereaza uniform. Acesta este un material bun pentru oale, tigai si griluri, pe care se pun bucatile de carne. Fonta nu se uzeaza practic, aceasta este de multe ori garantata pe viata, fierul este, de asemenea, reciclabil. Puteti sa folositi unelte din fier pe o plita incinsa, dar nu le puteti baga in masina de spalat vase. Cu exceptia cazului in care sunt emailate sau acoperite cu un strat. Intretinerea lor este dificila, trebuie sa le steargeti cu o carpa uscata si cu putin ulei dupa fiecare spalare. Ele sunt greu de manevrat. Fonta este mai ieftin decat de cuprul.
Analiza ciclului de viata al unui produs poate masura care este impactul sau asupra mediului, si arata modul cum putem sa optimizam echilibrul ecologic. Ciclul de viata al unei ustensile de gatit cuprinde patru etape: extragerea de materii prime (fier, aluminiu ...), industria prelucratoare (stantare, geamuri, acoperiri de ardere ...), utilizarea (gatit, spalat) si sfarsitul duratei de viata (de colectare, reciclare aluminiu, otel ...). Pentru plite, s-a aratat ca fazele de extractie si de utilizare sunt cele care au cel mai mare impact. In cele din urma, este mai bine sa le alegeti pe cele care au durata de utilizare cea mai mare: perioada lor de garantie este de un bun indicator!
Otelul inoxidabil, sau inoxul este un aliaj de fier si de crom. Acesta poate contine si alte metale. De exemplu, in cazul in care este evaluat "10/18", aceasta inseamna ca vasul are10% nichel si 18% crom.
Inoxul este un material foarte solid, de obicei garantat cel putin 25 de ani. Care este marele sau defect? Acesta nu conduce foarte bine caldura. Pentru a corecta aceasta problema, producatorii ofera de multe ori ustensile facute cu folie de aluminiu (sau cupru) intre doua straturi de otel inoxidabil. Atunci cand au fundul grosi de 8-10 mm, alimentele sa ard mai putin, sau deloc. Otelul inoxidabil este adesea folosit pentru vase, cum ar fi oale sub presiune. Acesta este compatibil cu inductia, este usor de intretinut, si se poate baga in masina de spalat vase, in conditii de siguranta. Preturile variaza in functie de calitate, dar din inoxul este relativ accesibil.
Aluminiul este un conductor mai bun de caldura decat inoxul. Foarte usor, faciliteaza manipularea usoara a oalelor, tigailor si altor caserole. Este usor de intretinut, nu va rugini si poate fi bagat in masina de spalat vase, in conditii de siguranta. Este foarte potrivit pentru gatit rapid la foc moderat, in schimb se poate deforma la temperaturi foarte ridicate, de exemplu in cuptor. Aluminiul nu este potrivit pentru plitele cu inductie, cu exceptia cazului in "eloxat" (proprietatile sale electrice sunt apoi modificate). In functie de calitatea ustensilelor si, dupa caz, de acoperirea a acestora, aluminiul poate fi asigurat pana la 10 ani. Pretul sau este rezonabil.
Cupru, fier, otel inoxidabil sau aluminiu, tigai, oale si cratite, pot fi echipate cu un strat antiadeziv. Acesta permite gatitul fara grasime (sau doar cu o cantitate foarte mica de ulei pentru cei care nu se pot lipsi de acest ingredient). Preparatele au mai putine calorii si sunt mai usor de digerat. Din moment ce alimentele nu se lipesc, cel putin atata timp cat acest strat antiadeziv nu este zgariat, intretinerea oalelor este usoara. Cele mai multe sunt fabricate din PTFE (politetrafluoretilena) sau teflon, un compus stabil la temperaturi ridicate.
Cu toate acestea, vasele din teflonul care a fost facut cu PFOA (acidul perfluorooctanoic) sunt susceptibile de a elibera treptat acest compus.
Alternativ, ceramica este un anorganic adiadeziv de acoperire. Perfect neteda atunci cand este noua, pare sa-si piarda proprietatile si sa se lipeasca destul de repede. Potrivit testelor de laborator, durata ei de viata ar fi mai mica decat cea a teflonului.k