Beta carotenul
Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi...
Astmul este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza plamanii si caile respiratorii - adica acele canale prin care aerul vine si pleaca de la plamani. Daca micutul tau are astm, atunci aceste cai respiratorii vor fi iritate si inflamate afectandu-i astfel abilitatea de a respira normal.
Din acest punct de vedere este foarte important sa tii regulat legatura cu medicul tau pentru a sti cum sa previi sau sa rezolvi un atac de astm.
De altfel, folosind medicamentele potrivite si urmand un plan de actiune in caz de criza astmatica, orice copil va trece prin viata fara complicatii majore cauzate de astm.
Daca micutul tau are o astfel de criza astmatica, interiorul cailor sale respiratorii va deveni si mai iritat, producand si mai mult mucus. In continuare, muschii din zona cailor sale respiratorii se vor intari micsorand si mai mult cantitatea de aer ce ajunge la plamani. In aceste conditii el va incepe sa respire accelerat, sa tuseasca sau sa scoata niste sunete asemanatoare fluieratului.
Din pacate, atacurile astmatice netratate se pot dovedi mortale. De aceea, imediat ce observi aparitia unei asemenea crize trebuie sa ii administrezi copilului tau imediat medicatia prescrisa de medic iar daca nu ai la indemana medicamentul, trebuie sa chemi salvarea sau sa te deplasezi chiar tu cu micutul la cel mai apropiat spital.De asemenea, daca observi ca medicamentul prescris de medic nu are rezultatele scontate si copilul are in continuare un atac astmatic, cere imediat ajutorul unui medic.
Expunerea la factorii alergenici precum ar fi particulele de praf, gandacii, polenul etc, poate declansa sau chiar agrava simptomele de astm deja existente.
Alergiile sezoniere, cum este cea legata de polen (denumita si febra fanului) nu vor fi de obicei o problema pana ce copilul tau nu va implini 4-5 ani, deoarece cam atata dureaza sa dezvolte o sensibilitate la aceasta categorie de alergeni.
Pe de alta parte, restul alergenilor pot constitui o problema chiar si in primii ani de viata. De altfel, studiile au aratat ca circa 75-80% din copii cu astm au de asemenea cel putin o alergie. De aceea, daca stii sau banuiesti ca micutul tau are alergii ar fi bine sa il duci la un medic alergolog pentru a fi evaluat dar si pentru a gasi cele mai bune solutii de evitare a atacurilor de astm.
Da, iar astfel de factori pot fi: aerul rece, infectiile virale (cum ar fi si banala raceala), fumul de tigara si alti agenti poluanti aerieni sau chiar si efortul fizic sustinut. De altfel, exista asa numitul astm indus de efort care se manifesta prin tuse si respiratie greoaie dupa o repriza de efort.
Astmul este ce mai intalnita boala cronica in copilarie si este cea mai freventa cauza de spitalizare a copiilor sub 15 ani. De asemenea circa 50-80 % din copii care se imbolnavesc de astm o fac pana in varsta de 5 ani.
Pentru asta vei avea nevoie de ajutorul unui medic. Astmul este o afectiune ce, de cele mai multe ori, se dovedeste foarte greu de diagnosticat la copii deoarece simptomele astmatice corespund si altor afectiuni mult mai putin grave cum ar fi infectiile respiratorii virale.
Totusi, daca copilul tau tuseste frecvent si are alergii sau eczeme iar familia ta are si membrii suferind de astm, atunci exista sanse destul de mari ca si micutul tau sa aiba aceasta agectiune. De asemenea, este foarte posibil ca simptomele lui sa se agraveze noaptea.
In acest sens, este nevoie de o stransa colaborare intre parinti si medic pentru a dezvolta o strategie de prevenire si tratare a crizelor astmatice.
In primul rand va trebui sa determini care sunt factorii care declanseaza crizele dar si cele mai bune masuri pe care le poti lua pentru a elimina acei factori.
Astfel, unii copii au astfel de crize doar cand sunt raciti in timp ce crizele altora sunt declansate de contactul cu un factor alergen sau iritant cum ar fi fumul de tigara.
Medicul iti va prescrie probabil unul sau mai multe medicamente pentru micutul tau. Acestea au rolul de a elibera caile respiratorii prin eliminarea spasmelor musculare.
Administratea acestor medicamente se poate face pe doua cai: fie cu ajutorul unui inhalator, fie prin intermediul unui nebulizator. Acesta din urma este un aparat care transforma medicatia lichida intr-una gazoasa pe care copilul o poate inhala prin intermediul unei masti.
Exista medicamente ce tin astmul sub control. In aceasta categorie intra steroizii inhalabili, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si umflarii cailor aeriene. De asemenea exista si pastile nonsteroidiane de mestecat denumite antagonisti leukotrieni, insa medicul va opta pentru cea mai eficienta forma de tratament in conditiile specifice ale afectiunii copilului tau.
De asemenea va trebui sa iti instruiesti orice persoana pe care o lasi cu copilul tau in sensul in care sa fie capabila sa reactioneze corect in cazul unui atac astmatic.
In general nu prea ai ce face pentru a preveni cu adevarat aparitia astmului daca micutul are boala in structura lui genetica. De asemenea nici nu vei avea cum sa stii daca este bolnav sau nu pana nu vor apare primele simptome. Ceea ce poti face insa este sa limitezi expunerea sa la factorii de risc. Iata cateva idei in acest sens:
Din pacate nu. Aceasta este o afectiune pe viata, care, daca este eficient tinuta sub control nu va crea foarte multe probleme celui bolnav. Dar se pot reduce simptomele cu ajutorul hipnozei terapeutice