Parintii rareori iau atitudine fata de obezitatea propriilor copii, aceasta avand urmari foarte grave pentru sanatate, avertizeaza medicii.

Intr-un studiu facut in Marea Britanie din 2976 de familii, doar 4 parinti au constientizat excesul de greutate al copilului. Evaluarile medicale indicand peste 369 de copii obezi.

Intr-un articol British Journal of General Practice, cercetatorii au declarat ca obezitatea a devenit noua normalitate in societate Expertii au spus ca studiul a aratat gravitatea epidemiei de obezitate. Conform National Child Measurement Programme unul din cinci copii ,cu varsta de peste 6 ani, este obez, iar alti 14% sunt supraponderali.

Echipa, din Londra a Scolii de Igiena si Medicina Tropicala impreuna cu Institutul de Sanatate a Copilului , au impartit chestionare la aproape 3.000 de familii, intrebandu-i daca copilul lor a fost obez, supraponderal, subponderal sau cu o greutate normala. Rezultatele au aratat ca aproape o treime, de 31%, din parinti au subestimat greutatea copilului lor. Un diagnostic precis poate fi pus doar la sfarsitul investigatiilor medicale.

Profesorul Russell Viner, de la Institutul de Sanatate a Copilului, a declarat pentru site-ul BBC News: "Parintii moderni nu recunosc ca au copii obezi. Daca parintii nu constientizeaza problemele unui copil obez, atunci este foarte putin probabil, ca ei vor face ceva pentru a-l ajuta pe copilul lor sa ajunga la o greutate mai sanatoasa. Aceasta este o criza majora de sanatate publica."

obezitatea infantila

Principala explicatie pentru parintii care nu identifica problemele de greutate a copilului lor este ca societatea in ansamblul sau a devenit pasiva privind aceasta problema, ne-am pierdut dorinta de a duce un trai cat mai sanatos. Medicul-sef, Dame Sally Davies, a ridicat aceasta problema a excesului de greutate, aceasta devenind noua norma in raportul sau anual de anul trecut. “Trebuie sa gasim o metoda de educare a parintilor, atunci cand se naște copilul lor, la ceea ce ei trebuie sa se aștepte in cresterea copilului, de a discuta deschis despre temerile pe care le au sau copilul, va avea de suferit", a afirmat Prof Viner.

Comentand cu privire la constatarile facute, directorul executiv al Societatii Regale de Sanatate Publica, Shirley Cramer, a declarat: "Educatia scolara de la o varsta frageda trebuie sa se concentreze pe importanta unui stil de viata activ si unei alimentatii sanatoase, pentru a se întelege relatia dintre alimentatie si sanatate. Parintii sunt modele cheie pentru copiii lor si este foarte important ca astia sa fie constienti de toti factorii care pot influenta sanatatea.Cu toate acestea, nu numai parintii au un rol semnificativ, ci si societatea care trebuie sa ajute prin pormovarea unor mesaje despre alimentatia sanatoasa." Ea a spus ca etichetarea caloriilor pe alimente ar ajuta la restrictionarea publicitatii produselor alimentare nesanatoase.

Tam Fry, de la Fundatia pentru Copii in Crestere, a declarat pentru BBC: "Pentru medicul specialist in obezitate este de neinteles faptul ca parintii nu pot spune daca copiii lor sunt supraponderali. Uneori, trebuie sa ne intrebam daca acestea sunt din negarea totala a parintilor, dar chiar cadrele medicale pot avea adesea dificultati in a recunoaste obezitatii la pacientii lor. Lupta impotriva excesului de greutate trebuie sa devina din ce in ce mai accentuata deoarece de ea depinde sanatatea individului si tarii."

Sursa: http://www.bbc.com/news/health-32069699

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole