Un nou test pentru diagnosticarea diabetului gestational
O mamica cu diabet gestational se supune atat pe sine cat si copilul unor riscuri,...
Triplu test face parte din categoria analizelor medicale ce se pot efectua in sarcina. Si cu toate ca triplu test este recomandat a se face pentru siguranta de unii medici, el este foarte controversat, si poate avea chiar efecte negative asupra bebelusului si a gravidei si are o rata de esec, cu rezultat fals pozitiv, foarte mare de aproximativ 90%.
Marea problema a acestui test, este ca in realitate doar in 10% dintre cazurile in care la triplul test au iesit valori anormale, se va naste un copil cu o malformatie genetica, specificitatea si sensibilitatea investigatiei fiind destul de mici. Si invers daca ai un test negativ, acesta nu reprezinta o garantie de 100% ca viitorului copil va fi sanatos, deoarece nu poate identifica decat o parte dintre bolile genetice. Statistic, daca dam cu banul avem o precizie mai mare, atunci apare intrebare de ce sa il mai facem?
Triplu test (denumit statistic si testul MoM: = Multiples of Median) este o metoda statistica de diagnostic prenatal care, care se bazeaza pe concentratia in sange a trei hormoni alfa-fetoproteina (AFP), beta-gonadotropina corionica umana (beta-hCG) si un tip de estrogen (estriolul neconjugat sau uE3).
Triplu test este un test neinvaziv, folosind o cantitate f mica de sange venos. Acest test incearca sa determine posibile anomalii fetale, cum ar fi defectele de tub neural, sindromul Down sau sindromul Eduards.
Triplu test nefiind suficient precis are o doar valoare orientativa. In cazul majoritatii gravidelor la care in urma triplului test se obtine un rezultat pozitiv pentru trisomie 21 ( sindrom Down), trisomie 18 (sindrom Eduards) sau defecte de tub neural, sunt sanse foarte mari ca acestea sa aiba un copil perfect sanatos.
De aceea un rezultat pozitiv necesita testari diagnostice suplimentare cum ar fi ecografia si amniocenteza (este foarte periculoasa si poate determina pierderea sarcinii).
Rezultatul triplului test arata probabilitatea ca 100 din 1000 femei insarcinate o sa aiba un copil cu sindromul Down. Dar in realitate, doar 1 femeie 100 detectate poviztiv va da nastere intradevar unui copil cu sindrom Down, deci acest test le va speria pe gravide, si chiar daca au un copil este perfect sanatos apare riscul ca parintii sa ia decizia unei intreruperi de sarcina sau chiar sa dobandeasca alte afectiuni datorita stresului
Pentru ca triplu test sa fie cat mai precis, el bazandu-se pe corelatia dintre varsta sarcinii si determinarea cantitativa a markerilor serici, este foarte util ca inante de efectuarea triplului test sa se efectueze o ecografie pentru stabilirea varstei gestationale reale (si la aceasta poate exista o eroare de pana la 2 saptamani), prin biometrie fetala.
Pentru o precizie mai buna, recoltarea sangelui trebuie sa se faca intre a saptamanile 14 si 21 de sarcina gestationala. Cu cat masuratorile se fac mai aproape de limitele acestei perioade sau in afara ei pot aparea erori si mai mari in rezultatul testului.
Cu ajutorul computerului se calculeaza o asa numita valoare MOM, care raporteaza concentratia hormonala masurata la o valoare medie. Raportarea se face tinand cont de varsta si greutatea corporala a mamei, de existenta unor sarcini anterioare cu probleme, precum si de varsta gestationala a fatului in momentul recoltarii probei de sange.
Un triplu test pozitiv nu inseamna neaparat ca bebelusul se va naste cu malformatii, doar in 1 din 100 cazuri cu rezultat pozitiv este un copil cu probleme iar 99 din 100 sunt rezultate fals pozitive. Un test pozitiv reprezinta totusi un semnal pentru medic asupra riscului mai mare al fatului de a dezvolta malformatii congenitale. De aceea suspiciunile ridicate prin acest test trebuie investigate in continuare prin alte metode (ecografie, amniocenteza). In concluzie daca ai un rezultat test pozitiv nu te speria si nu intra in panica, sunt 90% sanse ca rezultatul la triplu test sa fie fals pozitiv. Daca intri in panica, poti afecta cu adevarat sanatatea propriului copil, datorita stresului.