Vigantol (vitamina D3) se administreaza copiilor pentru prevenirea rahitismului, in principal. Alte utilizari sunt în cazuri de boli cronice, malabsorbţii intestinale, boli endocrine (paratiroida) care implica deficiente de osificare. Datorita importantei pe care Vitamina D o are in prevenirea rahitismului, Vitamina D se mai numeste si vitamina antirahitica. Vitamina D este necesara pentru absorbtia calciului si a fosforului, ajutand la formarea sistemului osos si astfel ajuta copilul sa faca fata cresterii rapide din primii ani ai vietii.

Organismul uman are mecanisme interne de sintetizare a vitaminei D, daca se expune la soare. Cantitatea de vitamina D rezultata in urma expunerii la soare depinde foarte mult de timpul de expunere si este important sa stim ca Vitamina D se degradeaza la fel de rapid cum se produce. Pentru a sintetiza o cantitate optima de vitamina D, este necesara o expunere la soare a fetei, bratelor, toracelui cel putin  10-15 minute pe zi, cel putin 2 zile pe saptamana. Atentie insa la diferenta intre expunerea moderata la soare pentru stimularea productiei de vitamina D si expunerea necontrolata la orele amiezei! Este indicata expunerea la soare dimineata pana in ora 11 si seara dupa ora17. Expunerea in exces la radiatiile UV, odata cu producerea arsurilor cutanate repetate, creste implicit si riscul de a dezvolta cancer de piele!

Datorita stilului de viata, alimentatiei necorespunzatoare chiar daca copilul este expus la soare, este necesar sa completam alimentatia bebelusului cu un supliment de Vitamina D (de exemplu Vigantol) atat vara cat si mai ales iarna. Cand scoatem copilul la soare, trebuie sa acordam importanta si felului cum imbracam copilul: palarioara pe cap, pantaloni scurti, tricou si sa avem apa la noi pentru ca acesta sa fie foarte bine hidratat.

Vigantol si vitamina DAdministrarea de Vitamina D se incepe la 2 saptamani de la nastere  si se continua pana la 2 ani. Vitamina D pentru copii se gaseste in farmacii in mai multe produse: Vigantol, Sterogyl sau Vigantolette, etc sau diverse suplimente naturale. Din ce am observat, Vigantol este recomandat cel mai frecvent de medicii pediatri si medicii de familie. Pentru sugarul sanatos, nascut la termen si alimentat corect, necesarul de Vigantol este de 2 picaturi zilnic. Acestea se vor administra de preferinta direct in gura copilului, fiind atenti sa nu picuram mai mult decat doza necesara. Picaturile de Vigantol se pot pune si intr-o lingurita de plastic (nu metal pentru ca oxideaza), singure sau cu putin lapte sau ceai. Nu este recomandat sa administram picaturile de vigantol prin biberon deoarece o mare parte din substanta se va pierde pe peretii biberonului. In cazurile grave de rahitism numarul de picaturi de Vigantol ce se administreaza sugarului este mai mare si trebuie stabilit de medicul pediatru.

Vitamina D o mai putem obtine si din alimente, de exemplu se gaseste in: pestele gras (hering, sardina, somon), untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate, polen

Excesul de Vigantol (vitamina D) poate provoaca hipervitaminoza, care se manifesta prin dureri de cap, lipsa poftei de mancare, varsaturi, crampe musculare, deshidratare si chiar calcifieri ale unor organe.

Atentie: vitamina D nu protejeaza impotriva rahitismului în cazul in care alimentatia copilului este incorecta, saraca in surse de calciu. Suplimentele alimentare nu pot inlocui alimentatia.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole