Fibroamele uterine nu afecteaza de obicei conceptia si sarcina, dar exista cazuri cand fibromul uterin este pozitionat in asa fel incat obstrueaza trompele uterine impiedicand trecerea spermatozoizilor. Un alt scenariu nefavorabil este reprezentat de sarcina in care embrionul se implanteaza in drept cu fibromul, dezvoltarea ulterioara fiindu-i afectata de modificarile locale ale vascularizatiei uterine.
Sarcina are un efect neprevazut asupra fibromului uterin, in sensul ca dimeniunile anterioare sarcinii pot creste, pot ramane constante sau pot scadea. In sarcinile care determina cresterea fibroamelor, in special din cauza nivelului crescut de estrogeni, dimensiunile se modifica cel mai mult in primul trimestru. Exista studii prin care sa constatat ca dupa nastere, in mare parte din cazuri, fibromul uterin se reduce ca dimensiuni sau chiar dispare.
Statistic, 2% dintre gravide au cel putin un fibrom uterin in timpul sarcinii, iar consecintele asupra fatului sunt inexistente de cele mai multe ori. Evolutia fibromului in timpul sarcinii va fi urmarita cu ajutorul ecografiei. Incidenta nasterilor prin cezariana este mai mare la femeile cu fibrom uterin pentru ca uneori localizarea este aproape de cervix si impiedica patrunderea fatului spre vagin.
Indicatia de rezolvare a fibromului inaintea sarcinii exista pentru fibroamele mari (>5 cm) sau daca pacienta a suferit pierderi de sarcina repetate. In aceste cazuri se apeleaza la interventii conservatoare, miomectomia sau, mai recent, embolizarea ramurii arterei uterine care iriga fibromul. Mai jos este o animatie care prezinta mecanismul tratamentului fibroamelor uterine prin embolizare:
Sarcina & Nasterea |
Sanatate |
Pentru copii
|
Altele |
Copii si bebelusi
|
Cu si pentru femei |