Sa stimulam creativitatea copiilor
Tu la ce te gandesti atunci cand auzi cuvantul creativitate? Marea majoritate a...
Știai că inteligența copiilor se dezvoltă și prin joacă? Încă de când sunt foarte mici, manifestă curiozitate fată de tot ceea ce este nou, sunt curioși să descopere lumea din jurul lor. Ei sunt foarte avizi de noi informați, de noi imagini, de noi combinații de culori, de noi sunete, de noi senzați pe care le pot primi prin diverși stimuli. Unii părinți îi lasă pe copii să se joace pe tabletă sau să se uite la televizor, dar studiile spun că această idee nu este prea bună. Studiile spun că contactul interuman ajută cel mai mult dezvoltarea inteligenței, emoționale, sunt perfecte acele momente în care socializează cu alți copii de vârsta lor, plimbările și vacanțele în locuri pitorești îi stimulează.
Tu cum te-ai gândit să-ți ajuți copilul să descopere lumea? Poți începe încă de pe acum sa-i povestești despre planeta noastră, despre continente și tări, despre clima din diferite zone, despre faptul ca sunt mai multe limbi, și multe altele lucruri interesante.Să-ți spun un secret: fetița mea a fost super încântată de drapelele țărilor, astfel a învățat rapid numele multor țări. Copiii (dar și adulții) învață mai repede și mai multe dacă informațiile pot fi și pipăite nu doar văzute sau auzite, așa că oferă-i copilului tău acele jucării ce pot spune o poveste despre lume.
Pregătește-te din timp pentru momentul când copilul tău va fi pregătit să exploreze lumea, momentul va veni chiar mai repede decât crezi, curând va începe să te inunde cu întrebări.
Ajută-l să exploreze această lume minunată prin jocuri care îl vor fascina și îi vor dezvolta imaginația. E timpul să vă distrați împreună: ghidează-ți micuțul și alocă-i timp suficient pentru a-i răspunde la toate aceste întrebări care, cu siguranță, vor apărea și cu siguranță unele te vor lua prin surprindere.
Adaptează jocurile vârstei copilului
Fiecare copil este unic, așa că e nevoie să te adaptezi mereu vărstei si nevoilor lui. Toată copilăria va fi încântat să se joace cu animalele, va dori să descopere noi animale, să știe mai multe despre ele. Poate a văzut deja și animale vii - căței și pisici în parc - sau poate chiar acasă - găini sau iepuri - precum și alte animale de companie pe la prieteni, iar dacă l-ai dus la circ sau grădina zoologică poate a făcut deja cunoștință cu elefanți, girafe și alte creaturi exotice, iar pe altele le-a văzut în cărți sau povești.
Învață să adaptezi explicațiile legate de aceste animale la vârsta copilului tău. Pentru copiii mai mici, poți începe cu simpla recunoaștere a imaginilor; celor mai mărișori le poți spune cum arată lumea și că există mai multe continente, fiecare cu specificul său.
Să faci cunoscută copiilor lumea în care trăim va fi cu siguranță mai ușor de făcut dacă legi explicațiile de lucruri pe care ei le cunosc și înțeleg deja. Poți începe, de exemplu, cu povești despre animalele lor preferate. Dă-ți frâu liber imaginației și folosește suporturi vizuale, cum ar fi hărți, imagini cu animale, oameni și locuri; sau apelează cu încredere la noile seturi tematice LEGO® DUPLO® În jurul lumii. Atunci când ei își creează propriile scenarii din cărămizi LEGO DUPLO vor fi mult mai satisfăcuți, iar mintea lor va primi stimulii atât de necesari dezvoltării lor.
Ce zici, începem cu animalele?
David va împlini în curând 2 ani și mama sa a pregătit un joc simplu pentru a-l învăța să recunoască animalele. Ea a făcut rost de un joc cu cartonașe ce au imagini de animale. David e fericit stând în brațele mamei și potrivind animalele LEGO DUPLO cu imaginile corespunzătoare animalelor respective. “Care este cartonașul cu animalul ce seamănă cu acest tigru DUPLO?” întreabă mama. “Acesta!” răspunde David bucuros.
Continentele sunt departe unul față de celălalt
Surioara lui David, Elena, a învățat déjà animalele și vrea ceva nou, așa că, tatăl ei a avut o super idee: a pus continentele plutitoare într-un castron cu apă. În timp ce se joacă, tatăl povestește despre continente, despre mări si oceane și despre cum ne deplasăm de pe un continet pe altul cu avionul sau vaporul.
O călătorie în jurul lumii
Tati mai are o surpriză pentru Elena – o hartă mare a lumii. El o desface și o întinde pe covor și apoi discută despre cum fiecare animal are un continent unde este casa lui. În același timp, cu ajutorul tatălui său, Elena încearcă să așeze fiecare animal LEGO DUPLO pe continentul de unde provine.
Mami și tati le explică celor doi copii de ce animalele din diferite părți ale lumii diferă între ele – de ce urșii au o blană groasă și de ce tigrii și leii aleargă repede-repede. Orice este posibil în lumea copiilor și imaginația lor nu cunoaște limite. David și Elena decid să împrietenească girafa cu balena și prietenii eschimoși cu tigrul, iar apoi se joacă cu toate animalele și figurinele LEGO DUPLO. E important să lași copiii să interacționeze spontan și să nu-i întrerupi; nu numai că își dezvoltă imaginația, dar învață și cum să se joace împreună, un element de bază pentru ca mai târziu să poată funcționa într-o echipă.
Hai să ne deghizăm într-un leu
Ambii copii iubesc acest joc și mama are o idee cum s-ar putea juca toți de-a animalele. Ea pregătește măști colorate cu figuri de animale și cu toții se distrează punandu-și-le pe cap și imitând sunetele scoase de aceste animale.
Idee pentru copiii mai mari
Pe lângă cartonașe cu animale, poți pregăti imagini cu oamenii specifici care locuiesc pe diferitele continente. Impreună cu copiii, găsiți minifigurinele corespunzătoare și plasați-le pe continentul lor de reședință.
Pentru ideea de joacă s-a folosit setul:
10805 LEGO® DUPLO® În jurul lumii.
Colecția LEGO DUPLO În jurul lumii include deasemenea și seturile
10804 LEGO® DUPLO® Junglă
10803 LEGO® DUPLO® Arctic
10802 LEGO® DUPLO® Savana
10801 LEGO® DUPLO® Puii de animale
Cu seturile de construcție LEGO® DUPLO®, dezvoltarea și distracția se combină perfect! Toate cărămizile LEGO DUPLO sunt colorate, creative și captivante pentru micii constructori.
Experiențele de construcție ușoare cu seturile LEGO DUPLO contribuie mult la dezvoltarea abilităților motrice fine sau grosiere la vârsta preșcolară. Aceste abilități sunt printre cele mai importante premise pentru reușita în sarcinile de zi cu zi (ex: îmbrăcatul, spălatul pe dinți) și pun bazele stăpânirii abilităților mai ”academice” (ex: scrisul, coloratul, decupatul).
În plus, cărămizile LEGO DUPLO contribuie la dezvoltarea abilităților ce țin de relaționarea cu oamenii: creativitatea, sociabilitatea sau competențele de comunicare.
www.facebook.com/LEGODUPLORomania