Bebelusii si copii in general sunt mult mai sensibili la medicatie decat adultii. Administrate in doze incorecte, la momente nepotrivite, chiar si cele mai inofensive medicamente, care nu au nevoie de reteta medicala pot fi ineficiente, daca nu chiar nocive. Citeste in continuare pentru a afla cum poti sa ii administrezi in mod sigur medicamente copilului tau.

Intreaba profesionistii

Vorbeste cu medicul si cu farmacistul de la care ridici reteta despre medicamentele pe care ti le-a prescris medicul si incearca sa afli daca pot aparea efecte secundare. De asemenea afla cat de repede incepe sa isi faca efectul medicamentul cu pricina si cat de mult ar trebui sa te tina cantitatea de medicatie prescrisa pe reteta.

Un alt aspect de care trebuie sa ai foarte mare grija este daca ceea ce ti-a prescris medicul tau acum poate interactiona negativ cu alte tratamente pe care copilul tau le urmeaza. Important este insa si ce trebuie sa faci daca nu ai reusit sa ii dai o doza la timp sau cum trebuie pastrat medicamentul, daca poti sa il lasi la temperatura camerei sau trebuie tinut in frigider.

Unele medicamente pot fi amestecate cu mancarea pentru a usura administrarea, dar alte medicamente pot interactiona indirect cu mancarea copilului tau.

Pe de alta parte, unele medicamente trebuiesc luate numai dupa masa in timp ce altele merg administrate exclusiv pe stomacul gol.

Dincolo de aspectele privitoare la medicament, exista situatii in care pacientul trebuie tinut in conditii speciale: spre exemplu, in cazul administrarii anumitor medicamente, micutul nu trebuie expus la lumina puternica.

In cele din urma trebuie sa te informezi daca mai trebuie luate si alte precautii de ordin general. Oricum ar fi, nu pleca acasa pana ce nu esti convinsa ca ai inteles pe deplin tot ceea ce tine de medicament, administrare si ingrijirea copilului pe perioada tratamentului.

Desi medicul tau ar trebui sa cunoasca tot ceea ce tine de copilul tau, este bine sa ii reamintesti de fiecare data de exentualele boli de care sufera micutul tau, dar si de eventualele alergii pe care le are.

Conform unui studiu efectuat in 1997, circa 70% dintre parinti nu stiu exact cat de mult medicament sa dea intr-o singura doza copilului lor. Asa ca daca uneori esti pusa in situatia sa nu stii ce sa faci, sa stii ca nu esti singura.

Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Atlanta au descoperit ca circa 40% din persoanele care au grija de copii, inclusiv parintii au putut sa administreze corect o doza de medicament unui copil si numai 43% din totalul celor testati au dovedit ca stiu sa masoare o doza corect.

Cum pot sa imi dau seama ca copilul  meu primeste doza corecta de medicamente?

Citeste eticheta cu atentie. Poti chiar sa o citesti de mai multe ori pentru a fi sigura, nu uita, cu medicamentele nu este de joaca.  Pentru administrare urmareste indicatiile de pe pachet iar daca nu intelegi instructiunile apeleaza la medic sau la un farmacist.

Cateva repere care te pot ajuta:

- Fii atenta la numerele din instructiunile de folosire pentru a nu face confuzii. Cand te grabesti, de multe ori este usor sa confunzi ½ cu 2. Citeste instructiunile la lumina pentru a nu scapa nimic

- Tine cont ca unele medicamente pentru copii care se pot elibera si fara reteta, cum ar fi acetaminophen-ul pentru copii, vine concentrat si trebuie diluat

- Trebuie sa stii mereu greutatea copilului tau. Unele sisteme de dozaj sunt bazate pe greutate si varsta. Este indicat sa notezi greutatea copilului tau pe o bucata de hartie pe care sa o pui in dulapul de medicamente. Nu te ingrijora daca cea mai recenta greutate dateaza de cateva saptamani – mergi pe greutatea masurata la ultima vizita la medic.

- Ai grija sa agiti medicamentele lichide inainte de administrare, daca asa scrie pe eticheta. Astfel, toate ingredientele din interior vor fi amestecate in mod egal.

- Nu calcula singura transformarile. Daca doza recomandata este de 2 lingurite, dar seringa pe care o folosesti nu are marcajele corespunzatoare ci foloseste o lingurita de reper iar pe viitor procura o seringa adecvata.

- Niciodata nu ii administra copilului tau mai multa medicatie decat scrie pe eticheta si in instructiuni. Chiar daca are o raceala severa, o infectie in ureche, gat rosu sau febra, o doza mai mare nu o sa il ajute cu nimic. Dozajele au la baza calcule complexe care nu tin cont de severitatea bolii.

- Suna-ti imediat medicul de familie daca observi efecte secundare adverse.

