Daca te hotarasti ca vrei sa ramai insarcinata cel mai bine ar fi sa te pregatesti inainte. Din dorinta de a face totul perfect pentru viitorul copil, inca de la inceput iti pui o groaza de intrebari sau ai nenumarate temeri. Cele mai frecvente intrebari care iti vin in minte atunci cand te hotarasti sa ramai insarcinata sunt: "De ce consultatii am nevoie?", "Exista boli pe care ar trebui sa le evit daca vreau sa am un bebe?", "Cu cat timp inainte trebuie sa renunt la anticonceptionale?".

Ai grija de sanatatea ta inainte de a concepe un copil!

Controlul medical general

Astazi nu mai sunt multe examene medicale obligatorii inainte de casatorie si oricum multe cupluri nu sunt casatorite cand se hotarasc sa aiba un copil. Dar cum sa fim sigure ca suntem sanatoase si ca putem avea un copil fara probleme si mai ales fara complicatii care pot sa apara pe perioada sarcinii. Cea mai buna solutie este un examen medical si cateva analize de sange si de urina, pentru ca trebuie sa ne imunizam impotriva rubeolei si a toxoplasmozei, boli care se transmit de la mama la fat. Tot pe timpul acestei consultatii medicul poate sa descopere un diabet zaharat sau o problema cu tiroida care a trecut neobservata pentru a asigura o dezvoltare optima a embrionului.

Medicul trebuie sa ia in calcul si locul de munca al mamei, iar in cazul in care acesta ar putea sa afecteze dezvoltarea sarcinii trebuie sa o informeze pe viitoarea mamica daca este nevoie sa renunte la locul de munca respectiv de la inceputul sarcinii sau pe parcursul acesteia. De exemplu persoanele care lucreaza la producerea ierbicidelor trebuie sa aiba mare grija, deoarece acestea ii pot face rau fatului.

Scapa de riscurile care pot fi evitate

Alcoolul este daunator indiferent sub ce forma se afla, inclusiv sampania si acesta afecteaza dezvoltarea fatului. Alcoolemia mamei este direct proportionala cu alcoolemia fetala, iar un singur pahar poate determina schimbari in procesul de formare a creierului.

Al doilea element care trebuie evitat este tutunul. Fumatul inainte de conceptie poate mari riscul de sarcina extrauterina (riscul este de doua pana la cinci ori mai mare), avort spontan, nastere prematura, ruperea membranelor mai devreme, hematom retroplacentar, crestere intrauterina intarziata, greutate mai mica la nastere (determina si greutatea mai mica a creierului, deoarece acesta reprezinta 10% din greutatea unui nou-nascut la termen), malformatii specifice. Creste de asemeni cu 30% riscul de moarte subita a fatului din cauza lipsei de oxigen de la mama.

Dorinta de a fi mama trebuie sa fie un motiv bun sa renunti la alcool si la tigari. Sanatatea micutului tau este cel mai important lucru din lume, asa ca nu pune un viciu mai presus de viitorul tau bebelus. Poate fi foarte greu sa renunti, dar gandeste-te ca acest sacrificiu iti va face si tie bine.

Regim alimentar

Mergi la medicInainte sa concepi un copil, precum si in primul trimestru de sarcina ar trebui sa ai un regim alimentar sanatos si echilibrat, care sa contina alimente cu vitamina B9 (acid folic). Alimentele care contin acid folic intr-o cantitate considerabila sunt: salata verde, spanac fiert, sparanghel fiert, varza creata, mustar, ficat de vitel (inabusit), patrunjel proaspat, broccoli gatit la aburi, conopida, sfecla fiarta, telina cruda, linte preparata, varza de Bruxelle fiarta, fasole Pinto fiarta, fasole neagra preparata, fasole Kidney fiarta, castraveti felii cu coaja, papaya, fasole verde fiarta, varza tocata fiarta, fenicul crud,ardei gras rosu crud, praz fiert, mazare verde fiarta, fasole Lima fiarta, rosii, portocale, ciuperci Crimini crude, capsuni, zmeura, vinete, ceapa cruda, pepene galben, porumb fiert, arahide crude, grapefruit, seminte de floarea soarelui crude, avogado, morcovi cruzi.

