Boli cardiovasculare, cancer, imbatranirea creierului ... Virtutile presupuse ale polifenolilor sunt multe. In ceea ce priveste prezenta lor in vin, aceasta a fost aprobat de celebra teza a paradoxului francez (rata mai scazuta de infarct in sud-vestul tarii, in ciuda mancarii bogata in grasimi). Dar, conform unui studiu realizat pe internet  NutriNet-Sante, cafeaua si ceaiul, ar fi cele care ofera cei mai multi antioxidanti.

Lansat in mai 2009, studiul NutriNet- Sante a stabilit obiectivul de a recruta 500.000 de utilizatori voluntari in 5 ani, pentru a studia obiceiurile alimentare si relatia dintre alimentatie si sanatate. Aceasta experienta este unica in domeniul sau de aplicare. In fruntea studiului, il vom gasi pe profesorul Serge Hercberg, director de cercetare de la INSERM si profesor de nutritie la Universitatea de Medicina din Paris.

Prima aniversare atesta si succesului sau: au fost indentificati peste 130 000 de voluntari internauti (botezati nutrinauti), dintre care 75,5% sunt femei. Un pic mai putin de jumatate dintre ei (46%) au peste 45 de ani. Primele rezultate permit evaluarea rezultatelor aporturilor de polifenoli in functie de varsta, sex, regiune si categorie socio-profesionala.

Interesul pentru polifenoli

Polifenolii apartin familiei de antioxidanti, precum carotenoizii, vitamina C si vitamina E. Ei si-au demonstrat beneficiile pentru sanatate la animale. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ, prin urmare, au proprietati anti-inflamatoare, anti-cancerigene si de protectie in ceea ce priveste sistemul cardiovascular. Desi studiile sunt prea recente pentru a oferi certitudine, efectul lor benefic asupra sanatatii este mai mult decat suspect.

Aproximativ 48,3% din aportul total de antioxidanti provin din polifenoli. Principalele surse sunt cafeaua (36,9%), ceaiul (33,6%), ciocolata (10,4%), vinul (7,2%) si fructele (6,7%), urmate de seminte oleaginoase, soia si berea.

surse de polifenoli antioxidanti

Aportul de polifenoli in cifre

Pe baza datelor oferite de internautii de pe NutriNet-Sante, media aporturilor de polifenoli este de 835 mg pe zi. Exista diferente de aporturi in functie de regiune, varsta si statut socio-economic:

  • In Nord se bea cafea mai multa cafea;
  • Persoanele cu venituri mari consuma mai mult ceai. Persoanele cu venituri mici consuma zilnic 236 mg de polifenoli din ceai fata de 320 mg, pentru cei mai bogati;
  • Consumul de fructe bogate in antioxidanti este de trei ori mai mare (61 mg pe zi), la persoanele mai bogate decat la cele cu venituri mici.

Un consumul echivalent intre barbati si femei

In materie de polifenoli, este o egalitate aproape perfecta intre sexe: aportul de polifenoli la femei este de 816.5 mg / zi la barbati si de 855.4 mg / zi. In ambele cazuri, principalele surse sunt ceaiul si cafeaua, cu o inclinatie pentru ceai la femei (300 mg / d). Barbatii au ca surse cafeaua (317 mg / zi) ceaiul (244 mg / d), ciocolata (93 mg / d) si  vinul (79 mg / d). Cu toate acestea, barbatii si femeile au un consum de aproximativ echivalent de fructe si seminte oleaginoase.

Cea mai mare cantitate de polifenoli provine din alimente foarte sarace in calorii, ceai si cafea. Evident, nu este cazul ciocolatei de care nu ar trebui sa abuzati. Si in ceea ce priveste consumul de vin, recomandarile oficiale sunt de a limita consumul zilnic la doua pahare pe zi pentru barbati si unul pentru femei. Aceste recomandari sunt dezbatute din cauza riscului cancerigen posibil in urma unui consum chiar si moderat de alcool. In luna iulie, aceasta ipoteza a fost subiectul de dezbatere intre Institutul National al Cancerului si de Consiliul Superior de Sanatate Publica.

Efecte promitatoare asupra bolilor cronice

Polifenolii sunt o prezenta buna si beneficiile lor, au fost dovedit pe animale. Dar la om inca se mentine indoiala. Pentru profesorul Serge Hercberg, "Polifenolii ofera multe promisiuni, in special pentru prevenirea multor boli cronice, dar pentru moment, nu avem nici o certitudine." In ceea ce priveste estimarea unei doze ideale zilnice,acest lucru nu este posibil: "Noi nu stim inca dozele recomandate", adauga el. Dar, datorita urmaririi realizata prin intermediul Nutrinet-Sante, in plus fata de alte studii, ar trebui sa fie posibil sa se defineasca cote recomandate dietetice.

Victime ale succesului lor, polifenolii si antioxidantii lor au devenit un subiect de marketing. Pentru profesorul Hercberg, consumul de suplimente alimentare ori de sucuri ultra-concentrate (suc de noni, rodie ...) nu prezinta nici un interes: "Atata timp cat nu avem recomandari specifice sau date de la oamenii de stiinta, acest lucru nu este absolut deloc justificat. " Mai degraba ,decat sa consumam aceste produse, alegem fructe si legume. Cu o contributie de cel putin 400 g de fructe si legume, va asigurati necesarul de antioxidanti, fibre, vitamine si minerale.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole