Omega 3 - Generalitati si impactul in alimentatia copiilor
Acizii grasi omega 3 sunt acizi polinesaturati de care organismul are nevoie in...
De regula grasimile au o proasta reputatie si sunt asociate cu obezitatea, bolile cardiovasculare si multe alte afectiuni ce nu sunt dorite. Si totusi este important sa stim, ca nu toate grasimile au efecte nocive asupra sanatatii, unele grasimi chiar sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii. O categorie speciala de grasimi sunt acizii grasi Omega 3, care au un rol deoesebit de important pentru dezvoltarea si sanatatea organismului uman si care trebuie furnizati prin aport dietetic deoarece nu se sintetizeaza in corp.
Dupa cum probabil ca ati observant deja, au inceput sa fie promovate prin reclame si prim nagazine o multime de produse ce contin si acizi grasi Omega-3: lapte, iaurt, paste fainoase, sucuri de portocale, etc. Si totusi poate v-ati intrebat de ce o fi asa de important acest acid gras Omega 3 pentru copii si daca acestia chiar au nevoie sa consume astfel de produse?
Intra-devar, copiii au nevoie de Omega-3, cunoscut ca un acid gras esential, deoarece corpul nu il poate produce, ci acesta trebuie sa fie furnizat de alimentele pe care le consumam. Acizii grasi esentiali au un rol extrem de important: ei construiesc celulele si hormonii precum substantele care regleaza tensiunea arteriala, colesterolul din sange si cresc imunitatea. In concluzie, sanatatea noastra depinde foarte mult de acest element.
Dar, in ultimii zece ani, studiile au demonstrat ca acizii grasi Omega-3 au si alte atribute deosebit de importante. Unele studii arata ca acestia sunt buni pentru inima si pentru copii. Desi riscul de a avea colesterolul ridicat sau accidente vasculare cerebrale nu este ridicat la copii, consumul acizilor grasi Omega-3 este recomandat de catre nutritionsiti atunci cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa.
Beneficiile acizilor grasi sunt mari atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ei previn complicatiile cardiovasculare, ajuta la restabilirea echilibrului emotional si la cresterea energiei si puterii de concentrare si favorizeaza buna functionare a celulelor nervoase, imbunatatind dezvoltarea cognitiva a copiilor.
In al doilea rand, acizii grasi Omega-3 ajuta la dezvoltarea normala a creierului, ochilor si nervilor. Potrivit dieteticianului Louise Lambert-Lagacé, este deosebit de important ca femeile gravide si mamele care alapteaza sa consume astfel de alimente bogate in Omega-3, deoarece studiile arata ca acesti acizi ajuta la dezvoltarea creierului si vederii bebelusului. Noi recomandam gravidelor ca pe perioada sarcinii sa consume suplimente alimentare naturale ce contin Omega 3 precum produsul de la CaliVita Omega 3 Natural Fish Oil.
Pentru a intelege mai bine ce sunt acizii grasi Omega-3, trebuie sa stii ca exista trei tipuri principale de astfel de acizi care se gasesc in produsele alimentare: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA). Acidul ALA se gaseste doar in plante. Acizii DHA si EPA se gasesc aproape exclusiv in peste si moluste.
Stephen Cunnane, profesor de medicina si fiziologie la Universitatea Sherbrooke din Quebec si expert in ceea ce priveste acizii grasi Omega-3, spune: "Nu exista niciun alt organ important in organism, care sa contina mai multi acizi DHA decat creierul." El adauga faptul ca guvernele, agentiile si asociatiile de copii din intreaga lume recomanda adaugarea acizilor de tip DHA in alimente pentru a forma celor mici inca de la varste fragede un regim alimentar sanatos, avand in vedere rolul esential pe care acesti acizi il joaca in dezvoltarea creierului copiilor. Alte cercetari au demonstrat legatura dintre o alimentatie bogata cu Omega 3 si inteligenta copiilor.
Important de stiut este faptul ca, retina contine o multime de acizi DHA. La sugari, lipsa acizilor DHA afecteaza acuitatea vizuala – capacitatea ochilor de a distinge detalii fine. Studiile arata ca bebelusii care nu au primit suficienti acizi DHA in timp ce se aflau in uter au o acuitate vizuala mai slaba si retina acestora contine mai putini acizi DHA.
Asadar, ce trebuie sa faceti pentru a va asigura ca micutii dumneavoastra isi iau necesarul de acizi DHA din alimente? Acesti acizi se gasesc in peste, fructe de mare si uleiul de peste, dar si corpul nostru ii poate produce de asemenea. Multumita unui proces complicat, acizii Omega-3 ce provin din plante (ALA) sunt transformati in acizi DHA. Cu toate acestea, corpul nostru nu poate sa transforme foarte bine acizii ALA in acizi DHA, fiind astfe necesar sa consumam alimente care contin acesti acizi.
Incepeti prin a consuma peste. Exista si persoane carora nu le place pestele si care, in schimb, pot consuma oua, lapte, branza, iaurt si chiar suc de portocale ce contin acizi grasi Omega-3.
De asemenea, la fel de importanti sunt si acizii de tip AHA, care se gasesc in plante si care trebuie introdusi in alimentatia copiilor.
• Semintele de in se afla pe primul loc. Puteti macina semintele de in intr-o rasnita de cafea pentru a obtine o prospetime maxima si le puteti tine la frigider timp de 4 pana la 6 luni. Acestea sunt bogate in fibre si au un gust asemanator cu cel al alunelor. Acestea pot fi amestecate cu cerealele pe care le consumati dimineata, cu miere sau pot fi puse in faina atunci cand vreti sa pregatiti o prajitura.
Nucile sunt de asemenea o sursa buna de acizi grasi AHA. Cu cat sunt mai proaspete, cu atat exista mai multe sanse ca micutilor sa le placa. Alege nuci decojite si pastreaza-le la frigider sau in congelator.
• Produsele din soia sunt si ele bogate in Omega-3.
• Atunci cand gatiti este recomandat sa folositi uleiul de rapita
Care este necesarul de acizi grasi Omega-3 al unui copil?
1-3 ani: 0,7 grame / zi
4-8 ani: 0.9 grame / zi
9-13 ani (baieti): 1.2 grame / zi
9-13 ani (fete): 1.0 grame / zi