La farmacie poti gasi acid folic sub forma de comprimate si in general un comprimat pe zi inainte cu aproximativ trei luni de conceptie si pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina este suficient. Un aport adecvat de acid folic a fost stabilit in 1998 de catre Institutulu de Medicina de la Academia Nationala de Stiinte SUA, iar femeilor gravide de orice varsta si celor care se pregatesc sa aiba un copil, li se recomnada o cantitate de 600 de micrograme pe zi, dar cel mai bine este sa iti recomande medicul cantitatea de acid folic, aceasta fiind in functie de rezultatul analizelor tale.

In urma analizelor de sange este probabil sa ai nevoie si de un aport de iod, de vitamina D, de fier sau de omega 3, dar asta depinde de la caz la caz. Daca ai nevoie de iod urmatoarele alimente te vor ajuta: pestele (macrou, hering, somon, pastrav, somn), fructele de mare, algele marine, lactatele, fructele si legumele care provin din regiunile de coasta. Iodul se gaseste si in soia, produsele din soia, in fasole si pastai dar si in sarea de masa. Iar daca aveti nevoie de vitamina D consumati: peste gras (hering, sardina, somon), lapte de vaca, ton in ulei, galbenus de ou sau orice produs din lapte nedegresat, iaurt, unt.

Este foarte posibil ca medicul tau sa iei ceva recomande sa iei unele suplimente alimentare pentru gravide atat in perioada de pregatire pentru sarcina cat si pentru perioada sarcinii.

Infectiile care ameninta fertilitatea

Cele mai multe cauze ale infertilitatii sau ale sarcinilor extrauterine o constituie imposibilitatea ovului de a trece prin trompe si a ajunge in uter, unde trebuie sa intalneasca spermatozoizii sau daca ajunge in uter acesta nu poate sa se fixeze pe peretele uterului. In opt din zece cazuri cauza acestor probleme este o infectie.

Infectiile vaginului

Flora microbiana din vagin este extrem de variata. Un anumit numar de germeni traiesc aici in permanenta, altii se inmultesc odata cu schimbarile hormonale, a diabetului sau a unei igine locale precare, un traumatism fizic cum ar fi intreruperea unei sarcini (voit sau nu) etc. Aceasta infectie de la baza se poate intinde la col, in uter si apoi la trompe. Semnele unei astfel de infectii sunt: febra, durere, uneori mancarimi. Daca mergi imediat la doctor, poti sa limitezi riscurile pe care le presupune o astfel de infectie.

Infectii cu transmitere sexuala

Exista doua tipuri de infectii cu transmitere sexuala care pot provoca sterilitatea feminina: infectia cu gonococci (gonoreea sau blenoragia) si chlamydia. Doar 1% dintre femeile tinere sufera de sterilitate din aceasta cauza, la cele mai multe persoane aceasta evolueaza foarte discret, fara consecinte. Chlamydia reprezinta infectia cu bacteria Chlamydia Trachomatis si este cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala in tarile dezvoltate. Aceasta bacterie traieste doar in interiorul celulelor si este greu de depistat deoarece simptomele nu sunt foarte evidente si pot fi puse pe seama altor boli. Aceste simptome sunt: dureri la contactul sexual, scurgeri vaginale nu foarte abundente, senzatie de intepaturi, menstruatie neregulata, arsuri in timpul urinarii. Ca si gonoreea, chlamydia se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectioase. In ceea ce priveste tratamentul, acesta trebuie urmat de catre ambii parteneri (indiferent de absenta sau prezenta simptomelor) si dureaza intre 14 - 21 de zile, constand in antibioterapie tintita.

Intre 10 si 20% dintre femeile sub 30 de ani au avut sau vor avea o astfel de infectie in vagin sau in col. De cele mai multe ori aceasta va trece fara probleme. In unele cazuri infectia se poate raspandi si la trombe, dar aceste cazuri sunt rare, de una la zece femei.

Cu cat timp inainte nu trebuie sa mai iei anticonceptionale?

Se spune ca daca iei anticonceptionale ramai insarcinata mai greu. O echipa de cercetatori europeni au demonstrat ca acest lucru nu este adevarat. La acest program au participat 60.000 de femei care iau anticonceptionale. Rezultatul a demonstrat ca sansele sa ramana insarcinata a unei femei care ia anticonceptionale sunt egale cu ale unei femei care nu ia. Durata medie dupa care au ramas insarcinate de la data incetarii administarii de pilule a fost de trei luni. 79,3% dintre femeile au ramas insarcinate in mai putin de un an. Acestea nu afecteaza nici fertilitatea femeilor peste 35 de ani.

Prin urmare anticonceptionalele nu iti vor influenta sansele de a ramane insarcinata.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole