Varicela, cunoscuta si sub denumirea populara de varsat de vant, este o boala infectioasa eruptiva acuta generalizata, provocata de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Varicela apare de obicei la varsta copilariei, fiind una din bolile copilariei. La varsta de adult, virusul de varicela provoaca de regula o eruptie localizata la unul sau mai multe dermatomuri, cunoscuta sub numele de herpes zoster sau zona zoster, de unde si denumirea de virus varicelo-zosterian.

Varicela este o boala clasica a copilariei, care pentru copii de obicei este usoara dar pentru adolescenti si adulti poate avea un risc crescut de complicaii. Boala poate dura in jur de o saptamana.

Varicela la copii este caracterizata printr-o eruptie cutanata foarte agresiva, care apare in valuri, ea cuprinde mai multe zone ale corpului, incepand, in faza de debut, cu capul, varicela reprezinta o forma de infectie virala, produsa de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia Herpesviridae. Infectia cu varicela este o afectiune foarte contagiosa, copilul bolnav fiind principala sursa de infectare pentru ceilalti copii din comunitati ca scoala, gradinta, cresa.

Copilul bolnav de varicela (varsat de vant) poate foarte usor contamina alti copii, mai ales in primele 2-3 zile de la debut, inainte de debutul clinic propriu zis al bolii, atunci cand simptomele sunt aproape insesizabile. Contaminarea se poate face direct, prin atingerea zonelor contaminate si a veziculelor cu lichid ce apar pe piele, fie prin secretii respiratorii, ce contin de asemenea virusul.

Dupa momentul eruptiei, in mod normal se izoleaza copilul bolnav la domiciliu 14 zile, pana la vindecare, pentru evitarea infectarii si a altor copii.

Perioada de incubatie a varicelei este de aproximativ 15 zile, in care copilul nu manifesta foarte multe simptome, in afara de o stare generala ceva mai proasta si oboseala accentuata. Urmeaza perioada preeruptiva, caracterizata prin febra moderata, dureri de cap si alte mialgii, urmata indeaproape de perioada eruptiva, care se intinde pe maxim 10 zile. In aceasta perioada apare eruptia cutanata, insotita aproape intotdeauna de febra, iar copilul devine agitat. Primele elemente de eruptie apar pe corp, apoi se extind pe cap si pe membre, cele mai multe gasindu-se pe trunchi, la subtioara si axial. Ele apar insa si pe fata, pielea paroasa a capului, in palme.

Simptome  de varicela

  • oboseala si iritabilitate timp de 1 sau 2 zile inainte de manifestarea eruptiei cutanate

  • eruptie caracteristica pe piele (rash) si mancarimi in zona trunchiului, a fetei, zona de sub brate, pe membre, in gura si uneori pe trahee si pe tuburile bronhice.

  • febra -stare generala proasta

  • lipsa poftei de mancare

  • dureri de muschi si/sau incheieturi

  • tuse, secretii ale nasului

Simptomele varsatului de vint seamana cu cele ale altor boli, de aceea trebuie sa consultati medicul pentru diagnosticare.

Diagnosticarea de varicela

varicela sau varsat de vantUzual, diagnosticul se bazeaza pe consultul, examinarea medicala de catre medic.  Un tratament adecvat al varsatului de vant (varicela) este dat de medicul dvs. pe baza:

  • unei evaluari complete a starii de sanatate din prezent si trecut;
  • tolerantei copilului vis-a-vis de anumite medicamente, proceduri sau terapii;
  • stadiului bolii;
  • posibilei evolutii a bolii.

Ce masuri luam in caz de varicela la copii

La copii de obicei este suficienta luarea masurilor generale pentru imbunatatirea simptomelor. Pentru febra se administreaza paracetamol sau ibuprofen, evitandu-se intotdeauna aspirina (acidul acetilsalicilic), a carei folosire in cazul varicelei este asociata cu aparitia complicatiilor. Mancarimea se poate trata cu lotiuni antipruriginoase sau cu antihistaminice orale. Alte masuri care se pot lua pentru evitarea leziunilor cauzate de scarpinarea pielii sunt taierea in totalitate a unghiilor si o baie zilnica cu sampon cu PH neutru.

Tratamentul general in caz de varicela sau varsat de vant, consta in repaus la pat si regim alimentar usor, lacto-fainos-zaharat, in perioada de febra. Febra se poate combate cu aspirina, paracetamol. Trebuie acordata o atentie deosebita la igiena pielii si a mucoaselor, pentru a evita infectarea veziculelor.

Copilul nu trebuie sa se scarpine, acest lucru cauzind alte infectii bacteriene. Unghiile trebuie taiate pentru a reduce eficienta scarpinatului. De asemenea, copiilor mici li se pot pune manusi ca sa nu se scarpine. Este indicata pudrarea pielii cu talc mentolat.

Majoritatea celor care au avut varsat de vint (varicela) devin imuni la aceasta boala pe tot restul vietii. Cu toate acestea, virusul ramine latent in tesutul nervos si poate recidiva mai tirziu in herpes zoster. Reimbolnavirile sint exceptioale, totusi, uneori poate interveni si un al doilea caz de varsat de vant. Analiza sangelui poate confirma imunitatea persoanelor nesigure daca au avut boala sau nu.

Este importanta izolarea bolnavului de varicela in perioada contagioasa a bolii de acele persoane care nu au suferit boala in trecut, in special aceia care prezinta risc crescut (adulti, adolescenti, viitoare mame sau imuno-deprimati).

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole