Du copilul la dentist, fara sa ii fie teama
Scopul acestui mic ghid este sa va ajute sa stiti care sunt pasii ce trebuie urmati...
Primii dintisori (cei de lapte) apar la copii mici incepand cu varsta de sase luni iar dantura primara va fi completa pana la varsta de doi ani. Insa smaltul acestor dinti este mult mai putin dens decat cel al dintilor permanenti, ceea ce ii face mai usor susceptibili la apartia cariilor. Este un motiv in plus ca inca de la cea mai frageda varsta, copii sa fie obisnuiti sa se spele pe dinti.
Obiceiurile ce tin de igiena danturii incep chiar de dinainte de iesirea primului dintisor. Astfel, stergerea gingiilor celui mic cu o carpa moale, umezita in prealabil, este cea mai buna solutie dupa fiecare masa pentru a preveni adunarea si dezvoltarea bacterilor.
Odata ce micutul a ajuns la varsta prescolara se poate face trecerea si la pastele de dinti cu fluor. Insa nu incercati sa acoperiti toata periuta cu pasta, doar pentru ca asa ati vazut la tv. In realitate este suficienta pasta de dinti cat un bob de mazare pentru ca altfel, fluorul poate cauza aparitia de pete pe dinti.
Atunci cand bacteriile sau germenii din gura gasesc depozite de zahar, le prelucreaza si transforma in acizi. Acesti acizi ataca mai departe smaltul dintilor si provoaca gauri denumite carii. Cel mai adesea, cariile se intalnesc la copii datorita consumului excesiv de dulciuri. Insa pericolul poate fi indeparta cu ajutorul unei igiene corecte a danturii si cavitatii bucale.
Copilul dumneavoastra poate fi expus unui risc mai ridicat de a face carii daca consuma zahar in exces (bomboane, prajituri, etc), sucuri si bauturi dulci ori daca prezinta una din urmatoarele situatii:
s-a nascut prematur sau a avut o greutate mica la nastere;
urmeaza tratamente stomatologice;
are pete albe sau maronii pe dinti;
nu merge regulat la medicul dentist.
Pentru a preveni aparitia oricarui timp de problema cu dantura sau gingiile, dintii trebuie spalati cel putin de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu flor. De asemenea, dentistul trebuie vizitat de cel putin de doua ori pe an, desi vizitele mai dese sunt recomandate.
In alta ordine de idei, toti membrii familiei ar trebui sa aiba grija de dintii lor. Persoanele cu carii aflate in preajma copilului pot sa ii transmita acestuia bacteriile ce stau la baza cariilor.
Cu siguranta, evitarea dulciurilor, mancarurilor lipicioase si a gustarilor dintre mese este o solutie la prima mana pentru a evita aparitia cariilor la copii. De asemenea, biberonul poate fi si el o problema. Orice lichid care contine zahar in proportie mai mica sau mai mare si care ramane in contact cu dintii prea mult timp poate produce carii. De aceea se recomanda ca sugarii sa nu fie pusi la culcare cu biberonul.
De regula se recomanda ca fiecare copil sa faca prima vizita la dentist cel mai tarziu la implinirea varstei de un an. Aceasta vizita destul de precoce ii va permite medicului stomatolog sa verifice dantura celui mic si sa identifice din timp eventualii factori de risc sau posibilele carii incipiente.
Tot in aceasta perioada vor trebui discutate metodele de periaj la copil si alte detalii ce tin de igiena orala.
SFAT MEDIC
Exista mai multe metode de prevenire a cariilor dentare, insa una dintre cele mai importante este fluorizarea. Fluorul poate fi administrat pe cale generala, sub forma de pastile sau solutii, sau poate fi folosit local, clatind gurita cu solutii primite de la medic. O alta metoda de fluorizare este aplicarea locala, pe dinte, a unor solutii apoase, geluri sau lacuri speciale pentru copii. Acestea sunt utilizate de medicul dentist in cabinet.
Pasta de dinti folosita acasa, in mod uzual, aduce necesarul de fluor doar daca acesta depaseste 1000 parti per million (ppm) in compozitia ei. Copiii mai mici de doi anisori, care nu au invatat inca sa se clateasca, pot inghiti pasta de dinti si, de aceea, recomandam folosirea unor produse fara fluor pana la aceasta varsta.
In cazul in care micutul tau merge la gradinita si nu poate folosi periuta si pasta de dinti si nicio alta metoda de igienizare a gurii, poate mesteca o guma de mestecat pentru copii, fara zahar, care ajuta la indepartarea resturilor alimentare. Atentie! Guma de mestecat poate fi folosita dupa 4-5 anisori, cand copilul intelege ca nu trebuie sa o inghita si ca nu trebuie sa o mestece mai mult de 15-20 de minute, Periajul dentar cu paste fluorurate ramane obligatoriu dimineata, imediat dupa ce prichindelul s-a trezit si seara, inainte de culcare.
NU UITA!
Daca esti cu copilul tau in parc si acesta vrea o gustare, sau daca merge la gradinita sau la scoala si consuma alimente sau bauturi fara a –si putea peria dintii ulterior, ofera-i guma de mestecat fara zahar pentru copii.
Gustul placut al gumei de mestacat fara zahar o va transforma intr-un desert, iar aciditatea produsa de resturile alimentare va fi neutralizata.
Prin mestecarea gumei, saliva secretata va realiza o autocuratire a intregii guri a copilului protejandu-l de carii. Orbit for KIDS cu cele doua arome: Bubble Gum sau Tropical Fruit este alegerea ideala pentru a te asigura ca are dinti curati si sanatosi pe tot parcursul zilei !
Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!