Aproximativ 10-15% dintre cazurile de cancer mamar se considera ca sunt mostenite genetic. In anumite cazuri, cancerul mamar este legat de genele pentru cancer mamar 1 si 2 (BRCA1 si BRCA2). Un test negativ va poate fi de folos in aprecierea riscului de cancer mamar, daca aveti un istoric familial puternic de cancer la san, adica daca aveti 2 sau mai multe rude apropiate cu aceasta boala, mai ales cand cancerul a aparut dupa varsta de 50 de ani.

Daca se gaseste o modificare a unei dintre cele 2 gene nu inseamna ca veti avea cancer, dar riscul este totusi ridicat. Cercetatorii cauta diferite solutii terapeutice de prevenire a cancerului de san cauzat de anomalii genetice. Intre timp, daca aveþi o modificare a genei, atunci trebuie sa fiti mai atenta si mai vigilenta in monitorizarea semnelor de cancer mamar. Este necesar sa va autoexaminati sanii regulat in fiecare luna si discutati cu medical cat de des trebuie sa faceti examinarea mamara clinica si mamografia.

cancerul mamarExista si anumite femei cu risc crescut aleg sa-si indeparteze chirurgical sanii (mastectomie radicala). Aceasta procedura preventiva este numita operatie profilactica. Reduce riscul de cancer mamar, dar nu se elimina integral riscul de a avea cancer de san, deoarece anumite tesuturi mamare raman. Frecvent utilizata cu 20 de ani în urma in tratamentul cancerului mamar, mastectomia radicala este mutilanta si poate determina tumefierea semnificativa a bratului (limfedem) ca si diminuarea mobilitatii acesteia.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole