Temerile copiilor
Fricile, temerile sunt normale la copil, unele dintre ele il vor insoti multa vreme inca...
Scopul acestui mic ghid este sa va ajute sa stiti care sunt pasii ce trebuie urmati pentru ca micutul dumneavoastra sa nu cunoasca spaima de dentist si sa ii faca placere vizita la stomatolog. Dar, mai ales, sa nu va rupa inima cand copilul dumneavoastra plage din cauza vreunei dureri de dinti sau doar pentru ca ii este frica de stomatolog sau doctor.
Varsta la care copilul trebuie invatat sa se spele pe dinti este 2 ani, iar prima vizita la un cabinet stomatologic este bine sa se faca aproximativ la 1 an, dar nu mai tarziu de 2 ani si 6 luni. Aceasta este varsta la care se termina de regula eruptia dintilor de lapte (acum copilul are deja 20 de dinti).
De multe ori este greu sa ii explici copilului cat de important este periajul zilnic, dar medicul stomatolog, are o solutie: pur si simplu se pensuleaza pe suprafata dintilor un lac special, adica dintii se "sigileaza". dintii vor deveni astfel mult mai rezistenti la atacul cariilor. Fara carii, micutul dumneavoastra va avea pofta de mancare, un somn linistit, iar dintii definitivi vor fi albi si sanatosi. Un control la fiecare 6 luni il va familiariza cu medicul, cu atmosfera, castigandu-i increderea. Altfel, si la 6-7 ani, copiii refuza chiar sa deschida gura. Cu ocazia acestor controale, copiii pot beneficia de periaje profesionale cu paste aromate cu fluor, special concepute pentru ei, care castiga bunavointa celui mic. In plus, vizita la stomatolog il obisnuieste pe copil cu zgomotul specific al aparaturii.
Este bine ca medicul dentist la care vom merge cu copilul sa fie o persoana cu o fizionomie placuta, sa fie o persoana vesela, tanara, eventual sa fie o femeie deoarece copii au in general mai mare incredere in persoanele tinere, in special in femei si care zambesc. E important ca stomaologul sa stie sa se poarte cu copii, sa stie sa le vorbeasca si sa le explice potrivit varstei Daca medicul dentist este o persoana cu o fizionomie mai dura, si poate chiar putin acra, sau sa fie batran dar fara acea fizionomie plina de blandete s-ar putea ca copilul sa se sperie si sa asocieze mersul la dentist cu ceva neplacut. Cabinetul stomatologic trebuie sa aiba aparatura silentioasa, care nu produce mult zgomot, deoarece acesta poate speria copii, in amenajarea cabinetului sa fie folosite culori vesele (albul complet poate face asocierea cu spitalul). Un stomatolog care are experienta in lucrul cu copii este de preferat.
Este gresit sa ii spunem copilului: "Haide sa mergem la dentist acum, cata vreme caria este mica si nu ai nevoie de injectie!" , astfel acesta ca capata o teama de injectie si va fi greu sa ii explicati ca aceasta procedura este inofensiva, atunci cand chiar va avea nevoie. Dar puteti spune astfel incat sa subliniati avantajul: "Daca esti cuminte, doctorul iti va face o injectie, ca sa nu simti nimic". Astfel, o procedura obligatorie, dar pe care este cel mai probabil ca cel mic sa o refuze, ca o injectie, va fi acceptata mai usor daca este prezentata sub forma unei recompense. Atunci cind nu este cuminte, nu amenintati copilul cu mersul la medic, el va percepe aceste proceduri necesare drept pedepse, ii va fi teama de medic si nu veti mai obtine niciodata cooperarea lui cu personalul medical, atunci cind chiar este intr-adevar nevoie.
articol scris de medic dentist Munteanu Alina de la Cabinetul Stomatologic Dentastyle din Galati