Hormonii de crestere
Hormonii de crestere sunt proteine formate din aproape 190 de aminoacizi, care sunt...
La fel cum luna are fazele sale, la fel si disconfortul resimtit la nivelul sanilor vine si trece. Iata cateva sugestii pentru a ameliora senzatia neplacuta creata da hormoni. Vitaminele, plantele si uleiurile pot fi de folos pentru a tine sub control retentia de fluide si amentine hormonii intr-un echilibru adecvat (mai mult progesteron, mai putin estrogen). De asemenea, unele modificari in dieta s-ar putea sa fie de ajutor pentru reducerea durerii.
Uterul trece in fiecare luna printr-o serie de schimbari ciclice si acelasi lucru se intampla si cu sanii. Nivelurile variabile de hormoni declanseaza cresterea tesuturilor si retentia de lichide la nivelul sanilor, pe masura ce glandele mamare se pregatesc pentru o potentiala sarcina. Acest lucru poate duce la instalarea durerii si ar putea duce la aparitia de nodulu la sani. Aceasta tensiune ciclica la nivelul sanilor era denumita in trecut mastopatie fibrochistica, dar astazi este recunoscuta ca fiind doar un efect secundar al menstruatiei. Aproape jumatate dintre femeile cu varsta sub 50 de ani trec prin aceasta experienta. Senzatia de tensiune in sani tinde sa fie cel mai usor de observat imediat inainte de menstruatie. De asemenea poate fi legata de administrarea anumitor medicamente cum ar fi cimetidina, un supresor al acidului gastric.
Atunci cand faceti dus, sapuniti-va sanii si masati-i usor dinspre centrul pieptului spre zona axilara. Acest lucru imbunatateste circulatia sanguina si drenajul lichidului limfatic, lichidul transparent care transporta prin organism substantele care lupta cu infectiile.
Infasurati o punga cu gheata sau mazare inghetata intr-un prosop si tineti-o pe fiecare san cate zece minute. Acest pachet cu gheata va reduce inflamatia si durerea.
Papadia este un diuretic natural. Luati planta sub forma de capsule sau faceti un ceai din pulbere de radacina. Puneti sa se infuzeze un pliculet de ceai de papadie intr-o cana cu apa fiarta timp de zece minute si beti doua cani pe zi, la o ora dupa mesele principale.
Incercati uleiul de primula, un remediu naturist traditional pentru simptomele premenstruale. Contine acid gras esential denumit acid gamma – linoleic care ar putea sa fie de ajutor pentru echilibrarea hormonilor si care se pare ca atenueaza senzatia de tensiune in sani care apare ciclic. Luati 1000 mg de ulei de primula in capsule moi, de trei ori pe zi in timpul ultimelor 10 zile ale ciclului menstrual. Pentru a mari absortia, luati-le in timpul mesei.
Luati in considerare sutienul de suport atunci cand va dor sanii. Ar putea fi de folos daca purtati un astfel de sutien noaptea in pat, pentru a reduce sansa de a va lovi. Atunci cand incercati un sutien nou, asigurati-va ca va cuprinde sanii fara a-i presa. Odata ce va cumparati sutiene noi, mult mai confortabile, aruncati-le pe cele vechi, care nu mai sunt potrivite si care nu va mai ofera suportul necesar pentru sani.
Consumati mai multa soia boabe sau alte alimente pe baza de soia. Soia contine compusi asemanatori cu hormonii care influenteaza fluctuatiile hormonale legate de menstruatie si menopauza. Laptele de soia este o alta sursa excelenta; incercati-l peste cerealele de dimineata sau intr-un milkshake.
Consumati suficiente fibre, cum ar fi cele din fructe, legume, leguminoase – fasole si linte, de exemplu – si cereale integrale. Un studiu facut in SUA a descoperit ca femeile care urmau o dieta bogata in fibre aveau o secretie mai mare de estrogen.
Reduceti consumul de metilxantina. “ Metil ce ? ” veti intreba. Metilxantina este numele destul de rar folosit al unui grup de substante stimulente care includ cofeina si teobromina – intalnite in cafea si ciocolata. Acestea sun prezente si in alte alimente si bauturi cum ar fi ceaiul, vinul, berea, bananele, branza, untul de arahide, ciupercile si muraturile. Marea majoritate a femeilor care sufera de noduli durerosi in mod regulat isi vor imbunati starea daca reduc sau elimina compusii bogati in acest compus.
Daca luati orce fel de medicamente cu reteta,spuneti-i medicului dumneavoastra despre durerea sau tensiunea din sani pentru ca acest lucru s-ar putea sa fie legat de medicamentul respectiv. Alte modificari ale sanilor care ar trebui sa fie raportate medicului include si orice nidul de la nivelul sanilor sau din zona axilara. Daca nodulul are o consistenta moale, cel mai probabil este rezultatul unei acumulari de lichid, dar daca este mai ferm, atunci doctorul va cere o biopsie pentru a se asigura ca nu este de origine maligna. Medicul va va putea invata cum sa faceti diferenta intre un nodul “normal” si unul pentru care este nevoie de o biopsie. Chiar daca a-ti ajuns sa asociati durerea de sani cu ciclul menstrual,spuneti-i doctorului cand aceasta devine severa sau daca observati scurgeri anormale sau cu sange din mamelon.
Articol de Antoneta Barbu