Moartea neonatala
Atunci când un copil moare în primele 28 de zile de viaţă, se numeste deces...
Daca te afli printre mamicile la care obstetricianul a stabilit ca exista un risc crescut de nastere prematura, probabil ca ai auzit si despre tratamentul de pregatire a plamanilor bebelusului pentru viata extrauterina.
In administrarea unor medicamente din clasa corticosteroizilor. Se pot administra fie Dexametazona, in 4 prize, fie Betametazona, in 2 prize. Ambele variante se administreaza sub forma unor injectii intramusculare.
Nu exista nicio legatura intre steroizii folositi de sportivi si corticosteroizii folositi in obstretica!
Plamanii bebelusului, atat din punct de vedere structural, cat si functional, se dezvolta mai tarziu, comparativ cu celelalte organe. Pana la varsta gestationala de aproximativ 34 de saptamani, aceasta imaturitate pulmonara se reflecta si printr-o productie scazuta de surfactant. Surfactantul este o substanta ce actioneaza ca un lubrefiant la nivelul alveolelor pulmonare, mentinandu-le deschise. Alveolele deschise permit un schimb gazos (oxigen si dioxid de carbon) optim.
Daca sistemul pulmonar este imatur, oxigenarea nou nascutului este dificila, si, in consecinta, riscurile bebelusului pentru diverse boli, si in mod deosebit riscul de detresa respiratorie, sunt semnificativ mai mari comparativ cu ale nou nascutului la termen.
Atat Dexametazona, cat si Betametazona stimuleaza plamanii fatului sa produca surfactant.
Mamicilor care prezinta un risc crescut de nastere prematura in urmatoarele 7 zile si la care varsta sarcinii este cuprinsa intre 24 si 34 de saptamani. Exceptie fac mamicile cu diabet, la care administrarea corticosteroizilor este necesara pana la 36 de saptamani de sarcina.
Administrarea corticosteroizilor este una dintre cele mai bune masuri pe care le putem lua pentru a scadea riscurile prematuritatii. Descoperirea efectelor benefice ale terapiei cortizonice este un avans important al obstetricii moderne!
Metaanaliza a 21 de studii randomizate a demonstrat scaderea ratei de deces neonatal, de detresa respiratorie a nou nascutului, de hemoragie intraventriculara si de enterocolita ulcerohemoragica in cazul bebelusilor la care s-a efectuat tratamentul cu corticosteroizi.
Cand timpul scurs intre ultima doza de corticosteroizi si momentul nasterii este de cel putin 24 de ore.
Singura metoda prin care putem stabili daca plamanii fatului sunt maturi este o una invaziva, amniocenteza. In lichidul amniotic prelevat, se determina raportul lecitina/sfingomielina, si in functie de rezultat se stabileste daca plamanii bebelusului sunt maturi sau nu.
Avind in vedere beneficiile terapiei, demonstrate prin numeroase studii de-a lungul anilor, si riscurile amniocentezei, aceasta nu va deveni niciodata o practica de rutina in aceasta situatie.
Analizele de sange si ecografia nu pot demonstra faptul ca terapia si-a atins scopul.
DA! Infectiile sistemice si corioamniotita sunt contraindicatii de administrare a corticosteroizilor.
DA! In cazul mamicilor cu diabet, este necesara ajustarea dozelor de insulina !
Este periculos pentru bebelus sau pentru mama?
NU! Studiile au demonstrat ca efectele adverse, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, atat in ceea ce te priveste pe tine, cat si pe bebelusul tau sunt nesemnificative!
Doctor Virginia Lazar poate fi contactata pe facebook!