5 metode pentru a reduce febra copilului in mod natural
Există anumite momente pentr o mama in care apare acel sentiment de neputinta, ca...
Odata cu venirea unui nou membru in familie, apare si necesitatea gasirii unui medic pediatru potrivit pentru cel mic. Chiar daca pare simpla alegerea unui medic pediatru, totusi sunt cateva criterii de care trebuie sa tii cont. Mai ales in primul an de viata a bebelusului trebuie sa mergi destul de des sa in vizita medic, si de aceea este recomandat sa aveti o compatibilitate buna.
Din ce in ce mai multi parinti se documenteaza si cauta un medic pediatru chiar inaintea nasterii copilului lor. Alegerea medicului pediatru inaintea nasterii va scapa de stresul cautarii unui medic dupa nastere, cand oricum aveti mult mai multe de facut si stresul emotional va poate influenta decizia, si in plus vei fi mult mai linistita atunci cand stii ca ai la cine apela in cazul in care bebelusul are o problema de sanatate.
De cele mai multe recomandarea, este facuta de catre medicul ginecolog, care a urmarit sarcina sau medicul de familie. De asemenea putem apela la prieteni, rude sau colegi de serviciu care au copii, sa ne impartaseasca experientele avute cu medici pediatri si sa ne spuna ei care cred, ca este cel mai potrivit medic pediatru.
Dupa ce ai facut o lista cu medici pediatri pe care ii consideri potriviti, cauti referinte pozitive sau negative despre acestia la persoanele pe care le cunosti, cauti pe forumuri de discutii, unde parintii ii lauda sau din contra, dar tine cont ca nu de putine ori opinia parintilor este subiectiva, si chiar daca acuza uneori medicul pediatru pentru diferite probleme de sanatate ale copilului lor, realitatea poate sa fie putin diferita si medicul sa nu aiba nici o vina, si chiar sa fie unul dintre cei mai buni medici pediatri.
Este indicat ca medicul care se va ocupa de bebelus sa aiba specializare in pediatrie, deoarece cunoaste mult mai bine problemele specifice copiilor si va putea da recomandari si tratamente mult mai corecte. Din lipsa de informare sau din lipsa unui numar suficient de specialisti, la noi in tara copiii sunt de cele mai multe ori tratati de medicul de familie si nu de pediatru. Faptul ca medicul de familie se va ocupa de bebelus si nu un pediatru este neaparat rau, mai ales ca majoritatea afectiunilor pediatrice pot fi diagnosticate si tratate cu usurinta de medicul de familie, dar daca apar afectiuni mai complicate, este recomandat sa mergeti pentru un consult medical de specialitate la medicul pediatru.
Ideal ar fi sa va faceti o inscriere medic de familie cu specializarea pediatrie, si astfel scapati de cateva drumuri.
Inainte sa va inscrieti la un medic pediatru, se recomnada o intalnire cu acesta. Astfel puteti sa cunoasteti mai bine medicul, sa a faceti o idee despre acesta, sa incercati sa claditi o relatie bazata pe incredere cu acesta si apoi sa hotarati daca el este cel mai potrivit sa va trateze copilul.
Cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspunsul pentru a putea face cea mai buna alegere a medicului pediatru:
- Ce specializare si pregatire are, ce cunostinte a acumulat si ce servicii medicale poate oferi pe viitor?
- Cum este relatia medicului fata de copii, cum il accepta copii?
- Este dispus sa raspunda tuturor intrebarilor pe care le veti pune?
- Asculta cu atentie problema dumneavoastra si ofera sfaturi medicale competente?
- Are rabdarea necesara in relatia cu bebelusii pentru a putea efectua un diagnostic corect?
- Programul pe care il are pentru consultatii? Poate fi solicitat in afara programului in caz de urgente?
- Ce dotare are cabinetul medical si igiena din acesta?
- Cat trebuie sa astepti pentru o programare la o consultatie? In caz de urgente ai nevoie de programare?
- Cat timp are disponibil si aloca pentru o consulatie?
- Ofera si servicii medicale optionale? (analize de laborator, ecografii, manevre medicale)
- Ofera servicii medicale si in ambulator sau se deplaseaza la domiciliu?
- Daca va deplasati cu masina in preajma cabinetului exist ao parcare unde sa puteti parca masina?
- Care este distanta dintre dumneavoastra si cabinetul medical al medicului pediatru? Cat timp va ia sa ajungeti la medic in caz de urgenta?
- Poate oferi recomandari medicale la telefon sau pe internet, atunci cand nu poate fi gasit la cabinet sau a aparut o urgenta?
- Cum este atmosfera in cabinetul acestuia, este primitoare? Este un om cu o dispozitie preponderent vesela si deschisa un om posomorat sau ursuz (copii prefera oamenii mai veseli)?
- Aveti incredere in competentele acestuia?
- Pretul serviciilor medicale pe care le ofera corespund cu posibilitatile dumneavoastra?
- Principiile si opiniile medicale ale acestuia in privinta alaptarii, alimentatiei, tratamentelor naturiste, vaccinuri, etc, sunt compatibile cu ale dumneavoastra? Poate accepta ca aveti alte principii?
Orice nemultumiri legate de medicul pediatru care va trateaza bebelusul trebuie sa fie analizate cu atentie si obiectivitate, nu luati decizii cand sunte-ti suparata sau emotionata. Daca exista motive obiective si intemeiate, niciodata nu este prea tarziu sa schimbati medicul pediatru.