estrogen), dar asa cum utilizarea acestor medicamente este se face de putin timp si confirmarea epidemiologica a capacitatii lor de a creste riscul cancerului mamar este noua. Iata de ce medicamentele de fertilitate sunt mentionate doar in treacat ca fiind printre „factorii care influenteaza expunerea la estrogen". Este posibil ca expunerea crescuta la estrogen, care apare datorita tratamentului de infertilitate, sa fie destul de mica, incat sa nu influenteze semnificativ riscul cancerului mamar.
Totusi, un studiu recent, din 2008, efectuat de catre un grup de cercetare din Israel, aduce dovezi din ce in ce mai multe care confirma ca tratamentele de infertilitate - in special cand se administreaza in cateva cicluri, cresc riscul cancerului mamar la femeile care sunt urmarite perioade suficient de lungi in care aceasta boala sa fie detectata. Desi dr. I. Pappo si co-autorii noului studiu, publicat in The Annals of Surgical Oncology, sunt destul de precauti in a emite concluzii ferme, numindu-le „preliminare", consideram ca, in contextul altor dovezi ale altor studii efectuate in toata lumea, cazul devine tot mai convingator.
Dr. Pappo si colaboratorii sai au urmarit toate femeile care au facut tratamente pentru feritilizare in vitro la Centrul Medical Assaf Harofeh, in perioada 1986 - 2003. Si au inregistrat cazurile de cancer mamar aparute la unele din ele, pana in 2004. Perioada de urmarire a acestor femei este intre 1 si 18 ani, cu o medie de 8 ani. Durata medie a tratamentului cu medicamente de fertilitate (un anumit tip) a fost de 3 cicluri menstruale.

Compartiv cu populatia generala de femei din Israel de aceeasi varsta, femeile care au facut tratamente de fertilitate aveau un risc de 40% de a face cancer mamar. Desi descoperirile au fost la periferia importantei statistice (doar 35 de cazuri de cancer mamar au fost descoperite, la sfarsitul studiului), cresterea riscului de cancer mamar este foarte similara cu cele raportate in cateva alte studii din literatura medicala recenta.

De exemplu, un alt studiu efectuat la mai multe centre din Israel recent (2006), a descoperit, de asemenea, un risc de crescut cu 40% la femeile carora li s-a prescris cele mai obisnuite medicamente de inducere a ovulatiei, Clomiphene citrate. Prima sugestie privind provocarea cancerului mamar de catre medicamentele de fertilitate a fost facuta in Israel in 1994, intr-un studiu, cand 16 tinere femei au facut aceasta boala, dupa inducerea ovulatiei prin medicamente. Rata imbolnavirilor de cancer mamar a fost de doua ori mai mare decat cea asteptata.
In Italia, un studiu facut intr-un spital, si publicat in 1996, a concluzionat ca exista un risc crescut cu 46% printre pacientele care au facut tratamente de fertilitate, desi, din cauza numarului mic de femei, care au facut atunci boala, rezultatului nu i s-a acordat o importanta statistica.

Un studiu efectuat la mai multe centre din Statele Unite, relativ recent, a aratat de asemenea ca exista riscuri crescute in privinta cancerului mamar pentru femeile ce au trecut prin tratamente de fertilitate. Un studiu de control din 2003, facut pe mai mult de 4.500 de paciente cu cancer mamar, a concluzionat ca nu exista un risc general important, dar ca, in randul femeilor carora li s-a administrat medicamente cu gonadotropina (medicament alternativ la Clomiphene), timp de 6 cicluri sau mai mult, riscul crestea de trei ori. Alt studiu din 2004, care a urmarit evolutia 12.000 de femei ce au facut tratamente de fertilitate a descoperit ca exista un risc al cancerului mamar de 39% pentru Clomiphene si de 54%, pentru gonadotropine, dar numai daca femeile sunt urmarite cel putin 20 de ani.

Acum este destul de clar ca medicamentele, care stimuleaza ovulatia (prin cresterea productiei de estrogen), duc la cresterea riscului aparitiei cancerului mamar, pe termen lung, apare intrebarea unei posibile alternative sigure. Vestea buna este ca cele mai intalnite tipuri de infertilitate raspund la medicamente mai sigure, folosite impotriva diabetului (de exemplu, Metformin) sau medicamente pentru hipofiza (Bromocriptine), care nu stimuleaza ovarele. Dar in acest sens trebuie consultat un bun specialist in probleme de infertilitate.

Chiar si in cazurile in care e necesara stimularea ovulatiei, este bine de stiut ca protectia pe termen lung oferita de sarcina si alaptare ar putea neutraliza riscurile acestor medicamente. (dr. Joel Brind, Breast Cancer Prevention Institute, ianuarie 2009)

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole