Nasterea si alaptarea naturala protejeaza impotriva cancerului la san, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford, publicat, de cotidianul britanic "The Guardian". Studiul, intitulat "Million Women", a demonstrat ca multe dintre femeile care au facut cancer la san, au drept cauza, absenta schimbarilor hormonale produse de nastere si alaptare si ca genele sunt responsabile doar pentru o mica parte din cazurile de cancer la san.

Potrivit rezultatelor studiului, cu cat o femeie naste mai multi copii si alapteaza mai mult, cu atat riscul de a se îmbonavi de cancer de san este mai mic. Riscul ca o femeie sa se îmbolnaveasca de cancer la san scade cu 7% pentru fiecare copil nascut, iar pentru fiecare an de alaptat, riscul scade cu alte 4 procente. Femeile din tarile dezvoltate, unde o familie are de obicei putini copii si ii alapteaza artificial, prezinta un risc de a face cancer la san de 6 ori mai mare decat femeile din Asia, unde femeile dau nastere la mai multi copii pe care ii alapteaza natural la san.

Nasterea si alaptarea naturala

Prof. Valerie Beral, seful echipei de cercetatori de la Oxford, considera ca este posibila crearea unui tratament hormonal sau vaccin, pentru a oferi protectie femeilor care nu pot da nastere sau nu au posibilitatea de a face multi copii. Dar orice vaccin prezinta riscuri si poate avea efecte secundare.

Cercetatorii de Universitatea Oxford apreciza ca terapiile cu substitutie hormonala sunt responsabile de aparitia a 1.000 de cancere la san pe an, obezitatea la femeile aflate la menopauza cauzeaza alte 4.000 de cazuri de cancer de san, iar consumul de alcool - 5.000 de cazuri de cancer de san anual anual.

Studiul "Million Women" a implicat peste un milion de femei din Marea Britanie, cu varste de peste 50 de ani, la care a fost cercetat felul în care este afectata sanatatea de factorii legati de reproducere si de stilul de viata.

Sursa: NewsIn

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole