Uneori, nu totdeauna, bebelușii pot dezvolta reacții alergice în timpul diversificării alimentației. Cauzele sunt definite de multe ori ca având rădăcini genetice însă există și alte situații în care motivele sunt mai greu de explicat. De obicei, copiii considerați a fi cu cel mai mare risc de apariție a alergiilor alimentare sunt cei care au în familie un frate sau o altă rudă apropiată ce a suferit de diferite alergii la alimente. Ceea ce este important pentru un părinte e să identifice corect situațiile în care copilul a dezvoltat o reacție alergică și să știe ce are de făcut.

Cele mai cunoscute alimente generatoare de alergii alimentare la bebeluși (dar nu numai) sunt laptele de vacă, ouăle, soia, unele cereale, alunele, peștele și crustaceele.

Simptome ale alergiilor alimentare la bebeluși

O alergie alimentară poate fi definită ca un efect negativ apărut în contextul unui răspuns imun generat de expunerea la un anumit aliment. Cu alte cuvinte, anumite alimente pot cauza reacții mai mult sau mai puțin virulente la nivelul organismului:

  • pielea se înroșește, apar mâncărimi, eczeme sau iritații;
  • ochii pot deveni roșii, iar pielea din jurul ochilor se poate umfla;
  • la nivelul nasului apar congestii, strănuturi etc;
  • la nivelul gurii poate apărea senzația de sufocare, mâncărimi sau inflamarea limbii, a buzelor ori a cavității bucale;
  • gastrointestinal, alergiile se pot manifesta prin greață, stări de vomă, dureri abdominale, crampe sau diaree;
  • respirator apare dificultatea în respirație, tusea repetată și o schimbare în tonul vocii;
  • cardiovascular, alergiile alimentare se manifestă mai ales printr-un puls neregulat, cianoză, scăderea tensiunii arteriale, amețeală etc;
  • pe sistem nervos poate apare o modificare a atenției, plânsete, anxietate sau panică.

raspunsuri alergice la diversificare

Ce e de făcut

Toate simptomele de mai sus indică o problemă foarte gravă ce trebuie semnalată imediat medicului de familie însă tu poți face ceva încă de dinaintea producerii evenimentului.

Dacă ai intrat cu bebe în faza de diversificare alimentară, urmărește o introducere graduală a noilor alimente. Introduci ceva nou, lași 3-5 zile și urmărești evoluția copilului iar abia apoi treci la alt aliment. În acest fel, dacă apare o alergie alimentară, vei ști ce ai de făcut, vei putea să îi expui medicului cele mai probabile cauze și vei opri imediat hrănirea cu acel tip de aliment.

Este bine să știi că există și alimente care nu vor da alergie copilului. Este vorba de alimentele produse special pentru grupa sa de vârstă, iar secretul constă în combinația testată de ingrediente care nu pot genera alergii celui mic.

Nu uita, alimentația bebelușului tău este foarte importantă pentru dezvoltarea lui iar apariția unei alergii la o vârstă atât de fragedă poate fi periculoasă.

Pentru o mai sti mai multe despre diversificarea alimentatiei la bebelusi iti recomandam sa citesti sfaturile din seria de articole Diversificarea Pas cu Pas by Humana

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole