Ce facem când copilul se îneacă cu mâncare? Primul ajutor
Te-ai inecat macar o singura data cu mancare? Te-ai gandit la ce er trebui sa faci...
In primul articol dedicat primului ajutor pentru bebelusii care au suferit diferite accidente ti-am povestit cate ceva despre febra, intepaturi, muscaturi sau lovituri accidentale si cam ce trebuie sa faci inca din primele clipe pentru a-ti ajuta copilul. Astazi vom continua cu un nou articol dedicat de aceasta data unor situatii mult mai grave unde interventia ta va trebui sa fie pe cat de prompta pe atat de decisa.
Curiozitatea copilului tau este pe cat de utila pe atat de periculoasa. Intre 1 si 5 ani, mai ales in cazul baieteilor, ambalajele colorate, recipientele neobisnuite, medicamentele ce seamana cu bomboanele si multe alte "tentatii" potential periculoase reprezinta surse reale de risc ce pot duce la accidente grave - potential mortale.
Ca sa eviti asemene situatii ai mereu grija sa tii inchise si incuiate toate dulapurile unde depozitezi chimicalele folosite la curatenie, medicamentele si alte chestii periculoase. Insa daca cel mic a ajuns inaintea ta si s-a intoxicat...
Primul lucru de care ai nevoie este sa gasesti imediat sursa intoxicatiei. Este esential pentru astfel vei sti care sunt manevrele de prim ajutor la care trebuie sa apelezi:
In orice caz de intoxicatie, apeleaza la numarul de urgente 112 imediat ce ai stabilizat starea celui mic sau chiar mai repede daca nu stii ce sa faci. Operatoarea iti va indica manevrele de prim ajutor si te va indruma ce sa faci pana la sosirea echipajului de ambulanta. De asemenea, poti suna si la numarul de urgente a sectiei toxicologie din cadrul spitalului bucurestean de copii Grigore Alexandrescu, respectiv 021 210 62 82 unde ti se vor da indicatii si metode practice de tratament in functie de tipul de toxina ingerata.
O mare importanta in dezvoltarea cognitiva a celui mic o are "degustarea" obiectelor din jurul sau. Insa uneori, pur accidental, bucatele de jucarii mici, monede, bile si alte maruntele ajung sa fie inghitite. Unele se elimina natural si nu pun in primejdie sanatatea bebelusului insa altele i se pot bloca pe caile respiratorii, provocand suferinta, durere si chiar asfixiere. In asemenea cazuri nu ai timp de pierdut caci viata copilului tau depinde doar de tine.
Mai intai identifica urgent ce fel de blocaj a aparut. Daca bebe tuseste inseamna ca e vorba de un blocaj partial, tusea indicand reactia reflexa a corpului de a incerca sa elimine corpul strain. Daca insa horcaie si nu poate scoate nici un sunet, lucrurile sunt mult, mult mai grave:
Daca manevra Heimlich nu functioneaza, combin-o cu reprize de compresie toracica la intervale regulate, suna la 112 si cheama un echipaj de urgenta.
Citeste si Manevra Heimlich pentru bebeluşi
Ai grija ca bebe sa nu isi inghita limba iar daca devine inconstient aplica resuscitarea cardiorespiratorie.
Daca asfixierea cu obiecte solide este deosebit de periculoasa, cea cu apa este chiar mai primejdioasa pentru bebe. Lasat nesupravegheat vreme de cateva clipe, nastrusnicul bebelus poate face orice nefacuta iar consecintele vor fi dezastruoase. Chiar si in cativa centimetri de apa, bebe se poate ineca iar asta ii poate fi fatal.
- suna la 112.
- elimina orice obiecte din gura micutului: noroi, iarba etc.
- daca respira, aseaza-l in pozitia de siguranta pe laterala si incalzeste-l pentru a ajunge la temperatura normala.
- daca nu respira, aseaza-l pe burta si cu capul intors pe o parte apoi apasa pe linia coloanei incet cu ambele maini astfel incat apa sa se scurga din plamani.
- incepe resuscitarea cardio-respiratorie.
- mergi cu bebe la control imediat dupa un asemenea episod.