Diabet ? Mananca echilibrat si fa miscare!
Diabet, ai tot auzit! Dar poate ca inca mai crezi ca aceasta boala este limitata la...
Pentru majoritatea persoanelor, prajiturile facute casa, se afla in fruntea listei de alimente preferate. Biscuiti de la cuptor, cozonac gustoas, briose pufoase si prajituri delicioase. Din pacate, o mare parte din lipidele in exces din alimentatie provin de la produse de patiserie facute in casa, deoarece in mod traditional se folosesc grasimi pentru a le da aroma si a le face cremoase.
Este posibil totusi sa reducem grasimile din retetele tale preferate. Compoturile din fructe si sucurile, iaurtul si laptele batut (lapte fermentat), pot inlocui o parte sau toate grasimile in diferite prajituri, briose si chifle, si cel putin jumatate din grasimile din biscuiti. Deci, faceti unele schimbari. Trebuie sa stiti ca daca un aliment nu contine grasimi, nu este neapart bun pentru sanatate. Industria de panificatie pe baza de grau (faina alba) ofera putine substante nutritive si, iar in cazul unui consum excesiv, ele pot goli si rezervele noastre de substante nutritive!
In schimb, faina de cereale integrale contine o varietate de substante nutritive, inclusiv vitaminele B2, B6 si E si minerale: crom, fier, magneziu, zinc. Faina integrala nu este doar bogata in vitamine, minerale si fibre, dar, de asemenea, are si un gust bun. In plus fata de beneficiile lor entru sanatate, cerealele integrale ofera un beneficiu suplimentar. Fibrele, cum ar fi lipidele, inhiba formarea de gluten, aceasta proteina din faina alba, care poate fi cauza textura dura si lipsa de omogenitate a brioselor cand aluatul este prea copt. Deoarece faina integrala este bogata in fibre si contine in mod natural mai putin gluten decat faina rafinata, nu este nevoie sa va faceti prea multe griji. Cu reteta de mai jos, veti face o briosa excelenta: cremoasa, delicioasa, foarte scazut in grasimi si usor de preparat.
Se amesteca faina de ovaz si laptele fermentat intr-un castron. Intr-un alt castron, se amesteca faina integrala, zaharul brun, praful de copt si bicarbonatul de sodiu, pana cand compozitia este bine amestecata. Se toarna amestecul din primul vas in cel de-al doilea, se adauga vanilia si se amesteca pana cand ingredientele uscate sunt umezite. Incorporati fructele uscate si nucile. Turnati si intindeti aluatul in-un vas uns de 20 cm x 10 cm. Se coace la 190 ° C pentru 50-55 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in aluat iese curata. Scoateti prajitura din cuptor si lasati-o sa se odihneasca timp de 10 minute. Puneti-o pe un raft si lasati-o sa se raceasca inainte sa o taiati. Impartiti-o in aproximativ 16 felii.
Informatii nutritionale pentru o felie de briosa |
|
Calorii |
100 Kcal |
Proteine |
3 g |
Glucide |
18 g |
Lipide |
2 g |