Febra la copii este intotdeauna un semnal de alarma pentru parinti. Fie ca este vorba de o raceala, gripa sau o alta infectie din corp, cresterea temperaturii este considerata de specialisti o reactie normala a corpului. Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii.

Cum pot sa imi dau seama daca bebelusul meu are febra?

Prima modalitate de verificare este cea tactila. Daca il saruti sau ii pui mana pe frunte si simti ca este mai cald ca de obicei, de cele mai multe ori inseamna ca micutul tau a facut febra.

In general febra este modul de reactie a organismului in momentul in care acesta se lupta cu o infectie. In acest sens, suspiciunile de febra pot fi confirmate cu certitudine numai cu ajutorul termometrului dar, modul in care aceasta stare este tratata depinde de medic.

Cei mai multi medici considera ca fiind normala pentru un copil sanatos o temperatura cuprinsa intre 36 si 38 de grade Celsius. Tot ceea ce este mai sus de atat se considera febra.

Cand este momentul sa chem medicul?

febra la copiiAcest lucru il decizi in functie de propria-ti experienta in domeniu, dar, oricand esti ingrijorata este bine sa pui mana pe telefon, mai ales daca nu stii cu ce te confrunti.

Este bine sa sti ca determinarea temperaturii nu este suficienta pentru a identifica corect febra si cauzele ei. Un factor foarte important il reprezinta si comportamentul bebelusului tau. Astfel, o febra care nu il impiedica sa manance si sa se joace normal nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare. Trebuie sa ti cont si de faptul ca activitatea lui fizica ii va influenta in mod direct si temperatura corporala.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este faptul ca in general, temperatura fiecarei persoane creste dupa amiaza si pe inserat si descreste incepand cu miezul noptii. De altfel, acest termostat natural explica si de ce cei mai multi medici primesc majoritatea apelurilor telefonice legate de febra copiilor in a doua parte a zilei.

Per ansamblu insa, o febra mai mare de 39 - 39,4 grade Celsius este un motiv de ingrijorare si de a suna medicul, insa daca bebelusul tau se manifesta de mai devreme altfel decat de obicei, nu trebuie sa mai astepti inainte de a-ti contacta medicul. Acesta va dori sa afle mai multe despre simptomele copilului tau, cele mai relevante aspecte fiind legate de modul in care bebelusul arata si se comporta - daca si-a pierdut apetitul, daca pare lipsit de energie, daca este palid sau iritat sau daca observi alte schimbari in comportamentul sau aspectul sau.

Ai mare grija sa nu uiti si de celelalte simptome pe care copilul tau le mai are, astfel nu uita sa ii vorbesti medicului despre orice eventuala tuse, voma, diaree sau semn de durere. In acest fel medicul va putea pune un diagnostic si iti va putea da mai multe indicatii despre modul in care trebuie sa actionezi pentru a-ti ajuta copilul sa lupte cu febra. De asemenea, cel mai probabil, medicul va dori sa iti faca si o programare pentru a-ti consulta bebelusul direct la cabinet.

Este bine sa ai grija si la urmatoarele simptome care, combinate cu febra pot insemna o problema mult mai grava:

- Bebelusul tau are mici puncte rosii pe piele care nu se albesc daca apesi pe ele. In asemenea cazuri este posibila existenta unei infectii bacteriene.

- Micutul are dificultati in a respira (fie da semne ca ii este greu sa respire, fie respira mai repede ca de obicei) chiar si dupa ce ii despunzi nasul. Asemenea situatie poate indica o pneumonie sau o bronhiolita.

Ce va face medicul?

Daca bebelusul tau este destul de alert, primeste lichide si nu are simptome care sa sugereze o afectiune grava, medicul ii va prescrie o medicatie bazata pe produse cu acetaminofen sau ibuprofen dar in cantitati specifice unui copil de varsta lui.

