Care este varsta optima pentru primul control ginecologic?

Varsta potrivita pentru un control ginecologic este probabil in jur de 14-15 ani. Vizita la medicul ginecolog la aceasta varsta nu are neaparat referire la actul sexual in sine ori la confruntarea cu o patologie genitala ci urmareste in special informarea tinerelor fete cu privire la viata sexuala, pericolele pe care le prezinta, metode de contraceptie, igiena intima si controlul ciclului menstrual.

Exista deci numeroase motive pentru care o fata are nevoie de o discutie cu un medic ginecolog inca de la varsta adolescentii. Exista parinti care sunt mai deschisi cu fetele lor si le explica, in mare, despre ce este vorba, insa tinerele fete, daca au intrebari si nelamuriri, se simt jenate si de multe ori nu le exprima, deasemenea si parintii se pot simti jenati sa vorbeasca foarte deschis. De altfel majoritatea parintilor nu cunosc nici ei foarte bine ce si cum ar trebui sa explice tinerii. Tocmai de aceea este mai bine ca aceste explicatii sa fie date de catre medicul ginecolog. Nu este obligatorie vizita neaparat la ginecolog, medicul pediatru al fetitei poate avea pregatirea ginecologica necesara unor astfel de informatii si inspectii ale fetitei, fara sa mai fie nevoie de vizita la un ginecolog.

Decizia de a merge la controlul ginecologic ar trebui sa apara cat mai rapid in viata unei tinere femei. Aceasta este o decizie responsabila care demonstreaza maturitatea de care dai dovada atunci cand vine vorba de sanatatea ta si a celor cu care iti imparti viata.

Cand trebuie o tanara femeie sa faca o vizita la ginecolog?

- Daca se constata o lipsa a menstruatiei (amenoree) sau menstruatie foarte neregulata.

-  Atunci cand secretia vaginala isi schimba culoarea (devine galbuie, maronie etc), consistenta, cantitatea  sau mirosul, este momentul sa iei masuri si sa te duci la medic. Daca aceasta schimbare este insotita si de mancarimi sau iritatie, problema este cu atat mai grava.

- Daca sangerarea vaginala este anormala, daca in afara menstruatiei, intervin si alte sangerari este recomandat sa mergi la ginecologie.

- Cand doresti sa iti incepe viata sexuala este indicat sa ceri si sfatul unui medic ginecolog in ceea ce priveste metodele contraceptive potrivite varstei si cazului tau.

- Dupa inceperea activitatii sexuale este necesara o vizita la medicul ginecolog la cel mult 6 luni de la inceperea relatiilor sexuale, bineinteles nu este nici o problema daca decizi sa ii ceri sfatul si mai devreme.

- Un alt motiv care determina tinerele femei sa ajunga la ginecolog este dorinta de informare in privinta metodelor de contraceptie, precum si stabilirea acelora potrivite tinerei femei care solicita acest lucru. Stabilirea se face pe baza unor teste recomandate de doctor.

- Pentru controlul ginecologic de rutina de 2 ori pe an (cel putin 1 data pe an) , precum si efectuarea testului Papa-Nicolau (care este recomandat femeilor cu activitate sexuala de 2 ori pe an).

- Cand ramane insarcinata

- Insa din pacate, cel mai frecvent motiv pentru care tinerele si nu numai, ajung la medic de specialitate este atunci cand apar si problemele de sanatate in zona genitala.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4