Bebe Sanatos – in parcul Sebastian din Capitala
Direcția Generalǎ de Asistențǎ Socialǎ și Protecția Copilului, Sector 5, ȋn...
Infundarea canalelor de lapte sau inflamatia sanului - mastita - sunt doua din problemele care pot aparea in perioada alaptarii. Insa cele doua desi au simptome asemanatoare nu sunt de fapt acelasi lucru. Ambele se manifesta ca un duct blocat prezinta o masa dureroasa, umflata si ferma in san, adesea cu inrosirea pielii de deasupra. Insa daca se ajunge ca mama sa faca febra si sa sufere dureri mai puternice iar zona sanului afectat sa se inroseasca, atunci cu siguranta vorbim de mastita.
Diferenta nu este totdeauna usor de remarcat deoarece o mastita usoara poate avea simptomele unui duct cu blocare severa. Iar pe de alta parte, un duct blocat poate duce la mastita. Insa pentru a pune un diagnostic corect de mastita, trebuie sa existe o zona tare, dureroasa, rosie si umflata a sanului, asociata deseori cu febra.
Mastita apare mai ales in conditiile in care sanul sau mamelonul este iritat sau crapat. Astfel, bacteriile patrund printr-o crapatura a pielii sau a mamelonului sau prin deschiderea unui canal galactofor. Cea mai comuna bacterie este Staphylococcus aureus, dar alte bacterii ca de exemplu Staphylococcus epidermis si Streptococi sunt uneori responsabile de infectie.
Aceste bacterii se gasesc in mod obisnuit pe suprafata pielii, dar nu pot cauza infectii decat daca patrund in organism. Ele pot proveni din pielea mamei sau a sugarului, in special daca acesta are o infectie cutanata. De aceea o buna igiena, care consta in spalarea regulata a sanilor, va preveni multiplicarea bacteriilor in piele si va reduce riscurile de infectie.
In timpul alaptarii, mastita poate surveni si atunci cand sanii nu se golesc complet la fiecare supt. Acest lucru se poate intampla daca sugarul nu prinde in mod corect sfarcul. Astfel, sanii devin umflati si durerosi, dar simptomele nu sunt la fel de severe ca in cazul unei infectii. Daca un canal galactofor (canal care transporta laptele) este blocat sau infectat, aceleasi simptome pot sa apara.
Daca mastita nu este asociata cu alaptarea, motivul aparitiei ei poate fi de alta natura :
Indiferent daca durerea este pricinuita de infundarea canalelor sau inflamarea sanului, ea trebuie tratata la fel: trebuie tinut sanul la caldura, trebuie alaptat de multe ori din sanul inflamat si trebuie odihna multa.
In urma caldurii se imbunatateste circulatia sanguina, ceea ce grabeste vindecarea. De aceea se recomanda folosirea unei perne electrice sau a unor sticle cu apa calda aplicate pe zona respectiva. De asemenea masarea partii sensibile ajuta: trebuie inceput de dupa zona inflamata si prin inmuiere in multa apa curata, trebuie indepartate ramasitele de lapte de pe sfarcuri. Cel mai bun mod pentru aceasta este culcarea pe o parte in apa de baie calda sau, sub un dus cald, in timp ce sanul se inmoaie, masarea usoara a lui. Masarea se face cu toate cele 5 degete, cu miscari circulare, incepand cu partea neinflamata si ajungand treptat spre sfarcuri. Imediat dupa caldura si masaj se alapteaza bebelusul sau se pompeaza putin lapte pentru a desfunda canalele de lapte!
In paralel cu mentinerea sanului afectat la caldura, o a doua parte a tratamentului este alaptarea insasi care ajuta la desfundarea canalelor galactofore infundate, iar modul ideal este din doua in doua ore inclusiv noaptea.
Partea a treia, cea mai importanta, a tratamentului este odihna. Adesea infundarea unui canal sau inflamarea sanului sunt primele semne ca mama care alapteaza isi ia prea multe responsabilitati si incepe sa se epuizeze, sa oboseasca peste masura. De aceea in momentul aparitiei acestei afectiuni este recomandabil ca mama sa renunte la orice activitate neesentiala si eventual sa adopte un program de odihna asemanator cu cel al copilului pana incepe sa se simta mai bine.
Pe langa aceste masuri ce trebuie luate imediat ce apar primele simptome de mastita, exista si alte moduri de vindecare mai rapida : mama trebuie sa renunte la imbracamintea si sutienele stramte, trebuie sa se asigura ca micutul suge la san intr-o pozitie adecvata, adica apuca sanul asa cum trebuie.
In multe cazuri ajuta daca bebelusul este pus pe o patura pe podea sau in mijlocul patului pe o perna mare, iar mama se pune in patru labe de-asupra bebelusului, astfel incat sanii sa atarne in jos. In acest fel, se poate alapta in pozitia "de-asupra copilului".
Sunt cateva cazuri in care imediat trebuie apelat la medic. Daca de exemplu amandoi sanii se inflameaza, sfarcul pare infectat, se observa sange sau puroi in lapte, apar dungi rosii in preajma zonei inflamate, daca primele semne apar brusc si grav, acestea sunt semne de o infectie bacteriala a sanului care trebuie aratata imediat medicului.
In schimb continuarea alaptarii este cea mai buna solutie, atat pentru mama cat si pentru bebelus, chiar daca este nevoie de antibiotice. Cele mai multe antibiotice se pot lua si in timpul alaptarii. Si nou-nascutului bolnav i se pot prescriu antibiotice, dar prin intermediul laptelui matern ajunge efectiv o cantitate mult mai mica la bebelus. Daca medicul nu este sigur ca antibioticul prescris se poate lua pe parcursul alaptarii, trebuie intrebat pediatrul si daca mai sunt dubii, trebuie prescris un antibiotic care sigur se poate lua si pe parcursul alaptarii.
Daca mastitele se repeta la un interval de cateva saptamani inseamna deseori ca nu s-a terminat tratarea completa a primei infectii. Daca medicul a prescris antibiotice, trebuie sa faci tratamentul pana la capat.
Luand in calcul toate posibilele cauze ale mastitei, se poate stabili ce produce infectia. Intotdeauna poate fi util sa ceri sfatul unui consultant pentru ca el iti poate servi si cu alte motive.
Multe cazuri ale femeilor care sufera de inflamatii cronice ale mamelelor s-au tratat cu succes profilactic, prevenind boala cu antibiotic. Dupa ce au invins mastita tratand-o printr-o cura de antibiotic, au mai luat antibiotic o data pe zi timp de 2-3 luni, in doza mica, pentru a putea preveni reaparitia infectiilor.
Poate ajuta si schimbarea obiceiurilor de alimentatie. O lingurita de lecitina luata pe zi impreuna cu mancarea poate preveni reinfundarea canalelor. In cazul multor mame a ajutat daca nu au consumat mancaruri mult prea grase sau macar au redus proportia acestora.