Ce ar trebui sa stiti inainte de a cumpara un carucior
A venit timpul sa va hotarati ce carucior veti cumpara pentru micutul...
Majoritatea nou-nascutilor au de regula in primele 24-36 de ore de viata primul lor scaun de curatire a intestinelor. Acest scaun se prezinta sub forma unui lichid gelatinos, de culoare bruna-verzuie,chiar cu tenta spre negru. Acest prim ,,scaun,, este de fapt meconiul, reziduul aflat pe intestinele bebelusului tau in urma alimentatiei prin cordonul ombilical. Odata curatat acest meconiu, in urmatoarele trei zile, scaunul bebelusului tau va deveni de culoare galbuie-portocalie, de consistenta fainoasa. Daca bebelusul tau nu are scaun sau vezi sange in scaun, atunci inseamna ca este constipat. Trebuie sa anunti imediat medicul pediatru pentru a trata aceasta constipatie infantila.
Constipatia, prin definitie, este trecerea neregulata a reziduului intestinal, sau eliminarea unui scaun de consistenta foarte tare.
Odata ce copilul creste, tu vei cunoaste modificarile de scaun ale copilului tau si vei sti cand este constipat. Daca bebelusul are scaunul foarte tare si de consistenta unui bolovan, atunci vei sti ca el este constipat. Daca bebelusul tau cand face scaunul, mormaie sau se screme, nu inseamna neaparat ca este si constipat. Bebelusul mormaie si se screme in semn ca muschii funduletului se obisnuiesc sa se destinda si sa se relaxeze pentru scaun.
Scaunul difera de la copil la copil, unii bebelusi avand scaunul timp si de 3 ori pe zi, sau dupa fiecare masa, iar altii rar, chiar o data la doua zile.
- La bebelusul abia nascut, scaunul nu iese deloc sau cel mult o data pe zi. Bebelusul se screme puternic.
- Bebelusul are scaunul tare, uscat si are pe chip grimase de durere.
- Unii bebelusi isi ridica piciorusele pe abdomen in timp ce imping scaunelul si se inrosesc la fata.
- Bebelusul prezinta dureri abdominale si are scaunul rar si tare.
Inprimul rand, trebuie sa anunti medicul pediatru. Ca tratament de casa:
1. Da-i o data pe zi o lingurita de sirop de prune sau de mere diluat cu apa.
2. Da-i pulpita de fructe:pruna, caisa, para, pruna uscata, sau un bob de mazare .
3. Masaj pe burtica, ii face foarte bine sa il masezi intre stomac si buric in sens circular, in sensul acelor de ceasornic (traseul de eliminare a colonului).
4. O baie calduta il relaxeaza pe bebelus si uneori dupa baita are si scaunelul. Este bine ca, dupa baita sa il masezi cu putin ulei pentru copii sau cu o crema in jurul anusului, pentru ca scaunul sa aiba loc fara durere.
5. Exercitiu de bicicleta, pune bebelusul pe spate, aseaza-i piciorusele ca si cum ar fi pe bicicleta si misca-i-le repejor in sens circular.
Bebelusul tau este constipat atunci cand din alimentatie ii lipseste fibra, sau cand incepem sa ii dam hrana solida, cereale si fulgi de orez ceea ce nu contin fibra indeajuns. Unele mamici dau bebelusului lor banana inca devreme si aceasta cauzeaza dureri la burtica si constipatie. Unii bebelusi au constipatie chiar si de la pireul de mere sau de cartofi.