Daca cumva faci o greseala o data si ii dai copilului tau prea multa medicatie, este destul de posibil sa nu ii faci nici un rau, insa pentru orice eventualitate este bine sa iti suni medicul sau farmacistul. De asemenea este bine sa pui mana pe telefon si daca micutul tau nu este capabil sau nu vrea sa ia doza corecta de medicament. Spre exemplu atunci cand vomita. Odata informat medicul va decide daca este oportuna administrarea medicatiei pe alte cai, intravenos spre exemplu pentru a fi sigur ca micutul primeste tratamentul de care are nevoie.

Niciodata sa nu ii dai copilului tau medicamentele de pe reteta altui copil, de pe o reteta mai veche si in nici un caz sa nu ii dai aspirina, care poate provoca sindromul lui Reye.

Una dintre cele mai bune metode pentru a te asigura ca micutul tau isi ia medicatia este sa te folosesti de instrumentul potrivit. Spre exemplu, poti folosi in loc  de lingurita de bucatarie o lingurita de dozaj, o  cupa de dozaj sau o seringa orala, conceputa special pentru a tte ajuta sa masori si sa administrezi doza corecta.

Cel mai simplu este sa folosesti o seringa de plastic special conceputa pentru uzul oral. Seringile functioneaza mai bine ca linguritele pentru copii mici deoarece poti fi sigura ca primesc intreaga doza de medicatie  in gurita si evident pe gat in jos.

Revenind la instructiunile de folosire, trebuie sa citesti eticheta cu atenti si sa observi de cate ori pe zi trebuie sa ii administrezi respectivul medicament. Daca scrie de patru ori pe zi, atunci trebuie sa i-l administrezi de patru ori in perioada orelor lui de stat treaz – altfel va trebui sa il trezesti pentru a-i administra medicatia. De asemenea verifica daca apare o indicatie de genul “odata la sase ore” si verifica daca asta inseamna la fiecare 6 ore intr-un ciclu de 24 cat tine o zi sau daca este vorba de un numar limitat de administrari, separate printr-o diferenta de 6 ore.

Daca ti se pare ca i-ai administrat un anume medicament pe o perioada foarte lunga de timp dar nu se observa nici un efect pozitiv, verifica instructiunile. Daca simptomele lui nu se imbunatatesc, continuand tratamentul dincolo de perioada prescrisa de medic nu te ajuta cu nimic iar pe copilul tau nici cu atat. Evident este momentul sa iti contactezi medicul pentru a vedea ce este de facut.

Pe de alta parte, asigura-te ca ii dai copilului tau intreg tratamentul prescris de medic chiar daca micutul tau pare recuperat in intregime, altfel nu poti fi sigura ca el este complet vindecat.

Cum faci medicamentul sa se duca in jos?

S-ar putea sa descoperi ca micutului tau nu ii place sa ii dai medicamente si ca va refuza sa le ia, in special daca nu au un gust asa de bun. Iar daca acesta este cazul, s-ar putea sa vrei sa intrebi la farmacie despre posibilitatea de a adauga o aroma unui anume medicament pentru a capata un gust mai bun si pentru a fi mult mai usor acceptat de copil. Aceasta este insa o peratie ce se poate face exclusiv in farmacii asa ca nu incerca acasa sa ii amesteci medicamentul in formula de lapte (spre exemplu) pentru ca, daca nu o va bea pe toata este foarte posibil sa nu primeasca doza completa de medicament.

Este important si modul in care te prezinti in fata copilului tau cu medicamentul in sensul in care trebuie sa fii binedispusa si sa nu ii creezi motive de ingrijorare, chiar daca medicamentul nu are chiar cel mai bun gust. Oricum, ai grija sa nu poreclesti pastilele ca fiind “bomboane” pentru ca  micutul tau poate intelege gresit lucrurile si pe viitor sa faca confuzie intre dulciuri si unele tablete frumos colorate.

Pentru mai multa siguranta fa tot posibilul sa tii medicamentele in ambalajele originale in cazul in care instructiunile de folosire nu sunt trecute direct pe flacon. In aceeasi idee, daca pierzi instructiunile de folosire ale unui anumit medicament este mai sigur sa il arunci decat sa il administrezi gresit cu alta ocazie. Cu medicamentele nu se merge la ghici.

Multe medicamente, cele mai multe antibiotice, au nevoie sa fie pastrate in frigider. Unele pot fi lasate afata pe masa cateva minute dar altele trebuiesc tinute la rece tot timpul.

Acolo unde nu esti sigura discuta cu farmacistul si asigura-te ca ai inteles cum se depoziteaza medicamentul pe care tocmai l-ai cumparat

Nu  in ultimul rand, verifica mereu data de expirare a medicamentelor pentru a nu-i administra din greseala micutului tau un medicament expirat.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole