cu ce va fi la un astfel de control ginecologic.

Hai sa discutam fara retineri despre controlul ginecologic. Cu cat stii mai multe cu atat iti va fi mai usor, nu-i asa.

Exista mai multe pareri in randul medicilor ginecologi in ceea ce priveste momentul in care ar trebui facut un control ginecologic. In mod obisnuit, o femeie trebuie sa mearga prima data la un Cabinet Ginecologic pentru un control ginecologic imediat dupa ce si-a inceput viata sexuala, indiferent la ce varsta se intampla aceasta.

Unii medici ginecologi sustin ca este indicat ca un control ginecologic sa fie facut daca femeia sau fata a ajuns la varsta de 18 ani, dar luand in calcul scaderea varstei aparitiei primei sangerari menstruale, varsta acestui prim control a scazut la 16 ani.

De asemena, exista medici care recomanda primul control ginecologic cat mai curand dupa aparitia primelor sangerari menstruale.

Sigur este ca un control ginecologic trebuie facut imediat dupa inceperea vietii sexuale sau, indiferent de varsta sau ori de cate ori apar situatii de urgenta, precum: secretii vaginale anormale, iritatii, mancarimi, dureri, sangerari menstruale anormale, lipsa totala a sangerarii menstruale, dereglari ale ciclului menstrual, etc.

Destul de multe femei tinere, si chiar mai in varsta, considera ca o consultatie ginecologica trebuie facuta numai in cazul in care apare o sarcina sau atunci cand apar simptomele unei imbolnaviri. Aceasta conceptie despre controlul ginecologic este cat se poate de gresita, nu trebuie sa mergi la ginecolog de nevoie, doar in cazul unor probleme, ci preventiv, tocmai pentru a evita problemele. Exista anumite afectiuni ginecologice care nu au simptome usor sesizabile.

Medicul ginecolog poate observa multe aspecte care pot da imaginea starii de sanatate a organelor genitale si a unor posibile probleme ginecologice. Controlul medical "de voie" si nu de nevoie, poate descoperi din timp unele afectiuni sau unele stari anormale, evitandu-se situatiile dificile sau complicatiile ce pot apare in timp.

Apoi trebuie sa intelegi primul control ginecologic si ca pe un punct de referinta, si ca pe o posibilitate foarte buna de a te informa.

In nici un caz nu este bine sa se astepte pana la aparitia unor probleme pentru a merge la un control ginecologic, iar asta este valabil pentru orice fel de probleme, nu numai in probleme ginecologice.

In cazul primului examen ginecologic este recomandat ca tanara sa fii insotita de mama. Nu pentru ar fi ceva de care mama ar trebuie sa o apere, ci pentru ca s-ar putea sa simti nevoia sa ai alaturi de tine pe cineva apropiat, fata de care sa poti vorbi deschis. In plus, mama ta va lua parte la discutie pentru a raspunde la acele intrebari sau a lamuri acele aspecte pe care tu le consideri dificile. Este, oricum, primul tau examen ginecologic si s-ar putea sa fii putin speriata, putin jenata, de ceea ce urmeaza, cu toate ca nu ai nici un motiv. Fii linistita. Daca in timpul consultatiei ai o stare de disconfort, spune-o. Medicul poate intrerupe sau, la nevoie, chiar contramanda consultatia in orice moment, daca tu nu te simti in regula.

Medicul ginecolog

Ideal ar fi sa mergi la acelasi medic ginecolog care o are sub observatie si pe mama ta. In primul rand acest aspect inspira incredere (lucru foarte important in relatia medic - pacient) dar mai ales va putea sa observe mai usor eventualele trasaturi mostenite de tine (in ceea ce priveste ciclurile menstruale, posibilele deregrari hormonale, starea de sanatate a sanilor, etc).

In cazul in care medicul ginecolog este un barbat si crezi ca ar fi neplacut sa fii consultata de un barbat, poti solicita sa fii consultata de un medic ginecolog femeie. Important este ca medicul ce te va consulta sa iti creeze o stare de liniste si incredere. Este bine sa iti alegi un medic ginecolog pe care sa il pastrezi cat mai mult timp, deoarece acesta iti va cunoaste antecedentele si evolutia in timp a starii de sanatate si va putea observa foarte usor si cel mai mic semn de aparitie a unei probleme. Din acest motiv inainte de a alege medicul ginecolog este necesar sa te informezi foarte bine, sa ceri referinte de la prietene, cunostinte sau de pe forumurile de specialitate, deoarece nu toti medicii sunt bine pregatiti. Nu este de ignorat si aspectul compatibilitatii pe care o ai cu medicul tau ginecolog, pentru ca oricat de bun va fi acesta daca nu te simti bine in prezenta lui, nici serviciile ginecologice nu vor putea fi facute la un nivel de calitate corespunzator

Cel mai bun moment pentru controlul ginecologic este cat mai curand dupa terminarea sangerarii menstruale. Sanii si ovarele nu sunt sensibile la palpare si nu exista sange menstrual care sa modifice eventualul test Papanicolau sau alte analize facute pentru diagnosticarea unor infectii sau anomalii. Starea si felul secretiilor vaginale ii dau medicului foarte multe informatii utile despre starea de sanatate a zonei tale vaginale. De acest motiv este foarte important ca 24 de ore inaintea prezentarii pentru un control la medicul specialist ginecolog sa nu faci nici un fel de spalaturi vaginale, sa nu introduci nimic in vagin (creme speciale, ovule, tampoane vaginale, etc.) si sa te abtii de la un contact sexual, fiindca toate acestea pot altera rezultatele unor eventuale teste, ingreunand astfel stabilirea unui diagnostic corect.

Daca urmezi un tratament care implica folosirea unor substante ce trebuie introduse in vagin, este indicat sa intrebi medicul care este cel mai bun comportament.

O alta regula este ca nu se vine la controlul ginecologic in timpul sangerarii menstruale.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole