Ce facem când copilul se îneacă cu mâncare? Primul ajutor
Te-ai inecat macar o singura data cu mancare? Te-ai gandit la ce er trebui sa faci...
Copilul tau este cea mai de pret comoara a ta dar in acelasi timp este si cea mai fragila fiinta pe care ai cunoscut-o vreodata. Este sensibil la absolut orice si fara ajutorul tau ar putea oricand sa pateasca ceva. Asa ca pentru orice eventualitate, ar fi cazul sa stii ce sa faci si cum sa ii acorzi primul ajutor in caz de nevoie. Informatii despre felul in care se acorda primul ajutor pentru bebelus in caz de inec, asfixiere, intoxicatii gasiti aici.
Febra este modul organismului de a da de stire ca lupta cu o infectie sau o bacterie rea si tocmai de aceea nu trebuie sa o ignori. Insa problemele pot aparea doar daca temperatura bebelusului tau sare peste intervalul 36,5-37,5 grade Celsius. Ba chiar unii medici spun ca limita superioara este de 38 de grade Celsius. Ceea ce este sigur e ca daca puiul tau depaseste 39 pe termometru, te poti astepta la convulsii sau la deshidratare datorita transpiratiei excesive.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iei legatura cu medicul tau pentru mai multe indicatii si niciodata - adica NICIODATA - nu ii da celui mic aspirina, indiferent ce ti-ar spune binevoitorii. De asemenea, daca bebe are sub sase luni ii sunt interzise si medicamentele cu paracetamol sau ibuprofen, insa asta vei afla cu siguranta de la doctor.
Ca masuri colaterale este bine sa iti schimbi copilul cu haine mai subtiri, neaparat de bumbac, si sa il supraveghezi urmarind frisoanele ce apar destul de frecvent. Inveleste-l cand tremura si lasa-l dezvelit atunci cand vezi ca incepe sa transpire excesiv. Mai mult, daca medicul iti da voie poti apela si la o baie hipotermizanta in care apa este cu maxim 2 grade Celsius sub temperatura corporala a bebelusului.
Cand starea febrila persista mai mult de trei zile, daca observi cel mic convulsii, somnolenta, lipsa de acceptare a mancarii sau a lichidelor, etc. Imbraca-l imediat si mergi la spital pentru a primi tratament de specialitate.
Cum am spus si mai devreme, sistemul imunitar al unui copil este foarte fragil asa ca orice muscatura sau intepatura fie ca este de la insecte sau animale poate fi potential periculoasa. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa dezinfectezi zona afectata cu apa oxigenata si contacteaza-ti medicul. In cazul intepaturilor provocate de insecte te poti astepta la iritatii locale, edeme si umflaturi persistente. Iar daca insecta si-a lasat acul in piele va trebui sa il scoti cu o penseta si sa aplici o compresa calmanta. Aceasta se poate realiza invelind intr-o carpa curata imbibata in dezinfectant, cateva cuburi de gheata. Insa ai mare grija: daca bebe e alergic la ceva, va trebui sa ai mereu prin casa medicatie antialergica dar doar cu prescriptie medicala caci unele medicamente nu pot fi administrate copiilor sub 6 luni.
Capul este una dintre cele mai sensibile parti ale fizicului celui mic. In special pana la varsta de 1 an cand se osifica fontanela, orice lovitura poate duce la o dezvoltare anormala a creierului sau a craniului copilului. Iar daca lovitura este suficient de puternica poate avea urmari extrem de grave: o comotie cerebrala, fracturi de craniu si simptome specifice: ameteli, pierderea cunostintei, greturi si stari de voma.
In asemenea cazuri, fiindca bebe e prea mic pentru a comunica cu tine, trebuie sa ii urmaresti comportamentul si sa vezi daca s-a schimbat ceva. Nu te relaxa daca pe loc nu are nici un fel de simptome, acestea pot aparea si la cateva saptamani distanta. Iar daca observi o sangerare din nas sau ureche, trebuie sa pleci imediat spre spital deoarece aceasta este un simptom important al fracturii de baza craniului.
Fracturarea unui os produce mereu o durere foarte puternica ce este si mai mult accentuata de orice miscare, indiferent cat de mica este. Iar prima simptoma este umflarea zonei fracturate ce capata un colorit albastrui datorita deteriorarii vaselor mici de sange. De asemenea, exista si cazuri cand fractura este deschisa, osul fiind vizibil. Fii calma si ia masurile potrivite: la fracturile inchise aplica compresa cu gheata pe zona traumatizata, inveleste zona in vata si imobilizeaza osul cu ajutorul unor atele improvizate iar apoi suna la 112 pentru a cere ajutorul.
Continuarea acestui articol este Primul ajutor pentru bebelus.