Rata mortalitatii inregistrata in Romania este de doua ori mai mare decat in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est si de sase ori decat media din statele membre ale UE.

Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania, dupa cancerul de san, si prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile din grupa de varsta 25-44 de ani, constituind o problema de sanatate publica cu importante costuri sociale.

Specialistii spun ca neoplasmul de col uterin se poate preveni, atat timp cat aproape toate cazurile pot fi depistate in stadiul preinvaziv, daca screening-ul populatiei feminine este efectuat corect si complet. Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca va incepe un program de screening populational, la nivel national, in cadrul caruia se va identifica populatia feminina eligibila pentru care se vor efectua testele de depistare precoce (recoltare si citire a frotiurilor cito-vaginale) si diagnosticare, stabilirea tratamentului si urmarirea in timp a leziunilor depistate.

Programul de screening, la care vor fi invitate sa participe femeile din grupa tinta 25-64 de ani, va incepe pentru cancerul de col uterin din aceasta toamna, fondurile fiind deja alocate de Ministerul Sanatatii.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole