Sindromul de detresa respiratorie a prematurului
Sindromul de detresa respiratorie a prematurului, apare imediat dupa nastere sau la...
Un studiu efectuat la Universitatea Massachusetts din Amherst, Statele Unite pe femei cu varsta cuprinsa intre 27 si 44 de ani au aratat ca sindromul premenstrual este mult mai agresiv la femeile fumatoare. In perioada de dinainte menstruatiei, mai mult de 85% din femei au una sau mai multe tulburari de ordin fizic si emotional. Aceste tulburari poarta denumirea de simptome premenstruale, in momentul in care acestea interfera cu capacitatea femeii de a-si indeplini indatoririle si de a relationa normal cu anturajul, tulburarile se incadreaza in asa numitul sindrom premenstrual.
In aproape 20% dintre cazuri, viata intima si cea sociala este afectata de severitatea acestor simptome ale sindromului premenstrual. Iar acum, noile dezvaluiri stiintifice arata ca fumatul inrautateste aceste simptome, modificand nivelul hormonal. Mai mul decat atat, studii anterioare au demonstrat ca femeile care sufera de sindrom premenstrual sunt de cele mai multe ori fumatoare.
Comparativ cu o nefumatoare, o femeie care fumeaza zilnic are de 2 ori mai multe riscuri sa aiba simptome asociate sindromului premenstrual, iar riscul este cu atat mai mare cu cat cantitatea de tutun inhalata este mai mare.
Femeile care au inceput sa fumeze inca din adolescenta sau imediat ce aceasta perioada s-a incheiat au un risc si mai mare pentru simptome ale sindromului premenstrual mult mai acute. Spre exemplu, o tanara care a inceput sa fumeze inainte de a implini 15 ani, este de 2,53 de ori mai expusa riscului de a suferi de sindrom premenstrual acut.
Oamenii de stiinta au tinut sa precizeze insa ca sindromul premenstrual nu apare exclusiv din cauza varstei fragede la care femeile se apuca de fumat sau pentru ca isi pastreaza viciul de-a lungul anilor. Studii anterioare au demonstrat ca fumatul influenteaza nivelul de estrogen, progesteron, testosteron si a altor hormoni din organism, multi dintre acestia avand un rol important in aparitia de sindrom premenstrual.
Din alte studii anteriaore, se stie deja ca ciclul menstrual al femeilor fumatoare este neregulat si mai scurt, comparativ cu cel al femeilor nefumatoare. Mai mult decat atat, nicotina se pare ca scade nivelul vitaminei D din corp, fapt care contribuie si el la cresterea riscului de sindrom premenstrual.