Menstruatia
Menstruatia este o sangerare vaginala normala, specifica femeilor si care se...
Menstruatia face parte dintr-un ciclu menstrual hormonal natural, dar este insotita uneori de tulburari sau simptome care afecteaza starea de bine si viata cotidiana a femeii. Putem vorbi de doua tipuri de tulburari ale ciclului menstrual : in excess au in deficit.
In exces:
1. Polimenoreea. Este cresterea frecventei menstruatiilor cu scaderea duratei ciclurilor menstruale sub 21 de zile.
2. Hipermenoreea. Este cresterea cantitativa a fluxului menstrual.
3. Menoragia. Este sangerarea menstruala excesiva cantitativ sau cu o durata de peste 7 zile. Mai exista si denumirea de menstruatie prelungita, atunci cand cantitatea de sange pierdut este normala dar durata este mai mare decat in mod normal.
Cauzele care duc la aceste menoragii sunt: fibromul uterin, endometrita, salpingitele, adenomioza, polipul endometrial, etc.
4. Metroragia. Este sangerarea uterina care poate apare oricand intre doua menstruatii normale : cu 24 ore inainte de debutul menstrei sau la mai mult de 24 ore dupa incetarea ei.
Cauzele metroragiilor sunt,: avortul, sarcina ectopica, leziuni organice locale: polipi endometriali, sindrom intermenstrual, tratamente estrogenice gresit aplicate, tumori benign ulcerate sau maligne, etc.
In deficit:
1. Hipomenoreea. Este sangerarea menstruala anormal de redusa cantitativ sau/si cu o durata mai mica de 3 zile. Reprezinta de obicei o etapa evolutiva care preceda oligomenoreea si amenoreea, in special cele de cauze uterine.
Cauzele cele mai frecvente sunt: anomalii congenitale vaginale sau himenale, tuberculoza endometriala, utilizarea anticonceptionalelor ce contin exclusiv progesteron. Poate fi : primara ( este data de de o hipoplazie uterina sau insuficienta ovariana ) si secundara ( poate sa apara dupa un avort sau dupa nastere ).
2.Oligomenoreea. Reprezinta episoadele menstruale care se succed la interval de peste 35 zile. De obicei si cantitatea de sange menstrual este mai mica.
3.Amenoreea. Inseamna neinstalarea ciclurilor menstruale dupa varsta de 16 ani, sau absenta sangerarii menstruale pentru un interval de timp de 90 zile la femeia la care ciclul menstrual a inceput. Intre 2 – 5 % din populatia feminine sufera de amenoree. Poate semnala o problema de sanatate grava, cum ar fi o tulburare alimentara sau o boala endocrina. Exista insa si cazuri in care amenoreea este de facture naturala, si anume la femeia insarcinata, care alapteaza sau este aproape de menopauza.
.