De asemenea, daca poti tine temperatura copilului tau sub 38,9 grade Celsius folosind dozajul prescris, ar fi bine sa astepti o zi inainte de a merge cu el la medic si asta deoarece febra este un prim simptom pentru multe afectiuni si deseori medicul nu va putea sa identifice corect afectiunea de care sufera micutul tau. Pe de alta parte, daca febra nu va da semne ca scade, va trebui sa te deplasezi la medic pentru un control mai amanuntit

Daca febra este o forma de autoaparare impotriva infectiei, chiar este bine sa o combat?

Unele studii au relevat ca organismul lupta mai bine cu infectiile la temperaturi mai ridicate ale corpului, asta in conditiile in care bacteriile si virusii se simt bine la o temperatura mai scazuta, de numai 37 de grade celsius. De asemenea, febra indica organismului sa produca mai multe celule alba si mai multi anticorpi. Pe de alta parte, daca ii creste temperatura prea mult, micutul tau va simti o puternica stare de discomfort care ii va afecta comportamentul in sensul in care va fi reticent in ceea ce priveste alimentatia si somnul.

Ce medicamente de reducere a febrei sunt sigure pentru bebelusul meu?

Eficiente sunt cele pe baza acetaminofen sau ibuprofen insa este bine sa ceri sfatul meidicului intai.

In acest sens nu ii da micutului tau altceva decat ti-a recomandat medicul. De asemenea nu ii da copilului niciodata aspirina. S-a constatat ca, aceasta din urma, la copii mici are ca efect cresterea riscului de aparitie a sindromului lui Reye, o afectiune rara dar fatala.

De asemenea, nu depasi niciodata doza recomandata de medic sau de producatorul medicamentului (dupa caz). In acest sens mai toate medicamentele in forma lichida pentru copii cu varsta sub trei ani au inclusa si o seringa speciala cu care poti doza foarte precis medicatia.

Exista si alte metode prin care pot sa ii reduc temperatura?

In functie de situatie poti incerca sa il racoresti facandu-i o baita in apa calduta (nu rece). Insa, din nou, aici trebuie sa ceri sfatul medicului).

Niciodata nu folosi alcool pe pielea copilului. Pe de o parte alcoolul poate fi absorbit in pielea copilului si de acolo in sange iar pe de alta, evaporarea alcoolului de pe piele produce o racire mult prea rapida a pielii, ceea ce iarasi nu este bine.

Ce trebuie sa fac daca copilul meu are o criza datorita temperaturii?

Din pacate febra poate cauza uneori asa numite crize febrile atat la bebelusi cat si la copii mici. Un copil care face o asemenea criza isi va da ochii peste cam, va saliva excesiv sau chiar va vomita. Membrele ii pot deveni rigide si poate avea si spasme. In cele mai multe cazuri, crizele sunt inofensive insa pot parea destul de grave.

De ce copilul meu face mereu febra?

In primul rand pentru ca medicamentele de reducere a febrei reusesc sa faca acest lucru doar temporar. Ele nu afecteaza direct sursa infectiei asa ca atata timp cat infectia exista, febra va continua sa apara.

Unele infectii, cum ar fi gripa, pot dura pana la 7 zile. Insa, cu tratamentul adecvat, durata unei infectii se poate scurta pana la 48 de ore.

Bebelusul meu are febra dar nici un alt simptom

Atunci cand copilul are febra dar nu prezinta nici un fel de alte simptome, identificarea problemei se poate dovedi dificila.

Exista multe infectii virale care pot cauza o febra fara nici un fel de alte simptome. Astfel, roseola, spre exemplu, cauzeaza trei zile de febra puternica, urmate de aparitia unei iritatii rozalii pe trunchi.

Alte infectii bacteriene mai serioase cum ar fi meningita, infectiile tractului urinar sau bacteriemiile (bacterii in sange) pot declansa de asemenea o febra puternica fara nici un fel de alte simptome specifice. Oricum cea mai buna solutie este sa iti consulti medicul pentru a decide impreuna care este cea mai buna solutie pentru copilul tau.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole