Este greu sa ignoram existenta bronsiolitei. Odata ce se apropie iarna, numerosi copii sunt infectati. Viata in colectivitate joaca un rol important in transmiterea acestei infectii respiratorii virale, iar numarul de cazuri a crescut constant in ultimul deceniu.

In fiecare toamna, serviciile de urgenta fac fata cu greu afluxului masiv de copii care ajung victime ale bronsiolitei. In fiecare an, unul din trei copii mai mici de doi ani sunt atinsi de aceasta infectie sezoniera.

Bronsiolita este o boala care face printre cele mai numeroase internari din pediatrie alaturi de apendicita, dureri abdominale generale si febra.

In majoritatea cazurilor, virusul care cauzeaza bronsiolita este virusul sincitial respirator sau VSR.

In fiecare an, epidemia are loc dupa aceeasi schema. Incepe catre 15 octombrie si se intinde pana la sfarsitul iernii. Transmiterea se face pe calea aerului (tuse, stranut) sau prin intermediul mainilor, a sarutului sau a obiectelor contaminate. VRS supravietuieste 30 de minute pe piele si mai multe ore pe obiecte.

Se estimeaza ca 95 % dintre copii au fost infectati cu acest virus pana la varsta de doi ani. Dar, doar in 70 la 80 % dintre cazuri infectia nu s-a manifestat decat ca o raceala banala. Doar in cazuri restranse virusul s-a indreptat catre aparatul respirator, determinant bronsita sau bronsiolita. Atunci rinita sau rinofaringita cu febra lasa locul tusei si problemelor respiratorii. Seaca , pentru inceput,dar pe parcurs crizele de tuse se succed zi si noapte, aceasta devenind din ce in ce mai groasa. Respiratia este dificila, poate fi uneori si suieratoare.

bronsiolitaInfectia cu VRS nu confera imunitate protectiva. Adica, aceasta poate sa apara ulterior in mai multe reprize, chiar si la varsta adulta. Cu toate acestea, bronsiolita se observa doar pana la varsta de doi ani.

La copiii mici, bronhiile si bronhiolele sunt mai stranse, inflamatia virala putand sa afecteze fluxul de aer. Putem vorbi de bronsiolita si ca de o infectie respiratorie virala care genereaza o obstructionare a bronhiilor mici si a bronhiolelor.

Uneori, responsabila de disconfortul respirator semnificativ, aceasta obturare are legatura cu doua fenomene :

- Inflamatia care ingroasa peretii bronhiolelor ;

- Formarea unui dop mucos,in urma acumularii de celule moarte si de secretii;

Sugarii cu varste cuprinse intre 3 si 9 luni sunt cei mai expusi la riscul de bronsiolita, din motive anatomice, in principal, cele care tin de grosimea bronsiolelor. Aceast tip de respiratie poate, uneori, sa il epuizeze pe sugar, dar, de asemenea, poate sa ii provoace si tulburari de alimentatie (varsaturi).

Din fericire, bronsiolita ramane cel mai adesea o infectie benigna. Daca in unele cazuri este necesara spitalizarea, de cele mai multe ori vindecarea vine in mod spontan.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole