Cancerul este boala de care ne este cel mai frica, pentru ca nimeni nu poate estima din timp daca va aparea sau nu. Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei sunt de cancerul de san (30%), cancer al uterului (12%) si cancer ovarian (4%). Mai mult decat oricare altul, aceste tipuri de cancer pot fi prevenite prin control periodic si cateva sfaturi pentru o viata sanatoasa.

Intr-un sondaj Ifop publicat in Ouest France, in noiembrie 2000, cancerul a fost identificat ca o boala de care se tem francezii cel mai mult. El este citat in fruntea clasamentului in 63% din cazuri, cu mult timp inainte de SIDA (39%), de bolile cardiovasculare (26%), de boala Alzheimer (28%), de boala Creutzfeldt-Jakob (23%) si de meningita (11%). Frica de cancer apare omogen, indiferent de varsta sau sex. Toata lumea se simte potential afectate. Astfel, este util sa amintim cateva sfaturi de prevenire a cancerului.

Importanta diagnosticarii

Pentru cele mai multe tipuri de cancer la femei, importanta diagnosticarii este cruciala. Cu cat cancerul este detectat mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. Prin mamografie, 50% din cazurile de cancer de san sunt depistate in stadii incipiente de evolutie, atunci cand tumora este mai mica de 2 cm. Pe langa sansa crescuta de vindecare, diagnosticul precoce permite utilizarea de tratament mai putin agresiv. Pentru acest cancer, va recomandam monitorizare regulata de catre medicul ginecolog la fiecare sase luni saucel putin in fiecare an, peste treizeci de ani, si o mamografie la fiecare doi ani, peste 50 de ani. In fiecare luna, va trebui sa practicati o auto-examinare a sanilor.

In ceea ce priveste cancerul de col uterin, testele citologice cervicale au redus mortalitatea cu 70% in tarile industrializate. Si avand in vedere ca aproape 90% din decesele din cauza cancerului de col uterin ar putea fi prevenite prin monitorizare periodica. Ai nevoie de un test Papanicolau la fiecare 3 ani, dupa doua examinari normale facute la un interval de un an. La ce varsta? Este recomandabil sa se inceapa intre 20 si 25 de ani si pana la 70 de ani chiar si peste, atat timp cat aveti o viata sexuala.

In ceea ce priveste cancerul ovarian, depistarea precoce este problematica. Boala este adesea detectata intr-un stadiu avansat. In stadiile incipiente, boala este lipsita de simptome fiind insotita doar de constipatie si balonare, iar acestea pot fi un avertisment. In cea mai mare parte, acestea sunt chisturi minore, dar distinctia dintre chisturi benigne si maligne este in continuare dificila, fara interventie chirurgicala.

Adoptarea unui stil de viata sanatos

cancerul la femeiMulte studii fac legatura intre un stil de viata sanatos si riscul scazut de a dezvolta cancer. Sfatul cel mai adesea citat subliniaza beneficiile unei diete sanatoase, exercitii fizice regulate si nevoia de a renunta la fumat.

Excesul de alimente ar putea creste riscul de cancer de san

Incidenta semnificativ mai mare de cancer de san in tarile dezvoltate, i-a condus pe cercetatori polonezi sa devenit interesati de influenta produselor alimentare. Cum se face ca congolezele au un risc de cancer de san de opt ori mai mic decat americancele? Studiul a constatat in faptul ca aportul caloric va influenta in mod direct concentratia de hormoni ovarieni: estrogen si progesteron produsi in timpul ciclului menstrual. Cu toate acestea, se pare ca aceste concentratii mari au fost asociate cu o incidenta crescuta a cancerului de san.

Autorii considera ca "o crestere a activitatii fizice si aportul caloric redus, prin urmare, poate duce la concentratii mai mici de progesteron si estrogen, ceea ce duce la un risc redus de cancer de san".

Carotenoizii reduc riscul de cancer ovarian

Cercetatorii de la Universitatea din Massachusetts au evaluat asocierea dintre consumul de carotenoizi si vitamina A asupra incidentei de cancer ovarian. Studiul a implicat 327 de femei bolnave si 3129 de femei sanatoase. Dupa luarea in considerare a factorilor de risc, se pare ca femeile care aveau regimul alimentar cel mai bogat (> 24 000 de micrograme pe saptamana), in luteina si zeaxantina (doua carotenoide) au un risc de cancer ovarian mai mic cu 40%. Zeaxantina este un pigment care se gaseste in porumb, galbenus de ou si pasari de curte cu pielea galbena.

Concentratia de luteina ( valori pentru 100 g)

- Morcov crud: 0,26 mg

- Napi: 21,9 mg

- Spanac crud: 10 mg

- Varza de Bruxelles: 1,30 mg

- Cereale: 0,78 mg

- Broccoli: 1,90 mg

- Mazare: 1,70 mg

- Fasole verde: 0,74 mg

- Rosii: 0,10 mg

- Salata verde: 1,80 mg

Acest studiu recent confirma relatia invers proportionala intre consumul de carotenoide (luteina si zeaxantina) si riscul de cancer ovarian. Dupa cum observati luteina se gaseste in cantitati mai mari in legume specifice unui regim alimentar vegetarian.

Activitatea fizica regulata reduce riscul de cancer de san

Cercetatorii de la Universitatea din Boston timp de patru ani au supravegheat 39,322 de femei aparent sanatoase, cu o medie de varsta de 45 de ani. In aceasta perioada, 411 de femei au fost depistate ca sufera de cancer de san. Potrivit studiului lor, exercitiile fizice nu sunt o forma generala de prevenire a cancerului. Doar femeile aflate in postmenopauza par sa se bucure de beneficiile activitatii fizice regulate si intensive.

Fii atenta la tigari si la cafea

In plus fata de efectele sale nocive asupra cancerului pulmonar, fumatul este un factor de risc pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul uterului sau cancerul de san, mai ales in timpul sarcinii, perioada de crestere si diferentiere a tesutului mamar. Alt produs care constituie un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului ovarian la femei inainte de menopauza este cafeaua.

Deci, doamnelor, este timpul sa adoptati o alimentatie echilibrata, bogata in legume proaspete, renuntati la fumat si, periodic, practicati activitati fizice. Si mai ales nu amanati intalnirea cu ginecologul vostru. Depistarea ramane cel mai bun aliat.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole