Du copilul la dentist, fara sa ii fie teama
Scopul acestui mic ghid este sa va ajute sa stiti care sunt pasii ce trebuie urmati...
Cand copilul se naste, primul set de dinti se afla chiar sub gingii. Dintii din fata incep sa apara de obicei intre 6 si 12 luni. In urmatorii 2 ani, restul dintilor isi vor face aparitia, iar pana la varsta de 3 ani, toti cei 20 de dinti de lapte vor fi prezenti. Acesti dinti sunt foarte importanti pentru vorbit, mancat si zambit.
Copiii nu se nasc cu dorinta de dulce. Ei vor savura orice mancare speciala pentru copii, fara zahar. Daca de obicei cumparati mancare pentru bebelusi, cautati sa luati doar sortimente fara zahar. Nu trebuie sa cumparati sucuri speciale, pentru ca cei mici vor adora orice suc natural de fructe, preparat in casa. Pentru bebelusi, ideal este sa diluati sucul cu multa apa plata. Zaharul si dulciurile pot fi cel mai rau dusman al dintilor. Pentru o buna sanatate orala, taiati cat puteti de mult din mancarurile si sucurile dulci. Daca obisnuiti sa-i oferiti o gustare dulce intre mese, ideal ar fi sa renuntati la acest lucru. Cea mai buna modalitate de a avea grija de dintii copilului, este de a-i oferi mancare care sa-l ajute sa se dezvolte armonios si sanatos.
Puteti incepe sa curatati dintii bebelusului inca de la aparitia primilor dinti. Cu cat apar mai multi dinti cu atat este indicat sa-i periati, cu o periuta foarte moale si apa. Nu folositi pasta de dinti! Poate fi dificil la inceput, dar bebelusul se va obisnui cu periajul, si-l va intelege ca fiind o parte din rutina. Curatand dintii bebelusului, ii va proteja de eventuale carii. Multi considera ca fiind dinti de lapte, vor cadea oricum, si nu este necesar sa fie ingrijiti. Trebuie sa stiti insa, ca o dantura sanatoasa la un adult, depinde de ingrijirea pe care dintii au primit-o la varste fragede.
Puteti incepe sa folositi pasta de dinti, insa aveti grija sa contina o cantitate foarte mica de fluor. Periajul se va face de doua ori pe zi, o data in timpul zilei, si noaptea inainte de culcare. Copiii sub varsta de 7 ani nu sunt capabili sa-si perieze corect dintii, ei au nevoie de ajutorul unui adult. Retineti faptul ca cei mici nu trebuie sa manance niciodata pasta de dinti, asa ca este bine sa va asigurati ca nu vor avea acces la tubul de pasta de dinti cand nu sunt supravegheati. Daca observati carii sau puncte negre pe dintii copiilor, indicat este sa va prezentati la un cabinet stomatologic. Medicul stomatolog va va oferi sfaturi despre cum sa ingrijiti dintii de lapte a-i copilului dvs., pentru ca dintii permanenti sa creasca sanatosi si puternici.
Studiile arata ca daca un copil are carii la o varsta frageda, este foarte posibil sa aiba carii cand va fi adult. Invatand copiii sa se implice in propria igiena orala, inca de mici, va imbunatatii atat sanatatea dintilor lor, cat si sanatatea generala.