Culoarea si abundenta scurgerilor variaza in functie de ciclul menstrual; scurgerile sunt mult mai abundente cand are loc ovulatia, in timpul alaptarii sau a stimularii sexuale.

Care sunt semnalele de alarma?

In cazul in care scurgerile vaginale devin abundente, purulente, dureroase sau urat mirositoare, daca apare o senzatie de arsura in interiorul sau in jurul vaginului, poate fi vorba de o vaginita. Pierderile de sange, desi nu este momentul menstruatiei, sunt un alt semn care indica o infectie. Majoritatea femeilor sufera cel putin o data in viata de o infectie vaginala: in 9 din 10 cazuri infectia este cauzata de o ciuperca sau bacteria, iar 1 caz din 10 de trichomonas sau parazit.

Semne:.

- daca infectia este produsa de o ciuperca, cum e cazul micozelor, scurgerile au aspect cremos, nu sunt foarte abundente si nu au nici miros deosebit; apar mancarimi si arsuri puternice la nivelul vulvei si al intrarii in vagin;
- daca infectia este data de un parazit, cum ar fi Trichomonas vaginalis, scurgerile au aspect spumos, sunt de culoare galben-verzuie si sunt abundente; apar arsuri la nivelul vulvei si al intrarii in vagin si se pot intinde pana spre interiorul coapselor;
- daca infectia este bacteriana scurgerile sunt groase, cu un miros foarte urat si sunt lichide;

Ce faci daca apar scurgeri suspecte?

Indiferent de aspectul acestor scurgeri trebuie sa consulti imediat medicul ginecolog. Este indicat sa discuti acest lucru si cu partenerul tau de viata si sa faca si el un astfel de control. In orice caz, pana la efectuarea acestui consult va trebui sa evitati orice contact sexual.

Masuri de igiena:

- faceti baie sau dus in mod regulat si spalati cu atentie organele genitale;
- evitati hartia igienica colorata sau parfumata, tampoanele parfumate sau baile cu bule;
- nu faceti dusuri vaginale;
- evitati aerosolii: pot avea reactii alergice;

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole