Un nou studiu arata ca si copiii pot fi afectati de nivelul de stres al mamei, de data aceasta a fost analizat influenta stresului angajatelor, care nu gasesc slujba curenta satisfacatoare sau care se simt istovite emotional si efectul acestora asupra propriilor copii. Julie Turner-Cobb, de la University of Bath, Christina Chryssanthopoulou de la Universitatea Kent si David Jessop, de la Universitatea Bristol, in urma analizarii unui numar de peste 50 de copii de pana la 3 ani, au stabilit ca acei copii ai caror mame nu erau multumite de slujba inregistrau niveluri mai ridicate ale hormonului stresului, cortisol, decat ceilalti.

O alta concluzie la care au ajuns cercetatorii este ca, in cazul femeilor nemultumite de slujba, sau care sunt foarte stresate la locul de munca, plasarea copiilor acestora in grija unei crese sau delegarea cat mai mare a responsabilitatii privind copilor, le poate ajuta sa reduca nivelul de stres. Totusi este indicat ca mama sa eliminie sau macar sa reduca factorul de stres si sa aloce mai multe resurse de timp si energie copiilor, deoarece copii au nevoie foarte mare si de dragostea mamei.

stresul mamei"Petrecerea a mai mult timp in crese a copiilor inseamna mult pentru nivelul de stres al copiilor ai caror mame nu sunt multumite de slujba curenta", a declarat Dr Julie Turner-Cobb.

Pentru a masura nivelul de cortisol (un hormon specific stresului), s-au prelevat mostre de saliva in fiecare dimineata si in fiecare seara de la 56 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 4 ani. In acelasi timp, cercetatorii au monitorizat timp de sase luni ambientul si conditiile de lucru ale mamelor si viata de acasa a acestora.

Cortisolul este un hormon steroidal care regleaza presiunea sangelui si functia imunitara, cat si modul in care corpul controleaza proteinele, carbohidratii si grasimile. Secretia de cortisol creste proportional cu nivelul de stres de ordin fizic (boli, traume, operatii chirurgicale sau temperaturi extreme) sau psihologic.

Exista mai mult metode pentru reducerea stresului si a efectelor acestuia, se pot consuma chiar si suplimente pe baza din plante precum "Rhodiolin"

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole